Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 iun 2016 - Anul XXI, nr. 132 (6245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Schimbare

Victorie categorică a PNL la votul pentru Consiliul Judeţean Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

PNL a reuşit o victorie categorică la votul pentru Consiliul Judeţean Suceava, asigurându-şi majoritatea în mandatul 2016 – 2020, adică mai mult de jumătate din numărul consilierilor. În urma numărătorii paralele a voturilor, făcută de PNL, liberalii au reuşit să obţină 51,2% din numărul voturilor valabil exprimate în judeţul Suceava. Potrivit aceleiaşi surse, PSD ar fi obţinut cu 10% mai puţin decât PNL, caz în care actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, nu ar mai avea şanse să obţină un nou mandat. Ceea ce mai rămâne de văzut este dacă ALDE va reuşi să treacă de pragul electoral de 5%, având în vedere că potrivit datelor parţiale ar fi obţinut 4,98%. De precizat că pentru următorul mandat, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava se va alege din rândul consilierilor, în urma votului acestora.

Dacă ALDE nu va intra în Consiliul Judeţean, PNL ar urma să aibă 20 de mandate, în timp ce PSD va obţine 17 mandate. În situaţia în care ALDE ar trece de pragul electoral, configuraţia posibilă a viitorului Consiliu Judeţean ar fi: PNL – 19 mandate, PSD – 16 şi ALDE – 2. În ambele variante, liberalii nu ar mai avea nevoie de nici un fel de alianţă pentru a-şi desemna atât preşedintele Consiliului Judeţean, cât şi cei doi vicepreşedinţi. Astfel, Gheorghe Flutur poate să revină fără nici un fel de probleme în funcţia de şef al administraţiei judeţene, funcţie pe care a mai deţinut-o şi în mandatul 2008 – 2012. Cât priveşte posturile de vicepreşedinţi ai CJ Suceava, unul dintre acestea ar urma să fie ocupat de fostul viceprimar al Sucevei Viorel Seredenciuc, liberalii urmând să decidă cine va ocupa şi cel de-al doilea loc vacant de vicepreşedinte.

În cursul zilei de ieri, nici unul dintre liderii PNL şi PSD Suceava, Gheorghe Flutur, respectiv Cătălin Nechifor, nu a făcut comentarii cu privire la rezultatele parţiale ale alegerilor pentru Consiliul Judeţean.

 

Ei sunt posibilii membri ai Consiliului Judeţean Suceava

În situaţia în care ALDE nu va intra în Consiliul Judeţean şi PNL va avea 20 de consilieri, aceştia vor fi Gheorghe Flutur, Viorel Seredenciuc, Constantin Cadariu, Vasile Ilie, fostul primar de Fălticeni Vasile Tofan, fostul primar de Vatra Dornei Ioan Moraru, fostul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Eugen Șalar, Octavian Ilisoi, Ion Bădeliță, Radu Dominte, Radu Pentiuc, Sorina Barbu, Niculai Barbă,  Marin Gheorghe Niță, Marius Juravle, Cătălina Culipei, Dorel Guliciuc, Rodica Andriescu, Gavril Ursescu, Gabriel Hârja. Cei 17 consilieri judeţeni ai PSD ar urma să fie Cătălin Nechifor, Ioan Stan, Gheorghe Apetrii, Alexandru Rădulescu, Dan Ioan Cuşnir, Gavril Vîrvara, Virginel Iordache, Simion Sticleț, Brândușel Nichitean, Cristian Cuciurean, Oana-Elena Pintilei, Gheorghe Monoranu, Dumitru Dumitru, Mihai Grozavu, Niculai Bosancu, Gabriela Mihai, Mișu Gafencu. În condiţiile în care mai mult ca sigur deputatul Ioan Stan va renunţa la funcţia de consilier judeţean, printre cei 17 consilieri judeţeni ai PSD s-ar număra şi Mihai Gavril.

În situaţia în care ALDE ar intra în Consiliul Judeţean, liberalul Gabriel Hârja şi social-democratul Mihai Gavril nu ar mai obţine mandatele. În schimb, ALDE ar urma  să-i aibă consilieri judeţeni pe Alexandru Băişanu şi Ilie Niţă. Dacă Alexandru Băişanu renunţă la postul de consilier pentru a-şi continua mandatul de deputat, în Consiliul Judeţean ar urma să intre Ion Blănari.

 

PSD a pierdut la Consiliul Judeţean deşi a câştigat cele mai multe primării sucevene

De remarcat este faptul că PSD a pierdut alegerile pentru Consiliul Judeţean, deşi candidaţii acestui partid au reuşit să câştige cele mai multe primării din judeţ. Astfel PSD a câştigat 63 de primării, mai mult de jumătate din numărul total din judeţ. Cu toate acestea, social-democraţii nu au reuşit să transfere voturile cu care candidaţii PSD au câştigat funcţiile de primar şi către Consiliul Judeţean, motiv pentru care vor pierde şefia acestei instituţii.

