Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a iniţiat un proiect de lege pentru limitarea exploatării excesive a masei lemnoase. Iniţiativa legislativă pentru modificarea Codului Silvic propusă de Ovidiu Donţu prevedere că toţi cei care exploatează masă lemnoasă să fie obligaţi să replanteze o suprafaţă cu 10% mai mare decât cea tăiată. Donţu a declarat că terenurile care ar urma să fie replantate de cei care exploatează masă lemnoasă vor fi puse la dispoziţie, cu titlu gratuit, şi doar în acest scop, de către ocoalele silvice.
În acelaşi timp, senatorul sucevean a mai precizat că în propunea sa legislativă se prevede că lucrările de regenerare artificială şi de completare a regenerărilor naturale se vor realiza în termen de cel mult două sezoane de vegetaţie, de la tăierea unică sau definitivă, fiind obligatorie realizarea acestora în proporţie de cel puţin 50% în şase luni de la terminarea lucrărilor de exploatare.
„Indiferent de ce anume s-a întreprins, înfiinţarea Gărzii Forestiere sau a Radarului Pădurilor, sau se doreşte a se realiza în plan legislativ, în continuare sunt confiscate transporturi cu arbori tăiaţi pentru care documentele de însoţire nu există sau nu sunt conforme cu cerinţele legale. Sunt un parlamentar într-un judeţ cu păduri, peisaje superbe, dar care se confruntă din plin cu acest flagel. Mai mult, judeţul Suceava se află în zona de cod roşu pe harta de risc maxim de tăieri ilegale, realizată de autorităţile statului, împreună cu organizaţia World Wide Fund for Nature. Şi ar fi utopic să credem că indiferent cât se va înăspri sistemul sancţionărilor pentru tăieri ilegale, acestea nu vor mai avea loc”, a spus Ovidiu Donţu în expunerea de motive pentru susţinerea acestui proiect de lege.
El a subliniat că această iniţiativă a fost realizată ca o măsură pentru protejarea pădurilor, considerând că este singura soluţie care ar limita exploatarea excesivă a masei lemnoase, şi în acelaşi timp ar menţine pe piaţă şi industria lemnului din România. Ovidiu Donţu a mai adăugat că a iniţiat această propunere legislativă din dorinţa de a asigura şi pentru generaţiile următoare dreptul la un mediu sănătos.