Racolarea primarilor de la adversarii politici a devenit o practică în ultimii 10 ani, în ciuda declaraţiilor prin care toate partidele înfierează traseismul şi clamează reforma clasei politice. Zeci de primari din judeţul Suceava au reuşit performanţa de a câştiga alegerile candidând pentru un nou mandat din partea partidului pe care l-au avut ca adversar politic în mandatul precedent. Alţii au făcut adevărate tururi pe forţă pe scena politică, trecând de la stânga la dreapta, iar la stânga sau dreapta-stânga-dreapta, fără nici o apăsare doctrinară. Numai în baza celebrei ”Ordonanţe Dragnea”, care a dat drumul la migraţia aleşilor locali în 2014, în judeţul Suceava şi-au schimbat culoarea politică 24 de primari. Este vorba de primarii localităţilor Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Ipoteşti, Poieni Solca, Dolhasca, Frasin, Berchişeşti, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Frătăuţii Vechi, Hânţeşti, Mălini, Stroieşti, Vereşti, Cornu Luncii, Crucea, Drăgoieşti, Frătăuţii Noi, Marginea, Ostra, Preuteşti, Dumbrăveni şi Vicovu de Jos. Cei mai mulţi dintre aceşti primari, 18, au trecut de la PDL şi PNL la PSD. Restul de şase s-au declarat independenţi.
Situaţia celor care au avut mandate de primar cu carnete de partid diferite
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a oscilat între liberali, PNL şi PDL. A plecat în 2008 de la PNL la PDL, în 2014 a părăsit PDL pentru a deveni independent, în 2016 a revenit la PNL. A susţinut deschis candidatul PSD, Victor Ponta, la alegerile prezidenţiale din 2014, fără a deveni membru PSD.
La Dolhasca, Maria Cojocariu a fost primar PSD, în 2012 a candidat pentru PDL şi a câştigat, iar în 2014 s-a întors în PSD.
În Frasin, Marinel Bălan a fost primar PDL, apoi s-a înscris în PSD în 2014, după „Ordonanţa Dragnea”.
La Berchişeşti, primarul a fost în PSD, apoi în PDL şi iar în PSD, în 2014.
Capu Câmpului – primarul PDL s-a transformat în 2014 în primar PSD, la fel ca şi cei din Ciprian Porumbescu, Frătăuţii Vechi, Hânţeşti şi Stroieşti.
La Cornu Luncii, Crucea, Drăgoieşti, Frătăuţii Noi, Ostra şi Preuteşti, primarii PNL au devenit primari PSD.
Primarul de la Marginea, Ioan Onufrei, a fost primar PSD la Suceviţa până în 2012, apoi a candidat din partea PNL la Marginea şi a câştigat, iar în 2014 a revenit la PSD.
Primarii PSD din Mălini şi Vereşti au câştigat alegerile din 2012 pentru PDL, pentru ca în 2014 să se întoarcă în PSD.
Liberalii se transformă peste noapte în social-democraţi şi social-democraţii în liberali
La Poieni Solca, primarul a câştigat un mandat pentru PNL, apoi pentru PDL, iar în baza „Ordonanţei Dragnea” s-a declarat independent.
În Vicovu de Jos primarul a aparţinut PDL, în 2012 a câştigat ca independent, după care a renunţat la independenţă în favoarea PSD.
Valeruţ Ţăranu Hofnar a fost primar PSD de Solca, iar din 2012 este primar PDL, PNL după fuziune.
La Bălăceana, Buneşti, Grăniceşti, primarii PDL au fost anterior primari PSD.
La Dorneşti, Horodniceni şi Şerbăuţi mutaţiile s-au făcut între fracţiunile liberale, primarii PNL au mai câştigat câte un mandat ca primari PDL, în timp ce la Drăgoieşti transferul s-a făcut de la PDL la PNL.
În Putna, primarul a fost PDL, apoi PSD şi a fost anunţat de PNL drept candidat pentru un nou mandat la alegerile din acest an.
Primarul din Pojorâta a condus primăria din partea PNG-CD, apoi încă un mandat pentru PDL şi a fost anunţat candidat pentru 2016 din partea PMP.
Mai menţionăm că, numai în 2014, de Ordonanţa de Urgenţă nr. 55, supranumită „Ordonanţa Dragnea”, au mai uzat 25 de viceprimari, 251 de consilieri locali şi 13 consilieri judeţeni suceveni pentru a-şi schimba culoarea politică.
(17 feb 2016, 11:37:04