Copreşedintele Organizaţiei Judeţene a PNL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, a cerut Guvernului PSD să aloce judeţului Suceava la rectificarea bugetară din această lună fonduri pentru finalizarea sau demararea unor obiective de investiţii necesare îmbunătăţirii vieţii locuitorilor. Flutur a arătat că prin modul în care a fost construit bugetul de stat pe 2015, judeţul Suceava a fost în bună măsură ignorat şi condamnat la izolare şi subdezvoltare.
”La rectificarea bugetului Ministerul Finanţelor Publice trebuie să ia în calcul alocarea de fonduri pentru proiectele de investiţii în derulare şi necesarul de fonduri pentru funcţionarea primăriilor, pentru şcoli, luminat public, întreţinere şi pregătirea de iarnă a reţelelor de utilităţi şi infrastructura de drumuri”, a declarat Flutur.
În opinia sa, o prioritate de grad zero este alocarea de fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trafic pe E85 pe tronsonul Roman - Suceava - Siret, prin finalizarea centurii municipiului Suceava şi demararea procedurilor pentru executarea unei structuri similare tronsonului Bucureşti - Roman.
”Deşi PSD a făcut de mai multe ori declaraţii publice că se va finaliza centura Sucevei şi se vor executa lucrări la centura Rădăuţiului, nici în acest an nu s-a făcut nimic”, a spus liderul liberal.
Flutur a adăugat că Guvernul ar trebui să sprijine finalizarea lucrărilor la Pârtia de Schi ”Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, un obiectiv fără de care acest municipiu este condamnat la subdezvoltare.
Flutur cere soluţii pentru sprijinirea localităţilor blocate de creditele la proiectul ”Utilităţi şi mediu la standarde europene”
”Aceeaşi atitudine a Guvernului PSD de ignorare a nevoilor judeţului Suceava o constat şi în cazul refuzului de a se aloca fonduri pentru continuarea reabilitării Gării Iţcani, pentru cofinanţarea proiectelor privind crearea de reţele de alimentare de apă şi canalizare în localităţi din judeţul Suceava, pentru reparaţii la campusul Universităţii <Ștefan cel Mare> din Suceava, pentru reabilitarea şcolilor, pentru conectare la alimentarea lor la apă curentă şi canalizare, pentru cofinanţarea proiectelor de infrastructură rutieră - drumuri judeţene şi comunale, pentru amenajarea de diguri şi regularizare râuri afectate de inundaţii în judeţul Suceava şi lista ar putea continua. Aş dori acum doar să mai reamintesc lipsa disponibilităţii Guvernului PSD de a sprijini finalizarea modernizări Aeroportului Suceava, judeţul Suceava fiind obligat să se împrumute pentru a se realiza o serie de lucrări complementare investiţiilor finanţate prin fonduri europene”, a declarat senatorul Flutur.
El a mai cerut celor de la putere să identifice soluţii pentru sprijinirea localităţilor blocate de creditul de finanţare a programului ”Utilităţi şi mediu la standarde europene”, arătând că cele 61 de primării implicate în acest proiect se află într-o situaţie disperată. ”Conducerea PSD a Consiliului Judeţean Suceava a determinat 61 de primării din judeţ să se pricopsească cu un contractat de credit extern, în sumă de 86,3 milioane euro, pe 25 ani. Creditul a fost garantat de Ministerul Finanţelor Publice, conform H.G. 484/2002. Perioada de graţie a creditului a expirat în octombrie 2010, dată după care primăriile implicate în proiect ar fi trebuit să plătească peste 10 milioane euro anual, rate şi dobânzi aferente creditului. Majoritatea primăriilor înglodate în datorii nu au beneficiat absolut deloc de vreo investiţie. Este grav şi nedrept că, deşi în majoritatea localităţilor nu s-a investit nici măcar un leu din acest credit, primările sunt obligate să achite anual milioane de euro. Începând cu anul 2008 conducerea PDL a administraţiei judeţene a făcut demersuri şi a organizat numeroase întâlniri cu părţile implicate în vederea deblocării proiectului şi identificării de soluţii de rambursare a creditului. Ca urmare, Guvernul de la acea dată s-a angajat să plătească ratele din bugetul de stat după epuizarea sumelor rămase disponibile din credit. În perioada 2011-2012, prin intermediul sumelor de echilibrare a bugetelor locale, Guvernul PDL a alocat bani pentru plata ratelor aferente componentei termoficare, localităţilor Câmpulung, Gura Humorului, Siret, Vatra Dornei şi Rădăuţi”, a spus Flutur. El a precizat că pentru cele 61 de primării situaţia a devenit dramatică, acestea având un buget la limita asigurării funcţionării.