Preşedintele PNL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a acuzat Guvernul României că nu a făcut şi nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei, la fel cum nu face nimic pentru a continua investiţiile din judeţul Suceava. Gheorghe Flutur a arătat că Suceava este unul dintre puţinele judeţe ale României care prezintă potenţial pentru dezvoltarea majorităţii tipurilor de turism. Flutur a explicat că exceptând turismul maritim, în judeţul Suceava se pot practica toate tipurile de turism: cultural, religios, turism rural şi agroturism, ecoturism, turismul montan, balnear sau de afaceri.
„Bucovina, Ținutul mănăstirilor, este una dintre principalele zone turistice ale României ca urmare a condiţiilor de relief favorabile de care dispune, a frumuseţii peisajelor, a purităţii aerului, apelor, zonelor montane, a tradiţiilor şi obiceiurilor populare păstrate până în zilele noastre, a specificului gastronomiei moldoveneşti şi nu în ultimul rând a ospitalităţii binecunoscute a localnicilor”, a declarat liderul PNL Suceava. El a amintit că Bucovina pune la dispoziţie peste 10.000 de locuri de cazare, principala atracţie turistică fiind mănăstirile pictate, parte a patrimoniului UNESCO. Flutur a subliniat şi faptul că cele mai importante proiecte turistice din Bucovina reunesc anual mii de turişti, respectiv “Paştele în Bucovina”, „Hora Bucovinei”, „Pelerin în Bucovina” şi „Crăciun în Bucovina”.
„În ceea ce priveşte turismul cultural şi cel religios, judeţul Suceava este în top la nivel naţional din punct de vedere al obiectivelor de interes”, a declarat Gheorghe Flutur.
Pentru dezvoltarea turismului, Flutur propune promovarea unor proiecte pentru a include nordul ţării, Moldova, judeţul Suceava şi Bucovina, în mai multe rute culturale, amintind aici de Drumul de pelerinaj Sf. Maria, Ruta Sării, Ruta Ceramicii, Ruta Oraşelor Termale, Ruta Patrimoniului Evreiesc, Itinerarul ATRIUM, Ruta Cimitirelor Semnificative, Itinerarul Via Habsburg, Ruta Împăraţilor Romani. „Solicit, de asemenea, Guvernului să iniţieze procedurile pentru a fi inclusă într-un proiect al Rutelor Culturale Europene şi Cetatea de Scaun a Sucevei, la care, în acest an, se vor finaliza lucrările de reabilitare”, a menţionat preşedintele PNL Suceava.
Gheorghe Flutur a arătat că în judeţul Suceava au fost realizate dezbateri, iar în anii 2011 şi 2012 s-au întocmit toate documentele necesare în vederea de iniţierii unui proiect privind Ruta de pelerinaj Via Mariae - Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România. „S-a realizat apoi un studiu de către Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism referitor la Ruta de pelerinaj Sf. Maria, precum şi un studiu realizat la cererea Ministerului Federal pentru Economie, Tineret şi Familie din Austria, Development of a Network of Pilgrimage Landscapes in Central and Eastern Europe. Care este acum stadiul proiectului Ruta de pelerinaj Via Mariae - Ruta de pelerinaj Sf. Maria în România, precum şi situaţia privind alte Rute Culturale? Din acest motiv putem afirma că actualul Guvern nu a făcut şi nu face nimic pentru continuarea proiectelor de promovare a Bucovinei”, a declarat Flutur.
Liderul liberalilor suceveni a mai precizat că pentru Bucovina şi pentru judeţul Suceava turismul reprezintă unul dintre principalii piloni în dezvoltarea economico-socială, având ca efect crearea de locuri de muncă. Flutur a transmis Guvernului că în acest sens se impune sprijinirea turismului prin dezvoltarea infrastructurii zonelor turistice, valorificarea patrimoniului natural, istoric şi cultural precum şi includerea acestora în circuitul turistic şi promovarea lor în scopul atragerii turiştilor.