Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, solicită scurtarea termenului de finalizare a şoselei de centură a Sucevei, după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că investiţia va fi terminată pe 15 decembrie 2018. El a discutat problema, prin telefon, cu premierul Dacian Cioloş şi cu directorul general al CNADNR, Cătălin Homor. Într-un memoriu transmis premierului, CNADNR şi Ministerului Transporturilor, preşedintele Flutur îşi exprimă, în numele locuitorilor judeţului, îngrijorarea referitoare la termenul de finalizare a rutei ocolitoare.
”E drept că în mandatul premierului Victor Ponta nu s-a făcut nici un metru de lucrare”
”Doresc să-mi exprim în numele locuitorilor judeţului Suceava îngrijorarea referitoare la termenul de finalizare a şoselei de centură a municipiului reşedinţă de judeţ, rezultat din comunicatul recent al CNADNR din 16 august 2016, prin care se specifică în mod clar data de 15.12.2018, dată de încheiere a acestui proiect. În primul rând, menţionăm că lucrările la acest obiectiv s-au demarat în anul 2008, iar până în anul 2012 au fost realizate peste 80% din acestea. Din discuţia cu specialiştii, ar mai fi de lucrat circa 3 luni efective, e drept că în mandatul premierului Victor Ponta nu s-a făcut nici un metru de lucrare, nici în 2016 nu s-a lucrat şi aflăm acum că se mai fixează un termen de 2 ani şi jumătate pentru finalizarea obiectivului. Totodată, specificăm că lucrările executate nu au fost conservate, observându-se la această dată degradări importante la elementele constructive ale podurilor, terasamentelor şi sistemului de drenaj, ceea ce va genera cheltuieli suplimentare pentru refacerea acestora, iar prelungirea termenului de execuţie va conduce la accentuarea degradărilor menţionate”, menţionează Flutur în memoriul înaintat Bucureştiului.
În încheiere, Gheorghe Flutur arată că nimeni nu poate înţelege de ce o porţiune relativ scurtă din şoseaua de centură nu se poate finaliza într-un timp mult mai redus, iar sentimentul sucevenilor este că trăiesc într-o zonă abandonată şi roagă respectuos conducerea CNADNR să revizuiască termenul de finalizare declarat, în vederea stabilirii unei perioade de execuţie rezonabilă, cât mai scurtă, a lucrărilor de la şoseaua de centură a municipiului Suceava.
”Nimeni nu poate înţelege de ce o porţiune atât de scurtă din acest obiectiv nu se poate finaliza într-un timp mult mai redus”
”Pentru locuitorii municipiului Suceava şi o bună parte din zona de est a judeţului, traficul zilnic este un adevărat coşmar, traversarea oraşului Suceava, la ore de vârf, înseamnă o oră şi jumătate. Judeţul Suceava este un judeţ de graniţă, iar punctul de trecere a frontierei cu Ucraina generează un trafic greu, de tranzit, care produce numeroase ambuteiaje şi blocaje în trafic, precum şi creşterea numărului de accidente rutiere în municipiul Suceava. Suceava este o zonă turistică cu mare aglomerare în sezonul estival, este un oraş de tranzit, oraş comercial, iar nefinalizarea şoselei de centură aduce mari prejudicii economice întregii zone şi mare disconfort populaţiei. Nimeni nu poate înţelege de ce o porţiune atât de scurtă din acest obiectiv nu se poate finaliza într-un timp mult mai redus, iar sentimentul locuitorilor judeţului Suceava este că trăiesc într-o zonă abandonată. Nu putem înţelege cum de s-a reuşit finalizarea lucrărilor la şoseaua de centură a municipiului Iaşi, începută după cea a municipiului Suceava, şi cum de s-au demarat lucrările la şoseaua de centură a Bacăului (obiectiv bine-venit de altfel), iar varianta de ocolire a municipiului Suceava va avea o perioadă de execuţie estimată de 10 ani, faţă de cele 36 luni prognozate în proiectul iniţial”, a declarat şeful administraţiei judeţene.