Câştigarea unui număr de 60 de primării şi a 20 de mandate de consilier judeţean reprezintă ţinta organizaţiei judeţene a PNL la alegerile locale din data de 5 iunie, a anunţat vineri liderul acesteia, senatorul Gheorghe Flutur, candidatul liberalilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Flutur şi-a prezentat principalele obiective din programul electoral avându-l alături pe şeful de campanie al PNL Suceava, Viorel Seredenciuc.
”Repornim dezvoltarea judeţului Suceava” este sloganul pe care liderul liberal îl va folosi în această campanie electorală. ”Mi-am asumat alături de echipă un program ambiţios pentru recuperarea timpului pierdut şi a investiţiilor pierdute în ultimii patru ani. Vrem să relansăm dezvoltarea judeţului Suceava prin aducerea de noi proiecte, o nouă viziune şi o nouă abordare regională ca lider al judeţului Suceava, pentru că merită. Cred că Suceava trebuie să aibă o abordare regională şi pentru faptul că suntem al patrulea judeţ din regiune după numărul de locuitori şi al doilea ca suprafaţă şi ca aşezare strategică şi trebuie să joace acest rol strategic în zonă. Oferta noastră este pe măsura acestor aşteptări şi a potenţialului”, a declarat Flutur.
Asociere între Suceava şi Botoşani pentru realizarea unui Parc de Industrie Alimentară integrat
Obiectivele propuse de candidatul PNL la Consiliul Judeţean au ca scop principal crearea de noi locuri de muncă. Astfel, Flutur propune asocierea dintre Suceava şi Botoşani în vederea realizării unui Parc de Industrie Alimentară integrat.
”Este un proiect ambiţios pe care dorim să-l depunem spre finanţate pe Fonduri Europene de Investiţii Strategice, aşa-zisa listă a lui Junker, listă care are circa 317 miliarde de euro posibili de acordat pe investiţii în ţările din UE pentru crearea de locuri de muncă. Judeţul Suceava are depus doar un singur proiect, faţă de Iaşi, care are peste 100. Am făcut deocamdată un proiect cadru şi vedem care sunt paşii de urmat. Am avut discuţii cu cei de la Botoşani, cu preşedintele actual al CJ, cu primarul Ion Lungu pe tema asocierii între cele două zone pentru crearea parcului economic de inovaţie din nordul Moldovei care are în vedere punerea în valoare a unui Parc de Industrie Alimentară integrat pentru achiziţie, procesare, valorificare şi căutare de pieţe în ţară, în spaţiul european şi în afara lui. Am lucrat deja cu specialişti la un proiect în această direcţie. Am întrebatdacă putem fi eligibili şi cred că trebuie să îndrăznim, pentru că gradul de procesare a produselor din zonă este foarte scăzut, în timp ce noi suntem doar consumatori de produse care vin din altă parte. Acest gen de investiţii s-au făcut cu succes în Polonia”, a spus Gheorghe Flutur.
Parteneriate cu toate primăriile din judeţ
El are în vedere, de asemenea, dezvoltarea turismului, prin asocierea staţiunilor turistice pentru accesarea de fonduri europene, dar şi creşterea rolului Universităţii ”Ștefan cel Mare” în proiectele de dezvoltare a zonei. Propunerea lui Gheorghe Flutur este aceea de înfiinţare la Universitate a unui Centru de excelenţă pentru aplicare în domeniul industriei alimentare.
”Sunt multe lucruri de făcut împreună cu Universitatea, care trebuie chemată ca partener în toate proiectele de dezvoltare a zonei şi folosită mai mult decât a fost folosită până acum, pentru că are specialişti bine pregătiţi şi interesaţi să facă lucruri, iar unii dintre studenţi şi-ar putea găsi de muncă în noile proiecte pe care vrem să le demarăm”, a explicat liderul liberal.
Flutur a adăugat că are în vedere parteneriate cu toate primăriile din judeţ ”sub o formă intensificată”, subliniind că după alegeri toţi primarii vor trebui să se dezbrace de haina politică şi să intre alături de Consiliul Judeţean în proiecte de dezvoltare a localităţilor cu efect în crearea de noi locuri de muncă.
”Pe infrastructură dorim să accelerăm finalizarea proiectelor începute de noi. Cu amărăciune constat şi se vede cu ochiul liber că multe dintre proiectele pe care noi le-am demarat nici la ora asta nu au fost finalizate, începând de la aeroportul Salcea, până la şoseaua de centură a Sucevei şi centura Rădăuţiului, dar şi alte proiecte care presupun legătura unor obiective turistice”, a afirmat Flutur.
Eliminarea birocraţiei excesive din unele instituţii ale statului
Printre obiectivele sale, Flutur a mai amintit continuarea dotării Spitalului Judeţean şi modernizarea spitalelor orăşeneşti şi municipale, precum şi extinderea reţelei de dispensare săteşti, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor, dotarea şcolilor şi recuperarea decalajului dintre rural şi urban, promovarea unor programe proprii ale Consiliului Judeţean pentru odihna şi tratamentul persoanelor vârstnice, susţinerea refacerii monumentelor istorice aflate în administrarea cultelor religioase, iniţierea unor mari proiecte de promovare a zonei care vor avea ca rezultat consolidarea brandului Bucovina, includerea în programe de dezvoltare şi a oraşelor mici precum Vicovu de Sus, Dolhasca, Cajvana, Liteni, Milişăuţi, Broşteni, Salcea, Solca şi Frasin, stimularea dezvoltării economice a zonei prin încurajarea investiţiilor în industrie, agricultură, turism şi servicii şi parteneriate Consiliul Judeţean - Biserică pe probleme sociale, culturale şi turism. Gheorghe Flutur a declarat că va avea în vedere rezolvarea unor probleme cu care se confruntă în prezent populaţia, printre care birocraţia excesivă a unor instituţii ale statului şi lipsa apei potabile în unele localităţi.
”Sper ca PNL să fie după aceste alegeri prima forţă politică din judeţul Suceava”
”Stând de vorbă cu oamenii, aceştia mi-au semnalat câteva probleme, cum ar fi birocraţia excesivă a unor instituţii precum cele care acordă subvenţii. Sunt oameni bolnavi care stau la cozi câte şapte ore cu injecţiile la ei ca să-şi ridice banii de la APIA, subvenţiile pentru agricultură şi nu e în regulă. Va trebui să găsim soluţii de simplificare a lucrurilor, de deplasare în teritoriu a salariaţilor, nu să ţinem oamenii la cozi care ne aduc aminte de perioada de dinainte de 1989. Apoi sunt localităţi precum cele de pe Valea Siretului, ca Zamostea, Grămeşti, Zvoriştea, unde oamenii nu mai au apă în fântâni şi sunt nevoiţi să le umple aducând apă cu maşinile de pompieri din altă parte. Trebuie ca aceste localităţi să fie incluse prioritar şi de urgenţă în proiecte de aducţiune a apei”, a spus Flutur.
El a mai spus că este pregătit pentru o campanie electorală civilizată, corectă, curată, în care să predomine dezbaterile pe soluţii, şi i-a îndemnat şi pe ceilalţi candidaţi să facă la fel.
”Vreau să-mi folosesc experienţa în administraţia centrală şi locală în slujba populaţiei judeţului Suceava. Pot să fac acest lucru împreună cu echipa mea. Sper ca PNL să fie după aceste alegeri prima forţă politică din judeţul Suceava”, a încheiat Gheorghe Flutur.