Femeile liberale, prin vocea preşedintei organizaţiei judeţene de femei a PNL, Cătălina Laura Culipei, au anunţat că au în lucru un proiect în domeniul social care vizează încheierea unui parteneriat între Primăria municipiului Suceava şi Biserică pentru sprijinirea copiilor din familiile cu probleme, a asistaţilor social, dar şi a persoanelor fără adăpost. Culipei, care va fi pe lista PNL pentru Consiliul Local la alegerile locale de anul viitor, a declarat că este vorba în primul rând de copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi au rămas cu bunicii care nu se descurcă cu pregătirea lor pentru şcoală. Aceşti copii, a explicat Cătălina Culipei, vor putea fi ajutaţi să-şi facă lecţiile de către cadre didactice voluntare în spaţii puse la dispoziţie de biserici.
Lidera femeilor liberale a arătat că Primăria Suceava va veni cu partea de cofinanţare în acest parteneriat. ”Această idee ne-a venit încă de pe vremea în care la şefia Consiliului Judeţean era domnul Gheorghe Flutur, care a pus bazele primului parteneriat administraţie-biserică din România, ce a dus la înfiinţarea aşezământului pentru copii <Sf. Ierarh Leontie> de la Rădăuţi. Proiectul nostru va avea în vedere o îmbunătăţire a programului social al primăriei. Primăria va veni cu partea de cofinanţare, bisericile sunt interesate să vină cu spaţii, noi o să ne implicăm ca organizaţie de femei, iar eu şi în calitate de consilier local”, a spus Culipei.
La rândul său, preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PNL, deputatul Ioan Balan, a ţinut să precizeze că acest proiect s-a născut în urma discuţiilor cu sucevenii în cartierele municipiului, ideea punerii la dispoziţie a spaţiilor necesare venind din partea reprezentanţilor bisericii. ”Nu numai în zona aceasta va fi acest parteneriat, ci şi în zona persoanelor fără adăpost, în zona cantinelor sociale. Asta nu înseamnă că Serviciul social din Primărie va fi desfiinţat. Cel mai mare beneficiu ar fi acela că primăria nu va mai avea doar un buget de finanţare, ci şi de cofinanţare pe principiul proiectelor europene. Din discuţiile cu preoţii, aceştia au spus că o finanţare anuală de 25-30% din cheltuielile totale le-ar fi suficientă pentru a dezvolta servicii de calitate. E un proiect de amploare care va trebui dezvoltat serios. Proiectul nostru va fi adus şi în dezbatere publică pentru că e normal ce cetăţenii să ştie ce facem cu banii pe care-i plătesc drept taxe şi impozite”, a explicat Balan.