Vicepreşedintele PSD Suceava, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a găsit vinovaţii pentru ieşirea Sucevei din cursa pentru obţinerea titlului de „Capitală culturală europeană” în anul 2021. Dan Ioan Cuşnir a spus că prin eliminarea din competiţie s-a ratat o bună şansă de a reda demnitatea sucevenilor.
„Dacă ne comparam cu Bucureşti, Timişoara sau Cluj-Napoca, puteam să răspundem simplu că Suceava nu ar fi avut nici o şansă. Dar mai departe merge Baia Mare. De ce merge Baia Mare şi nu merge Suceava? Cine este de vină şi cine trebuie să-şi asume responsabilitatea, pentru că tot timpul victoriile trebuie să fie ale echipelor, iar eşecul întotdeauna trebuie să şi-l asume cineva?”, a întrebat Cuşnir.
El a arătat că strategia culturală a Sucevei pe care primarul Ion Lungu a prezentat-o la preselecţie a fost asumată de către acesta. Cuşnir a mai spus că Ion Lungu a avut şi sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, însă nu a colaborat cu această instituţie.
„Strategia şi-a asumat-o Ion Lungu şi nu s-a respectat formatul convenit de colaborare, votat în Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Consiliul Judeţean i-a acordat sprijin necondiţionat lui Ion Lungu, şi aici trebuie să ne asumăm greşeala, şi eu personal îmi asum această greşeală. Nu trebuia să-i acordăm sprijin necondiţionat lui Ion Lungu. El trebuia să primească sprijinul CJ cu condiţia respectării unui concept, cel de Suceava – capitală culturală europeană, într-un context lărgit, cu Bucovina istorică”, a declarat Dan Ioan Cuşnir, care a mai adăugat că acest mod de promovare, în contextul Bucovinei istorice, a fost susţinut şi de dramaturgul Matei Vişniec, dar şi de directorul Festivalului de Teatru din Sibiu, Constantin Chiriac, cel care a obţinut pentru acest oraş titlul de „Capitală culturală europeană”.
Cuşnir a criticat şi filmul de prezentare a Sucevei în susţinerea candidaturii pentru obţinerea acestui titlu în anul 2021, precizând că cel mult acest film poate fi considerat un film de promovare a turismului. Dan Ioan Cuşnir a arătat că prin eliminarea Sucevei din competiţia pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană, Ion Lungu a „îngropat visele sucevenilor”.
Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Suceava i-a nominalizat printre cei vinovaţi de excluderea din competiţie a Sucevei şi pe toţi „factorii politici”, practic incluzând aici şi partidul din care face parte. „Este greşit să dăm vina doar pe Ion Lungu. Vinovaţii sunt cu mult mai mulţi. Consiliile Locale sufocate de interese clientelare, lipsa în esenţă în adevăratul sens al cuvântului a societăţii civile în Suceava, neimplicarea sau foamea aşa-zişilor formatori de opinie din Suceava. Vinovaţi sunt şi factorii politici prin alocările bugetare şi să nu credeţi că mă refer doar la o anumită parte a eşichierului politic”, a declarat Dan Ioan Cuşnir. În cele din urmă, el a spus că acest proiect cultural ar trebui reluat şi supus unei dezbateri serioase, însă de această dată doar cu oameni competenţi.
Contactat telefonic, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat doar că „nu comentez inepţiile lui Dan Cuşnir”.
(15 dec 2015, 11:51:09
Beizadeao, știi de ce ați pierdut rușinos competiția?
Pentru că sunteți PRUOȘTI și ANALFABEȚI.
Din „geniala strategie” a tzărănoilor suceveni n-am citit decât pagina de gardă și m-am ofilit. Inga PROSTIE priponită pe post de păduche în frunte:
„Suceava Capitală Europeană A Culturii”
„Inspiră. Imaginează. Simte”
Majusculă la articolul genitival „a”?
Deviza proiectului maculată irevocabil cu 2 puncte anapoda, azvârlite asimetric?
După asemenea impardonabilă eroare de promovare a INCULTURII ÎNFIORĂTOARE ce este întronizată în administrația suceveană, nu mai are nici un rost să încerci să aburești eminențele lumii artistice și academice cu vrăjeli superflue despre cât de mândră a fost Moldova bunicului Ștefan, despre cât de intens este albastrul Voronețului sau despre cât de nesimțită este cifra de afaceri de la Symmetrica.
Adjudecarea unui eveniment cultural european nu se face inserând CV-urile unor personalități culturale bukowinene, ci se realizează prin precizarea expresă a infrastructurii specifice: săli de teatru, de concert, de conferințe, evenimente culturale tradiționale, festivaluri de teatru, cinematografie, muzică, arte plastice etc.