„Responsabilitatea celor care ocupă înalte funcţii în stat trebuie să fie faţă de popor, nu faţă de propriul interes. Preşedintele ales al SUA poate cere sfaturi preşedintelui în funcţie, preşedintele ales al României n-a putut, în 2014.
<Democraţia originală> pe care România a fost obligată să o îmbrace în decembrie 1989 este ca o haină uzată, roasă în coate şi găurită de molii. Au trecut aproape 27 de ani de la Revoluţie, dar mentalitatea multora dintre oamenii politici nu diferă cu mult faţă de a celui care a lansat această sintagmă, fostul lider comunist Ion Iliescu.
Cei mai mulţi dintre noi ne-am săturat să suportăm ipocrizia în politică. Să ne minţim că lucrurile merg bine. Să ne prefacem că unii le ştiu pe toate, precum nimeni altcineva. Că nu mai e nevoie de sfatul sau de experienţa nimănui. Ne-am săturat de aroganţa pe care o capătă unii imediat ce ocupă o funcţie înaltă în stat, de parcă ar trece printr-o poartă fermecată şi se transformă dintr-odată, ca broscoiul din poveste, în prinţ.
Noul preşedinte ales al Statelor Unite ale Americii a mers a doua zi după alegeri la Casa Albă şi a declarat despre preşedintele încă în funcţie că pe viitor îi va cere sfatul şi că va colabora mult cu el. În România, ce spunea preşedintele Iohannis, la început de mandat? Că preşedintele Băsescu e un <pensionar> şi un <postac>. Nu conta experienţa acestuia, de 10 ani, la Preşedinţie, de deputat în două legislaturi, de ministru în cinci guverne şi opt ani de primar general. Primarul de la Sibiu le ştia pe toate!
Iată cum România demonstrează că nu e la doar mii de kilometri distanţă geografică de SUA, ci şi la ani lumină distanţă de democraţia lor.
Trebuie să ne schimbăm, dacă vrem să intrăm în rândul lumii civilizate!
Ca oameni politici, trebuie să fim atenţi la ce ne cere poporul căruia îi cerem să ne voteze, să fim noi în slujba lui, nu invers. Dacă ne cere 300 de parlamentari, nu trebuie să facem un Parlament de 588, ca în 2012, nici de 464, ca în 2016. 300 de parlamentari au cerut 8 milioane de cetăţeni la urne în 2009? 300 de parlamentari trebuie să fim. Ne cer să facem ceva aşa încât să nu ne mai plece medicii. Atunci, trebuie să facem reformă reală în Sănătate, nu doar de imagine, cu simulări de mari cutremure, dar să nu fim în stare să salvăm 64 de vieţi după Colectiv. Ne cer să le asigurăm locuri de muncă? Să începem, atunci, cu tinerii de 16-35 de ani şi să le garantăm un prim loc de muncă, nu un prim ajutor de şomaj.
Responsabilitatea oamenilor politici care ocupă funcţii înalte în stat e uriaşă şi trebuie tratată cu seriozitate. Dacă nu conştientizăm acest lucru şi vom merge, ca şi până acum, atenţi doar la imagine, plini de noi înşine, dar goi de conţinut, trecând prin mulţimea doborâtă de necazuri şi nevoi, cui ne vom mai adresa peste zece ani?”
Corneliu POPOVICI
Partidul Mişcarea Populară
Preşedinte Organizaţia Suceava