Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 mai 2015 - Anul XX, nr. 122 (5934)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Critici

Flutur: Guvernul PSD a abandonat investiţii importante din judeţul Suceava pentru prevenirea inundaţiilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, a acuzat Guvernul condus de liderul PSD, Victor Ponta, că a abandonat mai multe investiţii importante din judeţul Suceava pentru prevenirea inundaţiilor. Gheorghe Flutur s-a adresat plenului Senatului atrăgând atenţia asupra măsurilor urgente pe care Guvernul trebuie să le ia pentru prevenirea şi combaterea efectelor inundaţiilor în judeţul Suceava şi în ţară. Flutur a atras atenţia că în ultimii ani, România s-a confruntat cu grave inundaţii, viiturile produse pe cursurile de apă interioare afectând toate judeţele ţării.

„Au fost inundate localităţi, zeci de persoane au decedat, iar alte zeci de mii au fost evacuate. Au fost distruse sau grav avariate case şi anexe gospodăreşti, precum şi obiective social – economice. Printre lucrările de infrastructură afectate se numără drumuri naţionale, judeţene şi comunale, cale ferată, poduri şi podeţe şi construcţii hidrotehnice cu rol de gospodărire a resurselor de apă şi de apărare împotriva inundaţiilor. Valoarea totală a pagubelor depășește 5 miliarde lei, numai pe cursurile de apă interioare”, a spus Gheorghe Flutur. El a subliniat că judeţul Suceava prezintă un grad de risc ridicat în ce priveşte producerea inundaţiilor. Liderul liberalilor suceveni a atras atenţia că în urma inundaţiilor de mare amploare care au avut loc în ultimi ani, mii de locuinţe din judeţ au fost afectate, mai mulţi kilometri de drumuri şi amenajări hidrotehnice au fost distruse, iar pagubele s-au ridicat la peste un miliard de lei şi, din nefericire, în urma revărsărilor de ape s-au înregistrat şi pierderi de vieţi omeneşti.

„Viiturile au afectat locuinţe și anexe gospodărești, diguri, apărări de maluri şi baraje. În ceea ce priveşte infrastructura rutieră, au fost afectaţi zeci de kilometri de drumuri naţionale, sute de kilometri de drumuri judeţene, o mie de kilometri de drumuri comunale, străzi, poduri pe drumuri naţionale, poduri şi podeţe CFR, poduri pe drumuri judeţene şi poduri pe drumuri comunale, podeţe pe drumuri naţionale, podeţe pe drumuri judeţene şi podeţe pe drumuri comunale, precum şi traversări pietonale”, a declarat Flutur, care a mai adăugat că „au mai fost afectate conducte de gaze naturale, reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare, fântâni, reţele electrice și de comunicaţii. De asemenea, inundaţiile au afectat terenuri cu culturi agricole. Direcţia Silvică Suceava a avut pagube la drumuri forestiere şi au fost afectate poduri şi podeţe, plantaţii şi pepiniere şi în acelaşi timp au mai fost afectate şcoli şi grădiniţe”.

 

Flutur a arătat că SGA Suceava a identificat 52 de puncte critice de-a lungul mai multor cursuri de apă din judeţ

Gheorghe Flutur a precizat că Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava a identificat 52 de puncte critice de-a lungul mai multor cursuri de apă din judeţul Suceava. Astfel, pe râul Siret au fost constatate nouă puncte critice, pe raza localităţilor Zamostea, Zvoriştea, Grămeşti, Dumbrăveni, Dolhasca, Liteni şi pe raza comunei Vorona din judeţul Botoșani. Zece puncte critice sunt pe râul Moldova, la Breaza, Baia, Cornu Luncii, Vadu Moldovei şi la Fundu Moldovei. Pe râul Suceava au fost identificate nouă puncte critice, şapte constând în eroziuni, din care cea mai lungă este pe raza comunei Gălăneşti, apoi la Vicovu de Sus, la Bilca, în aval de microhidrocentrală. De asemenea, eroziuni au mai fost constatate pe malurilor pârâurilor Suceviţa, Solca, Iaslovăţ, Suha şi afluenţii acestuia, Slătioara, Negrileasa, Brodina şi Calela, Cotârgaşi, râul Bistriţa şi pârâurile Ţibău şi Cârlibaba, Moldoviţa, Frumosu şi Deia, Sasca Mare, Rusca, Somuzul Mare, Isachea, Suha Mică, Corlata, Bucovăţ, Râşca, Racova. Flutur a explicat că dintre pâraiele din Suceava, cel care are cele mai mult probleme este Soloneţul, fiind semnalate patru puncte critice, toate constând în eroziuni ale malurilor, câte una pe raza comunelor Cacica, Pârteştii de Jos, Comăneşti şi Todireşti. El a arătat că pe acest pârâu situaţia cea mai gravă se înregistrează la Cacica. Flutur a mai spus că lista cu punctele critice a fost înaintată de SGA Suceava la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Siret cu solicitarea de a se face demersurile necesare în vederea promovării lucrărilor.

