Traian Andronachi, fost consilier local în Rădăuţi, mai întâi din partea UNPR şi mai apoi reprezentând PSD, şi-a constituit propria formaţiune politică. Aceasta se numeşte Partidul Uniunea pentru Rădăuţi (UpR), are număr de înregistrare la Tribunalul Bucureşti şi este în fază avansată de a avea toate actele legal constituite.
Traian Andronachi a explicat şi motivele pentru care a ales să urmeze propria cale pe linie politică şi nu alături de PSD, ultimul partid din care a făcut parte.
„Apariţia acestei formaţiuni politice a fost impusă de evenimentele şi întâmplările petrecute în Rădăuţi în perioada 2012-2015, interval de timp în care sistemul administrativ al municipiului a suferit o evoluţie atât de inedită încât a luat prin surprindere chiar şi capacitatea de prognoză a legiuitorului. Perioada prin care trecem la Rădăuţi demonstrează că nu are nici un fel de relevanţă faptul că la nivel naţional, regional, judeţean şi local există aceeaşi linie şi structură politică. În concluzie, formaţiunile politice urmăresc, aşa cum ştim cu toţii, propriile lor interese. Ce interes, altul decât numărul de voturi, îl reprezintă Rădăuţiul pentru PSD, PNL etc.? Pe ce preşedinte de partid naţional îl interesează sau a auzit măcar de problemele rădăuţenilor, de drumurile noastre, de apa care ne curge la robinete, de preţul pe care îl plătim pe servicii, pe ce străzi nu avem iluminat public, apă, canalizare, gaz, asfalt… sau de faptul că avem crescători de animale cărora nu le ajunge imaşul?”, a explicat Traian Andronachi o serie de raţionamente care l-au împins să pună pe picioare noul partid.
Fostul consilier local rădăuţean spune că scopul pe care Uniunea pentru Rădăuţi îl urmăreşte este acela de a face ceva palpabil şi concret pentru locuitorii acestui municipiu.
„În locul unor promisiuni vagi legate de idealuri iluzorii, menite să nu fie îndeplinite niciodată, considerăm că a venit timpul să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă, pentru a ne recâştiga respectul de sine şi pentru a transforma administraţia locală într-un angrenaj cu randament superior în slujba locuitorilor care îl votează. Sigur, vor fi voci sonore care vor susţine dependenţa oraşului de alocaţiile bugetare, dar, ajutaţi de alegători, vom face tot ce se poate face legal pentru a dovedi contrariul. UpR nu se propune ca soluţie la problemele societăţii româneşti, nu are rezolvări miraculoase pentru crizele momentului şi nu promite lucruri pe care nu le poate realiza singur. Avem încredere în cetăţenii municipiului Rădăuţi şi împreună cu ei dorim să schimbăm faţa oraşului nostru. Oamenii care ne înconjoară şi pe care contăm nu sunt politicieni de marcă, mulţi dintre ei nici n-au făcut politică, dar sunt cu toţii oameni muncitori şi dedicaţi în domeniile în care activează, oameni dispuşi să-şi dăruiască timpul, experienţa şi corectitudinea lor locuitorilor municipiului nostru”, a mai spus Andronachi.
Acesta a detaliat şi motivele pentru care a decis să părăsească PSD, un partid important pe eşichierul politic din Rădăuţi.
„La cererea şi cu sprijinul unui grup de oameni cu care de trei ani colaborez în activităţile şi iniţiativele pe care le-am avut, am decis să demisionez din PSD, să renunţ la posibilitatea de a candida din partea unui partid mare şi să înfiinţăm această formaţiune politică cu scop electoral local. Sub umbrela marilor partide politice s-a adeverit că binele se face doar pentru unii, aşadar am raliat la ideea de a demara această soluţie locală, independent de comenzile marilor puteri de la Bucureşti. Am constatat că odată cu plecarea mea din PSD, pe lângă grupul existent, s-au alăturat şi alţi membri şi simpatizanţi nu doar din PSD, ci şi oameni care au activat în PNL”, a concluzionat Traian Andronachi.
(25 sep 2015, 11:44:13
(sau … neplăcută, pentru mare parte dintre șobolanii cu fofează și popândăii cu elice, din famiglia transpartinică și internaționalistă a derbedeilor și haimanalelor rădăuțene pentru care orașul reprezintă doar o văcuță Milka numai bună de muls de trei ori pe zi și o dată la nămiezi).
Fără falsă modestie, mi-aduc aminte și cu încântare dar și cu mânie (Tks, Lola Cicci! ) despre vremurile trecute în care, într-o vreme când întreg Rădăuțiul gemea stins sub bocancul Matrozului potrocaliu, Io* eram singura voce care, în presa locală, ținea sus ținta într-un război ce nu era câtuși de puțin al meu.
Tot prin acea vreme, am rămas la fel de plăcut surprins să văd că și în Rădăuți mai sunt oameni cu CARACTER, care au curajul și tăria de a se opune unor samavolnicii șantajiste, să spună NU blestematei sintagme „O mână spală pe alta iar amândouă obrazul” și să acționeze fără frică întru repunerea eticismului și a legalității în valorile și normele consacrate.
Tocmai de aceea, acum , la acest articol, Io* [doar prietenii și miliția știu] urez din tot sufletul MULT SUCCES Uniunii pentru Rădăuți.
Căci mi se pare de un foarte logic bun simț ca atunci când urbea ta** ajunge un sat fără câini, un veritabil „no man’s land” de care nu-i pasă nici prefectului, nici președintelui de CJ, nici premierului, să te gândești la o soluție concretă de ieșire din impas.
La nivelul administrației centrale și regionale, Rădăuțiul înseamnă doar o turmă de oi de teracotă servile (servum pecus), contabilizată în numărul de voturi din procesele-verbale centralizatoare.