Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a solicitat Guvernului găsirea unor soluţii de urgenţă pentru agricultura din judeţul Suceava. Într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, senatorul Gheorghe Flutur atrage atenţia că în judeţul Suceava cea mai mare problemă este legată de avansurile la plata unică pe suprafaţă. Flutur a precizat că agricultura se confruntă cu probleme majore, de la acordarea subvenţiilor pe teren, pentru fermele de animale şi la motorină, şi până la întârzierea la plata subvenţiilor către fermieri. Printre problemele identificate de Gheorghe Flutur se numără şi modificările legislative privind acordarea subvenţiilor, funcţionarea greoaie a sistemului informatic integrat de procesare a cererilor, la acestea adăugându-se şi problemele legate de licitaţiile organizate pentru atribuirea de păşuni, numărul mai mare de documente necesare la dosarele pentru sprijin financiar, probleme legate de infrastructură şi lipsa personalului calificat pentru munca în agricultură. „Pentru unii dintre fermieri aceste probleme pot însemna falimentul. Iar falimentarea fermierilor va avea consecinţe grave nu doar pentru agricultură, ci pentru întreaga economie a ţării”, a subliniat Gheorghe Flutur.
El i-a transmis ministrului Agriculturii că numeroşi crescători de animale reclamă preţul mic şi în scădere al cărnii şi laptelui, preţ care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu întreţinerea animalelor. Flutur a arătat că din acest motiv se înregistrează pierderi de 30% la efectivele de bovine, şi mai mult, un număr însemnat din cele 400 de fabrici din industria laptelui care existau acum cinci ani şi-au închis activitatea. „Dintre cele care au mai rămas, doar 70 mai au capital românesc. În acest caz, o consecinţă gravă o reprezintă pierderea locurilor de muncă, în special în judeţele sărace”, a declarat senatorul PNL de Suceava.
Flutur atrage atenţia că fermierii nu şi-au primit banii pe motorină
Gheorghe Flutur a subliniat faptul că în judeţul Suceava cea mai gravă problemă, care afectează mii de fermieri, este cea legată de avansurile la plata unică pe suprafaţă. Flutur a arătat că funcţionarii APIA au fost nevoiţi să proceseze manual dosarele, astfel încât avansul de 53 de euro la hectar a ajuns la doar 30.531 de fermieri, din totalul celor 50.574 care au depus cereri în primăvara anului 2015. „De asemenea, şi în judeţul Suceava sunt nemulţumiri privind despăgubirile pentru efectele secetei din vara anului 2015, faţă de preţul laptelui şi al cărnii la achiziţii, care a ajuns la cel mai scăzut nivel. Nemulţumiri sunt şi pentru că nu s-au primit banii pe motorină pentru trimestrul IV, fiind restanţe şi pentru trimestrul III din anul 2015”, a spus Gheorghe Flutur.
El a amintit că o altă problemă este legată de suprafeţele de păşune pentru care primăriile au organizat licitaţii pentru a le atribui unor asociaţii, potrivit actualelor prevederi legale. Liderul PNL Suceava a precizat că în cazurile în care contractele de concesiune au fost atacate în instanţă, iar procesele sunt pe rol, subvenţiile pe teren nu pot fi acordate.
Având în vedere toate acestea, Gheorghe Flutur i-a transmis ministrului Achim Irimescu că fermierii şi reprezentanţii asociaţiilor agricole solicită organizarea de grupuri de lucru şi întâlniri cu specialişti ai Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură şi ai Ministerului Agriculturii, precum şi cu cei ai unor instituţii financiar-bancare şi cu factori de decizie din administraţia locală şi centrală pentru a identifica soluţiile la problemele existente în acest domeniu, şi în mod special pentru a salva fermierii de la faliment.