Primarul de Suceava, Ion Lungu, şi-a înregistrat ieri oficial candidatura pentru un nou mandat, din partea PNL, la Primăria municipiului Suceava. Lungu deschide şi lista de candidaţi pentru Consiliul Local Suceava, urmat de Ovidiu Doroftei, Lucian Harşovschi, Cristian Irimie, Angela Zarojanu, Mihai Alexa Flutur, Adrian Arămescu, Silviu Cristinel Creţu, Daniel Prorociuc, Daniel Ungurian, Bogdan Bicsi, Corneliu Vornicu, Liviu Cîrlan, Gheorghe Onofrei-Răileanu, Liviana Enea, Vasilică Băiţan, Costel Tătăranu, Aurel Jescu, Constantin Ionesi, Bogdan Păstrav, Ion Ciobacă, Diana Bucătar, Maria Huianu – Airinei, Emilia Bilius, Alexandra Paula Șulea, Ana Longier, Elena Bianca Atănasoaie, Olivia Macovei, Mihaela Elena Bahna.
La depunerea candidaturilor au fost prezenţi şi preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, deputaţii Sanda-Maria Ardeleanu şi Ioan Balan, precum şi o parte dintre candidaţii la un mandat de consilier judeţean.
Dosarele de candidaturi au fost verificate cu rigurozitate de preşedintele Biroului Electoral Municipal, Iulia Gabriela Lulciuc, şi locţiitorul Oana Pipernea, întreaga operaţiune durând 45 de minute.
În două rânduri, preşedintele BEM a făcut apel la linişte în timpul verificărilor, invocând solemnitatea momentului.
După ”momentul solemn”, echipa PNL s-a fotografiat pe treptele primăriei, iar primarul Ion Lungu a declarat că vine în faţa sucevenilor ”cu inima deschisă” pentru a le cere votul pentru încă un mandat. El a spus că nu vine cu promisiuni, ci ”cu realizări, cu fapte” şi nici nu-şi propune să se angajeze într-o luptă cu contracandidaţii săi, ci cu problemele oraşului. Lungu a subliniat că în această luptă nu este singur, ci cu echipa de consilieri şi de parlamentari de Suceava. Media de vârstă a candidaţilor propuşi de PNL pentru Consiliul Local este de 45 de ani, sunt reprezentate toate cartierele oraşului, 31% dintre cei de pe listă sunt femei şi 28% tineri. Ca profesii, sunt economişti, ingineri, medici, jurişti, cadre didactice etc.
”Suceava - oraş de nivel european”
Programul de administrare a oraşului cu care Ion Lungu şi PNL vin în faţa sucevenilor pentru a le cere votul este structurat în 20 de puncte. Sub titlul ”Suceava - oraş de nivel european”, proiectele prioritare ale primarului pentru mandatul 2016-2020 sunt: înfiinţarea parcului economic Suceava - Botoşani, sala polivalentă cu 5.000 de locuri, ruta ocolitoare Suceava - Ipoteşti - Salcea, un pod nou peste râul Suceava, amenajarea zonei de agrement Tătăraşi, finalizarea cartierului Europa, achiziţia de 40 de autobuze electrice noi la societatea de transport public local, modernizarea pieţelor din cartierele George Enescu şi Burdujeni, reabilitarea şi modernizarea Curţii Domneşti, continuarea modernizării reţelei rutiere din oraş, amenajarea de parcări subterane şi ”modernizarea Sucevei de la scara blocului”, finalizarea reabilitării reţelei termice şi contorizarea individuală, modernizarea locurilor de joacă şi înfiinţarea de mini-zone de agrement, o grădiniţă nouă în cartierul Obcini, regularizarea râului Suceava pe tronsonul Iţcani - Iulius Mall, cu amenajarea unei zone de agrement, construcţia de cimitire în Burdujeni, Obcini şi George Enescu, realizarea campusului universitar de la Moara, în parteneriat cu Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava, repararea stadionului Areni, instalarea nocturnei şi construirea unui stadion nou, organizarea în cele mai bune condiţii a Festivalului Mondial de Film Amator Unica 2016, modernizarea Casei Culturii, în parteneriat cu sindicatele şi sărbătorirea a 630 de ani de atestare documentară a oraşului şi a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018.
Pentru implementarea proiectelor mari, Lungu are în vedere accesarea de fonduri europene şi guvernamentale.