„Din păcate mai multe lucrări de apărare împotriva inundaţiilor nu mai pot fi realizate deoarece Guvernul nu mai asigură alocaţii bugetare.  Este și cazul unor investiţii abandonate în judeţul Suceava, şi mă refer aici la amenajarea râului Dorna pe sectorul Poiana Stampei - Vatra Dornei, lucrările de regularizare a pârâului Solca şi a afluenţilor pe tronsonul Solca - Arbore şi decolmatarea acumulării Solca, amenajarea râului Moldova pentru apărarea frontului de captare al municipiului Suceava la Berchişeşti, dar şi amenajarea râului Bistriţa și a afluenţilor, pe sectorul Iacobeni - Sabasa, jud. Suceava și Neamţ”, a declarat liderul PNL Suceava.

El le-a transmis colegilor din Senat că planul naţional pentru protecţia, prevenirea şi diminuarea efectelor inundaţiilor constituie un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivel naţional şi corelarea la nivel bazinal a lucrărilor de investiţii pentru prevenirea şi combaterea inundaţiilor, în condiţiile existenţei unor surse diferite de finanţare şi a unei multitudini de ordonatori de credite, document ce ar trebui finalizat pe parcursul acestui an. Flutur a mai spus că în caz contrar, România se poate aştepta la consecinţe cel puţin la fel de dramatice și în perioada următoare în condiţiile unei subfinanţări cronice a sectorului de gospodărire a apelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur: Guvernul PSD a abandonat investiţii importante din judeţul Suceava pentru prevenirea inundaţiilor.
 Vizualizări articol: 1575 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur: Guvernul PSD a abandonat investiţii importante din judeţul Suceava pentru prevenirea inundaţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gigi, nu mai sta in soare! trimis de
(29 mai 2015, 13:53:21
dupa cum spuneam si o mai fac, pina dai tu un telefon la Sandrinio si ma sublimeaza de aici, tu nu ai nici cea mai mica gurita ca sa piui despre subiectul asta, fiind primul care ar trebui sa intri ucenic la brutarie, ca tot in ultima vreme, ca in reclama, la tine hormonul bate neuronul. cel din urma fiind si foarte anemic, probabil bolnav cind a fost mic.
iar dupa ce te-ar priponi pentru minim pe viata, din banii tai locali dar si exportati in Austria s-ar reface cit de cit raul pe care l-ai produs.
asa ar fi normal.
cum si pretinul lungu ar trebui sa ajunga exponat anatomic in puscarie pentru toate realizarile sale de gingurit rotofei. daca pe ala de la tulcea l-a luat pentru un apartament cerut in schimbul autorizatiei de constructie, pai pe acest calapod, tu ar trebui sa fii trimis in cosmos, pe Luna la sters praful cu cirpa, pentru cite apartamente ai adunat prin metoda asta, basca spatii comerciale...
voi mai baieti, intr-o lume normala erati folositi ca termen de comparatie pentru a arata ca Al Capone a fost totusi un om bun...
2.   Comentariu trimis de
(29 mai 2015, 22:04:10
acum mai vasile, ca nu stiu cit de tinar esti, dar pentru cultura ta iti spun ca noi am avut unul care a atacat toate problemele, intocmai ca gigi al nostru. asa cum asta se pricepe la orice, de la aeroport dezgropat, directia copilului dezorientat si pina la viaductul ingropat, tot asa am avut unul care a atacat atitea, ca pina la urma l-au atacat astia si l-au facut ca viaductul lui gigi.
iar acum bocesc dupa el ca era bun, ceea ce nu e cazul lui gigi flutur.
ba chiar dimpotriva, daca tot guvernul lui, recte cel al piticului lacom boc a inventat programul rabla, poate se inspira si astia de acum, ca tot nu au nici o idee si lanseaza ceva asemanator.
de exemplu, un program rabla pentru paduri: dai la schimb un padurar, colonel, legionar, dar plin de pistari contra a citeva zeci de mii de hectare de padure virgina ca si gagica data de el jos din golf in paltinoasa.
adica bagi la popreala ochelaristul teatral si dupa ce il scuturi un pic de sa ii cada din buzunarele alea verzi ca si camasa lui bunica-su, sef de cuib legionar toate milioanele, taman de cit ar fi nevoie ca sa refacem oarece padure minora, pe care a abuzat-o pedofilul in chestiune.
si daca nu iese la total, restul luam de la celalalt mare defrisor trisor, recte pimen.
iar in final sa vezi tu ce natural si eco, ca sa fiu pleonastic ca gigi cind zice ca-i politician prost, se vor regulariza cursurile de apa. doar pe ici colo mai intarim un dig si mai fixam cite un podet, in rest toate stiind cumincior in matca lor.
cum ar sta si gigi acolo unde ii e locul...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tochitură moldovenească Reţeta aceasta este atât de populară pe plaiurile moldoveneşti, încât nu există gospodină care să nu ştie să o pregătească. Secretul este să se folosească şi ceva afumătură pentru un gust mai dichisit. Între ingrediente se... Citeşte