Senatoarea liberală Steliana Vasilica Miron continuă războiul cu marii retaileri din România. Ea îi acuză pe reprezentanţii marilor lanţuri de magazine că au crescut arbitrar preţurile la alimentele de bază, ajungându-se în acest moment să plătim cu 30-40% mai mult faţă de germani, spre exemplu, în timp ce veniturile noastre sunt de cinci ori mai mici.
„După ce săptămâna trecută, reprezentanţii marilor retaileri au comunicat în faţa presei, comisiilor parlamentare, că preţurile la produsele alimentare nu au crescut şi că doar s-au anulat ofertele promoţionale de Paşte, domnul ministru al Agriculturii a plecat împreună cu televiziunile în hipermarketuri, pentru a confirma acest <mare adevăr>. Nu cred că acest lucru se mai întâmplă în vreo ţară europeană. Nu-mi închipui că în Bundestag, la vreo comisie parlamentară s-au prezentat reprezentanţii retailerilor ca să răspundă de ce au crescut preţurile. Nu-mi închipui că acest lucru se poate întâmpla în Parlamentul Italiei sau al Poloniei. Nu-mi închipui nici că în Congresul Statelor Unite vreo comisie discută cu marii retaileri scăderea preţurilor produselor alimentare. În concluzie, România este ţara bufoniadelor televizate”, este de părere Steliana Vasilica Miron.
În opinia senatoarei liberale de Suceava, marii retaileri fac legea în România prin contracte de exclusivitate cu producătorii, cu furnizorii, prin clauze care elimină orice concurenţă.
„Prin taxe de raft, prin taxe de poziţie de raft, prin taxe de listă sunt crescute artificial preţurile de desfacere a produselor alimentare. Marii retaileri profită mai ales de poziţia lor rezultată din vadurile comerciale cele mai bune, pe care le deţin în oraşe, obţinute de cele mai multe ori cu sprijinul total şi iresponsabil al autorităţilor locale. Astfel, orice concurenţă nu ar avea nici cea mai mică şansă de supravieţuire într-o competiţie cu aceştia. Cu toate acestea, retailerii vor mai mult. Vor ca românii să cheltuiască toate veniturile lor, tot ce câştigă, doar în magazinele lor”, a arătat Steliana Miron.
Parlamentarul sucevean se întreabă de ce reprezentanţii Consiliului Concurenţei nu au analizat niciodată contractele încheiate de producători cu retaileri, de furnizori cu retaileri, pentru a se pronunţa dacă aceste contracte sunt anticoncurenţiale, în condiţiile în care totul este suportat de cetăţeanul de rând, care nu are nici o pârghie legală pentru a reacţiona şi pentru a se apăra.
Steliana Miron este de părere că lipsa de reacţie a instituţiilor statului va avea acelaşi efect ca în cazul devalizărilor de la CFR, ceea ce a dus la prăbuşirea aproape totală a acestei instituţii cândva emblematică.
„Ţinând cont de evoluţia preţurilor în ţara noastră, de lipsa reacţiilor reale ale autorităţilor, în cât timp credeţi că românii vor ajunge să se împrumute, nu pentru autostrăzi, nu pentru dezvoltare economică, ci doar pentru mâncare?”, este întrebarea pe care Steliana Miron i-a adresat-o premierului Victor Ponta.
( 6 mai 2015, 13:16:16
cei care cred ca fac o afacere cumparand mai ieftin de la supermarket nu fac decat sa se insele , ceea ce luam de acolo e doar o imitatie a mancarii adevarate .
Laptele este doar un cocktail de medicamente , hormoni si apa , pasteurizat si nu cred ca mai pastreaza vreo proprietate a laptelui adevarat , branza e doar un procent imfim ...branza , restul sunt fainuri , proteine artificiale , amidon si coloranti . Nu va amagiti cu oferte si lucruri ieftine .
Ar fi mult mai infdicat sa cumparam de la crescatorii de bovine , au lapte sanatos , vaci hranite la pasune, fara antibiotice si hormoni .
pretul mancarii este extrem de mare peste tot , in orice tara , totul se cumpara la pachet , in cantitati mici , asa incat cand vii acasa cu sacosele pline cand incepi sa despachetezi iti dai seama ca nu prea ai ce pune in frigider .
O alta modalitate de inselatorie este cresterea preturilor progresiv cu scaderea gramajului pachetelor .
deci , hai sa mergem la piata , sa ne cultivam legume si fructe in gradina , sa cumparam de la tarani , sa arendam teren pe care sa il cultivam in timpul liber , weekend.