Mai mult, din rezultatele oficiale parţiale, media la nivel naţional a voturilor pentru primari şi Consilii Locale obţinută de PSD este cu 7 – 10% în faţa celor de la PNL. În Suceava se păstrează proporţia la primari şi Consilii Locale, numai la Consiliul Judeţean situaţia este inversă, în favoarea liberalilor.

În urma rezultatelor parţiale ale alegerilor de duminică, 5 iunie a.c., pe locul doi în judeţul Suceava ca număr de primării câştigate se află PNL, cu 45 de localităţi. ALDE a reuşit să obţină trei mandate de primar, în timp ce PMP şi-a adjudecat un singur mandat, în comuna Pojorâta. Două primării, din Gura Humorului şi Poieni Solca, vor avea primari independenţi, Marius Ursaciuc, respectiv Simion Jucan.

 

27 de localităţi din judeţul Suceava au primari noi

Alegerile locale de duminică au adus primari noi în nu mai puţin de 27 de localităţi ale judeţului Suceava, în unele dintre acestea rezultatele fiind adevărate surprize. PNL a pierdut alegerile în 13 localităţi, dintre care în 12 localităţi în favoarea PSD şi într-o comună în favoarea ALDE. PSD a pierdut alegerile în şapte localităţi, în şase dintre acestea câştigând candidaţii PNL, iar în una candidatul ALDE.

Potrivit rezultatelor neoficiale, PNL a pierdut în favoarea candidaţilor PSD primăriile oraşului Solca şi ale comunelor Arbore, Baia, Dolheşti, Frumosu, Hârtop, Moara, Păltinoasa, Pătrăuţi, Straja, Slatina şi  Vultureşti. La Bosanci, candidatul PNL a pierdut în faţa celui de la ALDE. Cele mai mari surprize în tabăra liberalilor au fost înregistrate la Moara, unde Constantin Prodaniuc a pierdut în faţa lui Eduard Dziminschi, la Slatina, unde Ilie Gherman nu a reuşit să câştige în faţa lui Vasile Gherman (PSD), la Păltinoasa, unde primarul în funcţie Dumitru Carpiuc a pierdut în faţa lui Eduard Wendling, dar şi la Bosanci, unde candidatul ALDE, Neculai Miron, a reuşit să câştige în faţa primarului Anton Curic.

În ceea ce-i priveşte pe cei de la PSD, candidaţii acestui partid au pierdut primăriile din oraşul Dolhasca şi din comunele Bălcăuţi, Cacica, Capu Câmpului, Fântânele, Marginea şi Muşeniţa. Şi social-democraţii au avut parte de o serie de surprize, pierzând alegeri în localităţi cu primari cu experienţă de mai multe mandate, cum este şi cazul lui Filip Niculaev din comuna Muşeniţa, acesta nereuşind să-l învingă pe candidatul PNL, Radu Tudurean, dar şi cazul lui Ioan Onufrei, din Marginea, care a pierdut în faţa lui Dumitru Nichitean, de la PNL. Şi la Dolhasca, primarul în funcţie, Maria Cojocariu, a pierdut în faţa liberalului Dumitru Isachi.

Pe de altă parte, la Brodina funcţia de primar a fost câştigată de PSD, prin Codrin Ilaş. La Buneşti nu a mai candidat primarul în funcţie, alegerile fiind câştigate de PNL, prin Ioan Dolcean.

PSD a reuşit să mai câştige o funcţie de primar în comuna Dorna Candrenilor, acolo unde primarul în funcţie, Mafteiu Candrea, nu a mai candidat pentru un nou mandat. Alegerile în această comună au fost câştigate de PSD, prin Dănuţ Candrea, care s-a impus în faţa candidatului PNL, preotul Sorin Doroftiese.

O altă localitate recâştigată de PSD este Stulpicani, actualul primar, Vasile Ostanschi, fost social-democrat, candidând ca independent. Alegerile în această comună au fost câştigate de candidatul PSD, Vasile Zamcu. Şi la Vicovu de Jos, primarul în funcţie, Constantin Mutescu, a decis să nu mai candideze, alegerile în comună fiind câştigate de social-democraţi, prin Vasile Ţugui. La Râşca, actualul primar, care a fost la PSD, a candidat şi a câştigat încă un mandat din partea ALDE. Un municipiu care va avea primar nou este şi Rădăuţi, acolo unde candidatul PSD Nistor Tatar a câştigat detaşat alegerile de duminică. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Victorie categorică a PNL la votul pentru Consiliul Judeţean Suceava.
 Vizualizări articol: 13659 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.30/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 10 voturi
Victorie categorică a PNL la votul pentru Consiliul Judeţean Suceava3.3510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei