Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD l-a reales, sâmbătă, pe Cătălin Nechifor în funcţia de preşedinte. Conferinţa judeţeană a social-democraţilor suceveni a avut loc la Casa Culturii din comuna Poiana Stampei, cu participarea a 782 de delegaţi ai organizaţiilor locale, din 800, câţi au fost convocaţi. Din partea conducerii centrale, la conferinţă au fost prezenţi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. Înainte de alegeri, Nechifor a anunţat decizia predecesorului său la preşedinţia partidului, deputatul Gavril Mîrza, de a nu mai candida la nici o funcţie în partid.
Discursul lui Cătălin Nechifor, de prezentare a raportului de activitate de la precedentele alegeri până în prezent, a fost combinat cu o selecţie de ştiri video care l-au avut ca protagonist pe senatorul PNL de Suceava Gheorghe Flutur, din perioada în care acesta era preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava. Subiectul materialelor video l-au constituit promisiunile de proiecte de dezvoltare neonorate, făcute de liderul liberal în 2009-2010. Prezenţa virtuală a lui Flutur la alegerile PSD nu a fost pe gustul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care i-a reproşat lui Nechifor că asta a consumat timp - ”65 de minute l-am ascultat pe Cătălin povestind despre realizările noastre” şi i-a recomandat ”o infuzie oltenească”. ”Îi dau un sfat oltenesc, de la mine şi Liviu Dragnea. Să fie mai rapid, că astăzi trăim într-un secol când peştele rapid îl înghite pe cel mai lent”.
Nechifor a replicat că mulţumeşte pentru infuzia oltenească şi speră că aceasta se referă la zaibăr (vin oltenesc), în contextul în care rezultatele obţinute de PSD Suceava în mandatele sale de preşedinte au fost pe un trend ascendend. Nici deputatul Ioan Stan nu a pierdut ocazia să le amintească oaspeţilor din conducerea centrală forţa social-democraţilor în colegiul Fălticeni, unde tradiţional PSD obţine peste 65%, până spre 80% din voturi. ”Domnule Dragnea, domnule Zgonea, să fiţi mândri că sunteţi contemporani cu noi”, a declarat deputatul, invitându-i după alegeri din nou la Poiana Stampei.
Dialogul politic şi nu războiul, strategia anunţată de Liviu Dragnea pentru relaţia cu celelalte partide
Odată cu încetarea mandatului de preşedinte al lui Cătălin Nechifor, lucrările conferinţei pentru procedura de alegeri au fost prezidate de preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea. Modalitatea aleasă, de afişare pe un ecran a numelor candidaţilor la funcţiile de conducere în partid, şi votul deschis au făcut ca lucrurile să se desfăşoare rapid şi eficient. Cătălin Nechifor, la fel ca şi ceilalţi membri propuşi pentru structurile de conducere, au fost votaţi în unanimitate. Pentru Nechifor este al treilea mandat de preşedinte ales al PSD Suceava. El a declarat că este ”mai hotărât ca niciodată” ca PSD să câştige alegerile din 2016, chiar dacă ”politica în România nu este cea mai frumoasă meserie din lume”.
După felicitări pentru cei aleşi/reconfirmaţi în funcţii, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a făcut apel la solidaritate şi a anunţat că el va insista pe ideea dialogului politic şi nu a războiului politic între partide. ”Eu am ridicat ramura de măslin”, a afirmat Dragnea.
Argumentul său pentru dialog a fost acela că, din cauza „politicii de breaking news”, ţara nu s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani şi consideră că este nevoie de un program de dezvoltare asumat pentru 10-20 de ani.
„Suntem la 25 de ani de la Revoluţie şi din cauza faptului că politicienii au fost în hârâieli, în certuri, în război politic, nu avem o autostradă care să lege Moldova de Transilvania, Moldova de Muntenia, Muntenia şi Oltenia de Transilvania şi Moldova”, a spus Dragnea.
El a arătat că s-au făcut multe lucruri în această guvernare, dar că în 2015 se vorbeşte despre alimentare cu apă şi canalizare ca despre mari realizări, când în vestul Europei acestea nu mai sunt de mult năzuinţe, ci fac parte din realitatea cotidiană.
