Copreşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, i-a adresat o interpelare ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, prin care îi solicită acestuia să asigure fondurile necesare pentru autorizarea sanitară a şcolilor din judeţul Suceava. Gheorghe Flutur i-a transmis ministrului Dezvoltării regionale că în judeţul Suceava, gradul de conectare la sistemul centralizat de apă potabilă este de circa 60%, iar la sistemul de canalizare sub 50%. „Această situaţie are consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei, fiind afectate comunităţi întregi, în special din mediul rural”, a spus Flutur. El a ţinut să tragă un semnal de alarmă cu privire la consecinţele lipsei reţelelor de apă şi canalizare asupra funcţionării şcolilor din judeţul Suceava. El a precizat că indicator elocvent în acest sens îl reprezintă procentul foarte mare de unităţi şcolare care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Două treimi dintre unităţile şcolare sucevene nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
Liderul liberalilor suceveni a arătat că potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, la începutul anului şcolar 2015 – 2016, doar 291 de unităţi şcolare dintre cele 794 au autorizaţie de funcţionare.
Mai mult, Flutur a spus că potrivit Ministerului Educaţiei, din cele 2.430 de şcoli fără autorizaţie de funcţionare din ţară, aproape un sfert se află în judeţul Suceava. El a amintit că fostul ministru al Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, afirma la începutul anului 2015 că una din priorităţi este reabilitarea tuturor unităţilor de învăţământ din întreaga ţară care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare.
„După o evaluare în teritoriu la nivelul fiecărui judeţ, urma ca, la sfârşitul lunii martie, să se centralizeze datele, ca apoi să înceapă, din aprilie, alocarea resurselor financiare, încheierea contractelor de reabilitare şi începerea lucrărilor. Iar obiectivul declarat era acela ca, pe parcursul anului şcolar 2015 – 2016, toate şcolile să obţină autorizaţie sanitară de funcţionare. Ce s-a întâmplat în judeţul Suceava cu aceste autorizaţii de funcţionare? Ca de obicei, Guvernul PSD nu s-a ţinut de cuvânt nici în acest caz. În ultimii trei ani doar 45 de unităţi şcolare au fost autorizate. În acest ritm Guvernul PSD ar fi reuşit autorizarea şcolilor sucevene în jumătate de secol. De altfel, domnul Cîmpeanu recunoştea, la începutul anului şcolar, că faţă de anul trecut, la nivel naţional doar 1% dintre clădirile şcolilor au obţinut autorizaţie de funcţionare”, a declarat Gheorghe Flutur.
El i-a mai transmis ministrului Dezvoltării regionale că două treimi dintre şcolile sucevene nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Gheorghe Flutur a arătat că majoritatea unităţilor şcolare nu îndeplinesc cerinţele pentru autorizare tocmai din lipsei apei curente sau a canalizării. „Statul are obligaţia să rezolve această situaţie, mai ales că majoritatea cazurilor se află în comunităţi mici, acolo unde există şi probleme financiare”, a spus liderul PNL Suceava.
Gheorghe Flutur a precizat că pentru a asigura condiţiile elementare de igienă, i-a solicitat ministrului Vasile Dîncu să identifice soluţiile şi să aloce fonduri astfel încât, în parteneriat cu administraţiile locale, să se realizeze racordarea şcolilor din judeţul Suceava la reţelele de apă şi canalizare, pentru a îndeplini condiţiile solicitate pentru obţinerea autorizaţiei sanitare.