Candidatul de pe primul loc pe lista UNPR pentru Consiliul Judeţean Suceava, Marius Boghian, vrea să pună punct discuţiilor cu privire la montarea centralelor termice gratuite în municipiul reşedinţă de judeţ. Marius Boghian a declarat ieri că în afara României, în oraşele ţărilor membre ale Uniunii Europene, centralele de apartament sunt interzise. „Pericolul unor explozii, dar şi poluarea mediului sunt factori pentru care blocurile de locuit au rămas conectate la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice”, a spus Boghian, care a mai adăugat că la Suceava, preţul energiei termice produse în sistem centralizat este unul foarte ridicat faţă de alte oraşe din ţară.
Candidatul UNPR pentru Consiliul Judeţean a mai arătat că potrivit Asociaţiei Naţionale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul a Utilităţilor (ANPSCU), în ţările membre UE, instalaţiile individuale de preparare a apei calde menajere şi de încălzire sunt admise numai acolo unde nu există sistem centralizat de termoficare. Marius Boghian a mai precizat că mai mult, aceste instalaţii sunt montate obligatoriu în spaţii tehnice din motive de siguranţă şi asigură încălzirea întregului bloc, nu doar a unui apartament. „În nici o altă ţară europeană nu se folosesc centrale termice de apartament. La noi, acestea au fost vândute şi montate sub denumirea de centrale murale, adică de perete. Ele nu au fost incluse, aşa cum ar fi trebuit, la categoria cazane de preparare a apei calde şi căldurii, unde legislaţia este mult mai drastică”, a declarat Marius Boghian.
Marius Boghian propune ca soluţie controlul la utilizatorul final
El a dat exemplul oraşelor din Vest, apropiate ca mărime de Suceava, precum Debrecen (Ungaria) sau Brno (Cehia), în care nu există centrale de apartament. Mai mult, candidatul UNPR Suceava a mai afirmat că în oraşele unde au fost montate în trecut astfel de sisteme individuale de încălzire se aplică directiva UE care prevede eliminarea lor şi revenirea la sistemul centralizat de încălzire, care consumă mai puţine resurse, este sigur în exploatare şi mai puţin poluant.
De asemenea, Marius Boghian a explicat şi cum a devenit eficient sistemul centralizat de încălzire a locuinţelor în ţările membre ale UE. „În primul rând, în oraşele din Europa se produce energie în sistem de cogenerare, mai eficient şi mai puţin poluant. În al doilea rând, blocurile sunt prevăzute cu contoare de bloc şi repartitoare de costuri la nivel de apartament. Fiecare plăteşte cât consumă. Al treilea factor îl reprezintă anveloparea blocurilor cu termosistem, care reduce considerabil consumul de energie termică şi, implicit, factura plătită de locatari”, a spus Boghian. El a adăugat că la Suceava, falimentul Termica a impus ca soluţie furnizarea de energie termică şi apă caldă de către un producător privat, compania Bioenergy fiind singurul producător de energie termică şi apă caldă din municipiul Suceava, care alimentează 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe, şi alte 2.000 de firme.
În final, Marius Boghian a propus ca soluţie controlul la utilizatorul final. „Sistemele de încălzire cu interfaţă de operare din fiecare apartament sau casă sunt conectate la o sursă centrală de căldură şi furnizează în mod independent apă caldă şi încălzire pentru fiecare locuinţă. Astfel, se elimină necesitatea instalării de boilere individuale şi alimentării cu gaz în fiecare locuinţă. De asemenea, se oferă utilizatorului final aceeaşi autonomie ca şi cum ar dispune de propriul boiler şi rezervor şi, la fel ca şi pentru propria sursă de căldură independentă, se plăteşte doar pentru energia care se consumă”, a încheiat Marius Boghian.
(19 mai 2016, 16:14:49
De ce sa nu fie mai multe optiuni din care sa poti alege ce-ti convine mai mult!?
De ce sa nu coexiste ambele sisteme, ca sa nu fie concurenta?!
Asteptam ca la nivel de conducere sa fie mai multe solutii pentru scaderea pretului gigacaloriei.
Si in alte tari gigacaloria scade treptat in timp si se ajunge la un preţ avantajos pentru populaţie.
In Ungaria preţul plătit de populaţie pe gigacalorie nu creşte, ci scade de la an la an!