Deputatul PNL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a atras atenţia, prin intermediul unei declaraţii politice, asupra pericolului consumului de droguri şi de substanţe etnobotanice în rândul elevilor. Sanda-Maria Ardeleanu a făcut referire la „apelul disperat” făcut recent de medicii români, care atrag atenția asupra faptului că numărul de copii sub 10 ani care ajung în secţiile de toxicologie din spitalele de pediatrie în urma consumului de etnobotanice este alarmant de mare. Ardeleanu a arătat că afirmaţiile medicilor de specialitate sunt confirmate și de rapoartele internaţionale care atestă că vârsta de consum a scăzut la sub 10 ani.
„Drogurile, în special etnobotanicele, deşi au efecte devastatoare, sunt preferate de copii, fiind la îndemâna acestora atât prin intermediul online, cât şi prin cel al dealerilor din şcoli. Astfel că elevii pot achiziţiona în mod special marijuana, drogul care a urcat pe primul loc în topul preferinţelor, utilizat la scară largă nu doar de liceeni, ci şi de adulţi”, a spus deputatul PNL de Suceava, care a adăugat că „sunt cadru didactic și nu pot să îmi închipui că există profesori care cunosc cazuri de elevi consumatori și acceptă tacit fenomenul, fără a lua măsuri pentru stoparea acestuia. Sindicatul Tinerilor Profesori din România, prin reprezentanții săi, trage un semnal de alarmă arătând că situaţia este foarte gravă în mediul şcolar. Aceștia au constatat că în unele licee elevii au ajuns chiar dealeri de droguri”.
Ardeleanu: Parlamentul trebuie să repună pe agenda de lucru problema traficului şi consumului de droguri
Sanda-Maria Ardeleanu a făcut un apel la colegii săi să repună pe agenda Parlamentului problematica privind traficul și consumul de droguri. Ea a amintit că în sertarele comisiilor de specialitate din Parlamentul României se află diverse proiecte legislative pe această problematică. Sanda-Maria Ardeleanu a amintit că în urmă cu aproximativ trei ani a depus o inițiativă legislativă în vederea reglementării condiţiilor de punere pe piaţă a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi a derivaţilor acestora care, ca și alte asemenea proiecte, nu a beneficiat însă de voință politică.
Deputatul PNL de Suceava a spus că din punctul ei de vedere ar exista cel puțin trei direcții de maximă urgență asupra cărora parlamentarii ar trebui să dea o atenţie deosebită, prima dintre acestea fiind actualizarea legislației în domeniu, cu precădere pe vânzarea în mediul online, introducând măsuri de securitate în ceea ce privește posibilitatea de a oferi spre vânzare substanțe etnobotanice. Ardeleanu a spus că în legislaţia românească ar trebui introduse pedepse mai aspre pentru vânzătorii de droguri şi, în acelaşi timp, trebuie lansate o serie de propuneri la nivel de Guvern pentru inițierea unor campanii de combatere a traficului de droguri în școli, campaniile de prevenire a consumului deja desfășurate fiind depășite de realitate.
„Nu avem voie să uităm de aspectele esențiale ale activității noastre care par, în aceste zile, sufocate de o serie întreagă de alte teme, spectaculoase, dar care nu au nimic de-a face cu realitatea societății românești, cu copiii și nepoții noștrii față de care avem cea mai mare obligație și pentru care e nevoie acum de o mobilizare exemplară pentru a reduce pe cât posibil acest fenomen devastator”, a fost mesajul deputatului PNL de Suceava către colegii ei. Ardeleanu a subliniat faptul că este trist „să ne uităm la o generație de copii” care se află în pericol de a simți efectele ireversibile ale drogurilor, şi deşi este aproape imposibil să se asocieze copii de 6 sau 7 ani cu afecțiuni ca paranoia sau atacul de panică, acestea sunt doar două dintre consecinţele consumului pe termen lung, conform experţilor în domeniu.