”Judeţul Suceava, Bucovina, Regiunea de Nord-Est şi întreaga Moldovă nu beneficiază de minimul necesar de obiective de investiţii în infrastructura de transporturi, iar orizontul de timp în care Guvernul PSD vedea realizarea celor câteva obiective din Master Planul General de Transport, extrem de puţine, este inacceptabil. Perspectivele au fost mutate către 2030, ceea ce este o bătaie de joc la adresa întregii zone”. Declaraţia îi aparţine secretarului general al PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur. El a subliniat că le-a solicitat foştilor miniştri PSD, prin numeroase interpelări şi declaraţii politice, includerea în Master Plan a unei autostrăzi Nord – Sud care să treacă şi prin judeţul Suceava, lucru care nu s-a produs. Potrivit liderului liberal, acest document strategic pentru infrastructura de transport a României scoate în evidenţă faptul că Bucovina este o regiune de rangul al doilea prin care nu merită să treacă vreo autostradă. ”Fără perspectiva unei autostrăzi şi cu proiectele de reabilitare şi modernizare a principalelor drumuri naţionale incluse <pe listele de aşteptare>, judeţul Suceava a fost abandonat, izolat şi condamnat, de guvernarea PSD, la anonimat şi subdezvoltare. Nu o zonă săracă, ci una dezvoltată economic înseamnă securitate la graniţa de est a UE. Gradul de modernizare al infrastructurii unei ţări demonstrează însuşi nivelul de dezvoltare al ţării respective şi arată măsura în care aceasta poate contribui la creşterea condiţiilor de trai ale cetăţenilor săi, prin atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă”, a spus senatorul liberal. El a menţionat că în ceea ce priveşte numărul de kilometri de autostradă, ţara noastră se situează pe un loc codaş la nivel european. Marea problemă, a explicat Flutur, nu este, însă, numărul de kilometri de autostradă, ci faptul că strategia defectuoasă care stă la baza construirii acestora a accentuat dezechilibrele dintre regiunile ţării; cele câteva sute de kilometri de autostradă străbat doar 13 din cele 41 judeţe, asigurând legătura între sudul şi vestul ţării, în timp ce Moldova a rămas izolată.
”Ar fi trebuit ca şi PSD să înţeleagă necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege nordul de sudul ţării”
”A fost de neînţeles atitudinea fostului Guvernul PSD de a refuza Moldovei perspectivele de dezvoltare pe care le oferă o autostradă. Situaţia din estul Europei şi deschiderea Uniunii Europene spre ţări precum Ucraina şi Republica Moldova reprezintă acum, mai mult ca oricând, o oportunitate pentru finanţarea autostrăzii nord-sud, pe coridorul pan-european IX, care leagă Marea Baltică de Marea Neagră prin Polonia, Ucraina şi România. Acest coridor de transport a fost aprobat de autorităţile europene. Dezvoltarea legăturilor dintre Marea Neagră şi Marea Baltică face parte din Strategia Dunării a Uniunii Europene, iar de realizarea unui asemenea coridor sunt foarte interesaţi transportatorii din România, Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Grecia şi Italia. Autostrada Siret - Suceava - Bacău - Mărăşeşti - Tişiţa este prevăzută în planul de amenajare a teritoriului naţional aprobat prin Legea 363/2006”, a spus Flutur. El a amintit că în anul 2011, în urma demersurilor pe care le-a făcut alături de Guvernul PDL, Comisia Europeană şi-a exprimat acordul de principiu pentru construcţia unei Autostrăzi Nord-Sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe actualul traseu al E85, pe porţiunea Mărăşeşti – Suceava – Siret – Cernăuţi – Lvov, cu punct final în Polonia.
”Ar fi trebuit ca şi PSD, care a preluat guvernarea din 2012, să înţeleagă necesitatea construirii unei autostrăzi care să lege nordul de sudul ţării. Și oportunitatea finanţării din fonduri europene, prin intermediul Acordului de parteneriat 2014 – 2020, a unor tronsoane de autostrăzi care să asigure legăturile între Bucovina şi celelalte provincii istorice, a fost neglijată de PSD. Prin ignorarea de către guvernarea PSD şi a acestei investiţii, s-au amplificat şi decalajele socio-economice dintre judeţele Moldovei şi celelalte zone ale ţării”, a încheiat Gheorghe Flutur.
(20 nov 2015, 13:10:47