Liderul PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, consideră că autorităţile judeţene puteau să acorde un sprijin financiar Căminului de bătrâni din Solca, unitate care se află în momentul de faţă într-o situaţie financiară dramatică. Gheorghe Flutur a declarat că împreună cu primarul din Solca, Valeruţ Ţăranu Hofnăr, a iniţiat, încă de anul trecut, o serie de demersuri pentru a sprijini Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca. Flutur a arătat că toate cheltuielile pentru acest cămin sunt suportate doar de Primăria Solca. “Normal ar fi fost ca administraţia judeţeană să fi sprijinit şi ea financiar acest cămin, direct sau prin alocare de fonduri Primăriei Solca, cu atât mai mult cu cât doar doi dintre cei 70 de rezidenţi sunt din Solca, restul fiind din judeţ. Mai mult, căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduşi aici de serviciile de specialitate ale primăriilor din judeţ”, a arătat Flutur, care a mai adăugat că acest cămin putea fi sprijinit de administraţia judeţeană la rectificările bugetare sau prin alocări din sume din fondurile de rezervă bugetară.
Flutur a precizat că într-o interpelare adresată recent ministrului Muncii i-a prezentat acestuia situaţia dificilă în care se află căminul de bătrâni din Solca, solicitând inclusiv sprijin financiar din partea Ministerului Muncii. Gheorghe Flutur a amintit în interpelare că acest cămin a funcţionat cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii până în octombrie 2015, iar după această dată finanţarea a rămas strict în sarcina Consiliul Local Solca, care, ca în foarte multe localităţi din judeţul Suceava şi din ţară, se confruntă cu serioase probleme privind bugetul.
“Dată fiind situaţia dificilă cu care se confruntă Primăria Solca după ce Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice nu mai finanţează Căminul pentru persoane vârstnice din oraşul Solca, vă rog să analizaţi posibilitatea ca ministerul să asigure sprijin financiar, fără de care, practic, nu va putea fi asigurată funcţionarea căminului. Propun să analizaţi şi posibilitatea ca bugetele locale să poată fi susţinute de transferuri cu această destinaţie, aşa cum se întâmplă cu centre rezidenţiale administrate de consiliile judeţene”, se mai arată în interpelarea adresată de Gheorghe Flutur ministrului Muncii.
De precizat că în răspunsul primit la această interpelare se precizează că pentru anul 2016 Ministerul Muncii şi-a propus elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerul Muncii i-a mai transmis senatorului PNL Gheorghe Flutur că prin aceasta se urmăreşte inclusiv adoptarea de măsuri în vederea asigurării sustenabilităţii funcţionării sistemului actual de servicii de îngrijire pentru persoane vârstnice prin introducerea unui procent din finanţarea sistemului prin transferuri cu această destinaţie din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în cazul centrelor rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi şi al celor pentru copii aflate în administrarea consiliilor judeţene.