Deputatul PNL de Suceava, universitara Sanda-Maria Ardeleanu, a salutat faptul că la Universitatea „Ştefan cel Mare” va preda un lector francez, Benoît Gustot. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că în prima săptămână a anului universitar 2016-2017, la universitatea suceveană au avut loc o serie de manifestări prilejuite de instalarea şi preluarea postului de lector de franceză de către Benoît Gustot. „Prezenţa la Suceava a unui nou lector de franceză reprezintă un deziderat la nivelul comunităţii academice francofone şi francofile, cu atât mai mult cu cât, începând cu 1998, timp de şapte ani, Universitatea <Ştefan cel Mare> a beneficiat, în cadrul Lectoratului francez, de prezenţa unei persoane native de limbă franceză”, a arătat parlamentarul sucevean.
Ea a arătat că Benoît Gustot, fost profesor la Liceul „Saint-Michel” din Bruxelles, este deţinătorul a trei licenţe în limbi şi literaturi romane, lingvistică şi inginerie lingvistică, este pasionat de cultura francofilofonă şi specializat în predarea limbii franceze la toate nivelurile. Ardeleanu a ţinut să precizeze că profesorul Benoît Gustot a câştigat o competiţie naţională, alegând Universitatea din Suceava pentru o perioadă de 6 luni, cu dorinţa de la prelungi stagiul pe întreg anul universitar. „El este unul dintre cei şapte lectori de franceză din România, dorind să se implice atât în predarea limbii franceze, cât şi în desfăşurarea unor largi activităţi culturale, respectiv teatru, film şi scriere creativă”, a explicat Sanda-Maria Ardeleanu.
La manifestările prilejuite de instalarea lui Benoît Gustot au participat Liliana Lupuşor, responsabil de proiecte la Agenţia Universitară a Francofoniei, şi Eric Poppe, delegat la Delegaţia Wallonie-Bruxelles din Bucureşti.
”Întâlnirile cu conducerea universităţii, cu studenţii şi profesorii de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Departamentul de Limbi şi Literaturi Străine, cu elevi şi profesori din învăţământul preuniversitar, la Biroul Francez, au declanşat o adevărată <avalanşă> de propuneri şi proiecte de colaborare cu cele două instituţii francofone la Bucureşti. Rămâne să le transpunem în realitatea şcolară, academică şi culturală a Sucevei”, a mai declarat Sanda-Maria Ardeleanu, care a mai adăugat că are sentimentul că la Suceava se află într-o adevărată universitate francofonă.