Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu militează pentru respectarea proporţiei de 30% pentru femei pe listele PNL de la alegerile locale de anul acesta. Sanda-Maria Ardeleanu a amintit că şi copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a solicitat, luni, la Suceava, ca la întocmirea listelor să se ţină cont de proporţia minimă de 30% pentru femei pe locuri eligibile, atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Primăria Suceava. „Mă întreb de mulţi ani de ce ne facem că nu auzim, că nu înţelegem atunci când se iveşte această discuţie, limitându-ne la a zâmbi cu subînţeles şi a trata subiectul ca pe un ornament discursiv. Mă întreb de ce reacţionăm şi noi, femeile, atât de nepotrivit, uneori, când vorbim despre <noi, femeile>. Şi mă întreb de ce nu se respectă prevederile statutelor partidelor sau, mai bine spus, de ce am mai introdus în acele texte cu limbaj de lemn o asemenea menţiune, legat de respectarea cotei de gen, în general de minim 30%”, a spus deputatul liberal. Ea a adăugat că bărbaţii trebuie să înţeleagă faptul că trebuie să lupte, la rândul lor, pentru o corectă reprezentare de gen în societate, aceasta însemnând asigurarea reprezentării ambelor sexe în proporţie de cel puţin 30% pe listele de candidaţi aşa cum este prevăzut în două propuneri legislative.
„În calitate de femeie-parlamentar, dar şi de membru în Comitetul director al Reţelei femeilor-parlamentar din cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei, am intervenit de multe ori pe această temă, încercând să evidenţiez progresele României, să le transmit, sub formă de asigurare că lucrurile se îndreaptă, că mentalităţile se schimbă, că ne apropiem de normalitatea democratică în privinţa reprezentativităţii în funcţiile de decizie, în politică”, a mai declarat Sanda-Maria Ardeleanu.
Deputatul PNL a arătat că din păcate anul acesta va fi şi mai rău din punct de vedere al respectării cotelor de gen, şi asta „dacă evaluez doar în funcţie de ceea ce se întâmplă strict în jurul meu”. Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că nu înţelege de ce în România se amână aplicarea unui principiu care ar face foarte bine întregii societăţi şi care ar întări tuturor convingerea că democraţia nu e doar clamată, ci şi respectată, dar şi „că nu trăim într-o <iluzie>, ci chiar în realitatea mileniului trei”.
Sanda-Maria Ardeleanu a mai spus că spre exemplu, paritatea de gen este regulă şi lege în Guvernul Franţei, care are un număr perfect egal de femei şi de bărbaţi, aceeaşi paritate fiind respectată şi în rândul secretarilor de stat. Ea a explicat că egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi aplicată prin paritate de gen este prevăzută chiar în primul articol al Constituţiei franceze, începând din anul 2008, când a fost revizuită ultima dată.