Liderul social-democrat a mai spus că zeci de miliarde de euro au fost cheltuiţi în ultimii 25 de ani fără o strategie de dezvoltare coerentă pe 10-20 de ani, iar politicienii au preferat să se certe între ei.
El a arătat că în loc ca banii să fie cheltuiţi într-un plan bine gândit, dar fără efecte imediate, politicienii s-au ciondănit permanent şi au optat pentru proiecte minore, care să le aducă voturi imediat.
Dragnea a arătat că se poate merge în continuare pe război politic, dar PSD nu mai vrea să cadă în această capcană.
El a adăugat că dacă PSD îşi va îndeplini menirea ”de partid al construcţiei, dezvoltării şi al viitorului”, atunci va câştiga şi PSD ca partid şi va câştiga şi ţara.
„Eu am ridicat ramura de măslin. În continuare masa dialogului îi aşteaptă. Scaunele lor sunt libere. Îi aşteptăm la legea salarizării, îi aşteptăm să discutăm de soarta TVR, la legea achiziţiilor publice şi, foarte important, la Planul naţional de dezvoltare al acestei ţări pentru 10-20 de ani. Noi vrem să le facem împreună pentru că sunt documente, planuri care se fac în timp, dar le transmitem că nu-i aşteptăm la nesfârşit, pentru că această ţară nu mai poate sta”, a spus Liviu Dragnea.
Recomandarea pentru dialog va fi valabilă şi pentru campania electorală de anul viitor, Dragnea precizând că cei care nu o vor respecta au nevoie de argumente foarte serioase pentru asta.
Dragnea: ”Ghemul puterii de la Bucureşti va trebui spart”
La conferinţa de la Poiana Stampei preşedintele interimar al PSD a reluat şi ideea necesităţii regionalizării, apreciind că este prea multă putere de decizie la Bucureşti şi prea puţină în judeţe.
„Această ţară chiar are nevoie de regionalizare. Bucovina poate fi o regiune şi merită să fie o regiune. Ghemul puterii de la Bucureşti va trebui spart. La ministere trebuie păstrate marile strategii naţionale, programele naţionale”, a spus Dragnea, care consideră că în problemele locale şi regionale trebuie să decidă autorităţile locale şi nu ”nişte şmecheri de la Bucureşti”.
În ceea ce priveşte doctrina partidului, preşedintele interimar al PSD a declarat că PSD este un partid de stânga şi că acest lucru trebuie precizat foarte clar.
„Vreau să limpezim. Suntem partid de stânga. Nu vreau să mai generăm o confuzie că suntem de centru stânga sau chiar de centru sau că mai scăpăm un picior pe dreapta”, a spus Dragnea.
El şi-a exprimat încrederea că în România lucrurile vor fi aşezate atunci când sistemul politic va fi solid, cu două forţe politice importante, noi, bine structurate pe stânga şi pe dreapta.
„Cetăţenii României să ştie exact ce vrea fiecare din aceste blocuri politice. Să ştie exact, când votează, pe cine votează. Să ieşim din această capcană, că toţi sunt la fel”, a spus Dragnea, în aplauzele colegilor săi de partid.
Conferinţa judeţeană a PSD de la Poiana Stampei a fost una dintre cele mai bine organizate, din punct de vedere al utilizării timpului. A durat exact două ore şi trei minute. După şedinţă, toţi participanţii au fost invitaţi la o gustare cu produse tradiţionale bucovinene, în parcul din faţa Casei de Cultură din Poiana Stampei. Organizaţia Judeţeană Suceava a PSD are 16.011 membri activi.
( 5 oct 2015, 13:08:47
Mutandu-se capitala la Iasi, implicit toti banii se vor duce acolo (nu ca ar fi fost bani si pentru Suceava, dar cu capitala la Iasi vor fi mult mai putin. Nu mai vorbim de spagile care se vor duce acolo pentru numiri prin functii de conducere).
Dupa regionalizare, nu ne vom mai ploconi baronilor de Suceava (pe care ii stim si le cumoastem poftele), ci ne vom inchina in fata baronilor de Iasi.