O propunere de modificare legislativă adoptată ieri în Comisia Juridică a Senatului României ar putea schimba radical modul în care se efectuează arestările. Printre cei care au votat favorabil pentru această modificare se numără şi senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu.
„Măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală", sună amendamentul la Codul de Procedură Penală aprobat ieri. Practic, propunerea a trecut la mustaţă, cu 4 voturi la 3, unul dintre cei care au votat favorabil fiind şi Ovidiu Donţu.
„Vechea formă a Codului de Procedură Penală are foarte mulţi ani de practică judiciară şi în urma semnalului primit din societatea românească, al revistelor de specialitate, chiar şi al unor specialişti în drept, am adoptat acest amendament. Practic, noi îi dăm posibilitatea judecătorului să ia o măsură preventivă pe baza unor indicii temeinice şi nu în baza unor suspiciuni rezonabile, aşa cum se întâmplă în prezent. În dreptul românesc arestarea preventivă este o măsură excepţională, nu este regulă, şi atâta vreme cât judecătorul apreciază aceste indicii temeinice eu zic că lucrurile sunt în regulă”, a apreciat senatorul Ovidiu Donţu.
Acesta a negat că amendamentul adoptat ieri de Comisia Juridică din Senat ar veni în apărarea persoanelor certate cu legea şi consideră că Noul Cod de Procedură Penală este unul perfectibil.
„Judecătorul este cel care apreciază probatoriul unui dosar, eu nu pot să spun ce vor face judecătorii, însă consider că o practică de zeci de ani privind indiciile temeinice are în spate jurisprudenţă, are în spate o argumentaţie mult mai puternică în faţa unui judecător. Această modificare a fost necesară şi ca urmare a faptului că noile Coduri au fost adoptate de către Guvernul Boc prin procedura asumării răspunderii, fără dezbatere publică. Dacă ar fi fost realizată o dezbatere publică ar fi aflat că există o bogată jurisprudenţă care explică şi susţine termenul de indicii temeinice. Modificarea era necesară întrucât suspiciune înseamnă practic bănuială, iar indiciile temeinice se referă la elemente relevante privind comiterea unui fapt sancţionat de legea penală sau asupra vinovăţiei celui care l-a comis”, a mai arătat Donţu.
Trebuie spus că votul din Comisia Juridică este unul consultativ, iar decizia se va lua în Plenul Senatului. Chiar şi aşa, ultimul cuvânt îl va avea Camera Deputaţilor, forul decizional în situaţii de acest gen.
( 6 mai 2015, 11:35:11
Deci venitul lor anual net - cheltuieli ar fi de 4500 lire *12 = 54.000 lire.
Sacrificii imense : munca 365 zile / an a cate 13-14 ore / zi, lipsa viata familiala, etc.
Cel mai mic parlamentar evazionist este cercetat pentru furtul a 2.000.000 euro ( doua milioane ) . program de lucru parlamentar - 10 ore pe saptamana maxim .
De ce sa nu fie arestati chiar pe baza unor suspiciuni rezonabile . Dl senator nu intelege cuvantul rezonabi in literatura de specialitate (drept) .
Hai sa-i intrebam pe cei 2 romani , si nu numai , ce pedeapsa ar merita parlamentarii de mai sus din punctul lor de vedere ? unul munceste 14 ore / zi / 7 zile / saptamana , altul 10 ore / saptamana !!!!!!