Candidatul ALDE pentru Primăria Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, firma care se ocupă de transportul şi distribuţia agentului termic, Thermonet, trebui să plătească pentru înlocuirea contoarelor de energie termică la fiecare scară de bloc, şi nu Primăria Suceava. Alexandru Băişanu a făcut referire la un proiect de hotărâre de Consiliu Local care urma să fie supus aprobării în şedinţa de ieri prin care o sumă de 23 de milioane de lei urma să fie alocată de la bugetul local pentru aceste lucrări, proiect care în cele din urmă a fost retras de pe ordinea de zi. Înainte de şedinţa Consiliului Local, Alexandru Băişanu declara că „este strigător la cer ca acest Consiliu Local, care mai are o valabilitate de 8-9 zile, să ia o hotărâre pentru cheltuirea a circa cinci milioane de euro pentru contoare şi repartitoare. Consider că din punct de vedere tehnic trebuie gândit foarte serios acest proiect”, a spus Băişanu. El a declarat că pentru o astfel de cheltuială ar fi fost necesar un referendum, prin care populaţia să spună dacă este de acord ca suma să fie alocată de la bugetul local. Mai mult, candidatul ALDE pentru Primăria Suceava a precizat că sumele necesare unor astfel de lucrări ar trebui suportate de firma Thermonet.
„La Iaşi, compania Veolia, care a câştigat distribuţia şi transportul agentului termic, a investit 28 de milioane de lei. Aici, în Suceava, Thermonet nu a investit nici un leu, dar ar urma să primească bani de la primărie pentru a cumpăra şi schimba aceste contoare”, a spus Băişanu, care a adăugat că pentru rezolvarea problemei termoficării în municipiul Suceava, cu suma de 11 milioane de euro s-ar putea cumpăra centrale termice pentru cei care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat. El a precizat că după ce va fi ales primar garantează că va organiza un referendum cu privire la întreaga activitate de termoficare din municipiul Suceava. Alexandru Băişanu consideră că toate investiţiile în termoficare în Suceava ar trebui să se facă în baza unei strategii energetice. Candidatul ALDE pentru Primăria Suceava a mai spus că dacă va câştiga alegerile „va intra în hârtiile din relaţia primăriei cu fosta Termica şi cu actuala societate de termoficare a Sucevei. De ce la Iaşi se poate ca fostele centrale termice să funcţioneze, iar la Suceava să fie în faliment?”
Băişanu consideră că actualul Consiliu Local nu trebuia să voteze pentru împrumutul de 5,5 milioane de euro pentru sala polivalentă
În acelaşi timp, Alexandru Băişanu a spus că o altă hotărâre pe care actualul Consiliu Local Suceava, despre care a spus din nou că „mai are nouă zile până la alegeri”, nu trebuia să o voteze este cea prin care municipalitatea se va împrumuta cu circa 5,5 milioane de euro pentru construcţia unei săli polivalente. „Nu e normal ca Primăria să se împrumute cu 5,5 milioane de euro de la o bancă pentru începerea lucrărilor la o sală polivalentă şi pentru a-i da înapoi în următorii trei ani. Valoarea bugetului de investiţii al Primăriei Suceava este de circa 100 de milioane în urmării trei ani. Nu înţeleg de ce facem un împrumut pe următorii trei ani, când putem să aşteptăm bugetul şi să investim în aceste lucrări”, a spus Alexandru Băişanu. El a adăugat că înainte de a contracta acest credit ar trebui să se ştie locaţia exactă a viitoarei săli polivalente, cât va costa, „dar şi dacă aceşti bani nu se duc în pământ”. Alexandru Băişanu a mai precizat că, din punctul său de vedere, pentru construcţia unei săli polivalente trebuie accesate fonduri europene.
(27 mai 2016, 12:01:20