Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a fost, ieri, într-un turneu electoral în judeţul Suceava, cu scopul declarat de a susţine candidaţii partidului la alegerile locale din 5 iunie a.c. La conferinţa de presă la care a venit însoţit de preşedintele PMP Suceava, Corneliu Popovici, şi candidaţii PMP la Primăria şi Consiliul Judeţean Suceava, Marian Andronache, respectiv Bogdan Codreanu, Traian Băsescu a declarat că electoratul căruia îi cere votul pentru candidaţii PMP este cel ”băsist”, identificat cu susţinătorii săi.
”Votul este acum într-un singur tur, ca atare tot efortul pe care trebuie să-l facă PMP este să-şi aducă electoratul la vot. În primul rând, băsiştii din Suceava trebuie să vină la vot. Dincolo de cei care poartă numele de băsişti, sunt foarte mulţi electori pe care eu i-am avut atunci când am câştigat cele două mandate de preşedinte al României. Îi invit pe cei care m-au votat şi în 2004, şi în 2009 să voteze PMP pentru că acest partid întruchipează idealurile lor. Ceea ce eu n-am reuşit să fac în cele două mandate vor face cei din PMP, dacă vor primi votul electoratului. În mod categoric, cei care m-au votat pe mine în 2004 şi în 2009 nu se pot regăsi ca votanţi ai PNL-ului actual, acel PNL care s-a opus, cu toată forţa, alături de PSD, reformării justiţiei, reformării structurilor de securitate, drept pentru care am avut parte de două suspendări. Garantez că PMP va continua procesele de modernizare a ţării”, a declarat Băsescu.
El a afirmat că PMP este un partid ”care vrea să răspundă unui comandament al zilei de astăzi, când electoratul, analiştii, jurnaliştii susţin că este nevoie de o nouă clasă politică”. Iar noua clasă politică înseamnă, spune liderul PMP, nu neapărat tineri de 18 ani, ci oameni care vin ”cu un suflu nou în politică”.
Marian Andronache şi Bogdan Codreanu, tandemul care este imaginea structurii PMP
Un astfel de om ar fi candidatul PMP la Primăria Suceava, Marian Andronache, prezentat de Traian Băsescu drept ”un politician nou, care a avut curajul să se înscrie într-o cursă pentru funcţia de primar al Sucevei, în condiţiile în care aici avem oameni politici cu o istorie veche”.
Băsescu a arătat că ”este foarte greu să te baţi cu Lungu la Suceava”, dar la fel se spunea că îi va fi şi lui în Bucureşti, în anul 2000, când PD avea 4%, şi cu toate acestea în turul doi a învins candidatul PSD.
Al doilea segment al ofertei de candidaturi a PMP, în proporţie de 15%, este cel al membrilor cu experienţă politică, prin care partidul vrea să evite ”stângăciile” şi să facă ”transferul de experienţă către cei care n-au mai făcut politică până acum”.
Un exemplu este Bogdan Codreanu, cel care deschide lista de candidaţi la Consiliul Judeţean şi candidat la preşedinţia CJ la alegerile indirecte din deliberativ: ”un primar în funcţie care la vârsta de 40 de ani este capabil să conducă foarte bine CJ”. ”Nu-l putem considera pe Bogdan un baron al politicii, dar îl putem considera un om cu suficientă experienţă ca să conducă şi Consiliul Judeţean, nu numai Primăria Pojorâta. Bogdan este o personalitate printre primari şi nu văd de ce nu ne-am propune ca obiectiv ca el să obţină preşedinţia CJ”, a afirmat Băsescu.
Alianţele de după alegeri, nedorite, dar necesare
În ceea ce priveşte politica de alianţe post-alegeri, preşedintele PMP a declarat că acestea vor fi stabilite după ce vor vedea scorul obţinut în judeţul Suceava. Potrivit lui Traian Băsescu, nu există un model prestabilit, ci se va acţiona conjunctural. Astfel, acolo unde candidatul PMP la primărie pierde, opţiunea este rămânerea în opoziţie.
În localităţile în care PMP va câştiga alegerile pentru fotoliul de primar, toate opţiunile sunt deschise deoarece, spune Traian Băsescu, ”ar fi imoral să laşi un primar care a câştigat fără o majoritate în consiliu pentru că îi distrugi mandatul”. ”Încercăm să găsim o formulă de alianţe cât mai puţin compromiţătoare pentru ca primarii să-şi facă mandatul, şi asta va însemna că trebuie să găsim o majoritate în consiliu. Nu mi-aş dori alianţe nici cu PSD, nici cu PNL. S-ar putea să avem primari cu suficientă abilitate care să reuşească să-şi gestioneze activitatea în consiliu în aşa fel încât să nu fie nevoie să facem nişte alianţe, dar este puţin probabil să se întâmple acest lucru pentru că în politică nimeni nu face cadouri”, a afirmat liderul PMP.
La final, el şi-a exprimat speranţa că ”toţi cei care vor modernizarea administraţiei locale, o administraţie care să lucreze pentru comunitate şi nu pentru partid, îşi vor îndrepta opţiunea de vot către candidaţii PMP, atât la Primăria Sucevei, cât şi la Consiliul Judeţean”.