sâmbătă, 14 feb 2015 - Anul XX, nr. 36 (5848)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Dispute în CJ Suceava

Vasile Ilie acuză Guvernul că a întors spatele judeţului Suceava. Nechifor crede că unii consilieri judeţeni liberali au nevoie de o lecţie de administraţie publică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Judeţean Suceava în care urma să fie aprobată contractarea unui credit de 20 de milioane de lei pentru cofinanţarea a două proiecte europene, cel pentru reabilitarea Muzeului de Istorie şi cel pentru gestionarea deşeurilor în judeţul Suceava, s-a transformat într-o polemică între unii consilieri ai PNL şi şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor. Totul a pornit din momentul în care, înainte de a fi aprobat împrumutul, liderul grupului de consilieri PNL, Vasile Ilie, a acuzat actualul Guvern al României că a uitat de Suceava, administraţia judeţeană fiind nevoită să înceapă anul cu un împrumut pentru a putea cofinanţa proiectele europene pe care le are în derulare. Vasile Ilie a spus încă de la începutul că sumele alocate de Guvern pentru echilibrarea bugetului propriu al judeţului Suceava sunt insuficiente şi inferioare celor alocate în anul 2014.

„Din această cauză, în acest an fondul de salarii nu este acoperit în totalitate, înregistrând un deficit de 138,8 milioane de lei. De asemenea, este primul an în care în proiectul de buget nu au fost prevăzute credite bugetare pentru finanţări nerambursabile”, a spus Vasile Ilie. El a subliniat faptul că administraţia judeţeană nu are fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene, motiv pentru care în şedinţa de ieri s-a propus, imediat după adoptarea bugetului, contractarea unui credit.

„În acelaşi timp, construcţia bugetară este aceea de buget cu deficit, adică venituri mai mici şi cheltuieli mai mari. Şi aceleaşi situaţii le regăsim şi la majoritatea comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ”, a declarat Vasile Ilie.

Liderul consilierilor judeţeni suceveni ai PNL a mai spus că având în vedere toate aceste aspecte, se poate trage concluzia că actualul Guvern a întors spatele judeţului Suceava, nealocând fondurile minime pentru asigurarea funcţionării instituţionale şi pentru a continua proiectele europene deja începute. „Nu trebuie să ne împrumutăm pe tot parcursul anului, ci trebuie să solicităm ceea ce ni se cuvine de drept, şi anume un buget echilibrat care să sigure funcţionalitatea instituţiilor şi continuarea investiţiilor”, a ţinut să precizeze Vasile Ilie. El a spus că din acest motiv consilierii PNL nu vor vota contractarea unui împrumut care să îndatoreze şi mai mult judeţul Suceava. Vasile Ilie i-a mai solicitat preşedintelui CJ Suceava, în numele grupului de consilieri judeţeni ai PNL, să facă demersuri urgente către Guvernul României pentru a acorda sumele minime necesare judeţului Suceava pentru anul 2015.

 

Nechifor a explicat de ce împrumutul este absolut necesar pentru a putea finaliza cele două proiecte până la sfârşitul anului

Ca răspuns la afirmaţiile lui Vasile Ilie, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a ţinut să-i transmită în primul rând că problema cu privire la alocarea de fonduri nerambursabile pentru culte, sport, acţiuni culturale şi asistenţă socială tocmai se rezolvase, fiind alocată în acest sens suma de 500.000 de lei. Făcând referire la necesitatea contractării unui împrumut pentru cofinanţarea celor două proiecte, Cătălin Nechifor a arătat că cele 20 de milioane de lei sunt absolut necesare pentru a putea finaliza proiectele Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor şi cel pentru reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie din Suceava. Din suma totală împrumutată, suma de 15 milioane de lei ar urma să fie folosită pentru proiectul de gestionare a deşeurilor, diferenţa urmând să fie folosită pentru Muzeul de Istorie. El a explicat că CJ Suceava este obligat să asigure cofinanţarea celor două proiecte.

„Nu e vorba de transferuri de la bugetul de stat, ci de obligaţia contractuală a noastră ca unitate administrativ-teritorială într-un contract cu finanţare nerambursabilă semnat, asumat, inclusiv printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. Noi am votat şi am adoptat o hotărâre prin care să putem pune această cofinanţare. Nu este scris în acea hotărâre şi nu sunt prevederi legale cu privire la modul în care pui acea cofinanţare, ci doar că ţi-o asumi. Dacă vreţi în acest moment să încălcaţi o hotărâre prin care şi dumneavoastră aţi votat cofinanţarea respectivă, sigur că e dreptul dumneavoastră legal să o faceţi. E dreptul dumneavoastră să votaţi aşa cum consideraţi, dar din punctul meu de vedere faceţi un lucru nedrept şi nu aş vrea să-l cataloghez din punct de vedere legal sau nelegal”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Făcând referire la gestionarea deşeurilor, el a arătat că dacă administraţia judeţeană nu va putea asigura cofinanţarea, iar proiectul nu va fi realizat până la sfârşitul acestui an, există trei riscuri majore, cel mai mare dintre acestea fiind ca proiectul să fie declarat neeligibil în totalitate, situaţie în care CJ va trebui să plătească întreaga valoare a investiţiilor. „Este o sumă uriaşă. Vă spun că veţi da practic judeţul la mezat dacă veţi decide acest lucru”, a subliniat Nechifor. El a mai adăugat că celelalte două riscuri ar consta fie în primirea unei corecţii financiare de 25% din valoarea proiectului, fie în plata diferenţei din investiţiile care nu au putut fi realizate până la sfârşitul anului. „Cred că suntem oameni care avem pretenţia că vrem să construim şi care nu ne dorim vreo secundă să ajungem într-o dificultate majoră. Decizia poate fi şi politică, poate fi înţeleasă ca atare, dar vă spun că dacă noi nu adoptăm în acest moment împrumutul riscurile sunt majore şi vi le asumaţi ca atare”, a arătat Nechifor. El a ţinut să sublinieze faptul că pentru astfel de proiecte europene este necesară asigurarea cofinanţărilor locale, care trebuie asigurate de beneficiarul investiţiilor, iar în momentul de faţă, în afara acestui împrumut nu există alte surse de finanţare.

 

Radu Pentiuc: Dacă aceste proiecte erau importante de ce Guvernul nu a alocat fonduri de cofinanţare?

Un alt critic al acestui împrumut a fost şi consilierul judeţean PNL Radu Pentiuc, la rândul său acesta acuzând faptul că actualul Guvern nu a făcut nimic pentru a asigura sumele pentru cofinanţarea acestor proiecte europene. El a criticat şi modul în care a fost întocmit proiectul iniţial de buget, precizând că din punctul său de vedere preşedintele CJ Suceava „nu şi-a făcut temele”. „Suntem la doi ani şi ceva dintr-un mandat în care ne dorim ca oamenii din judeţul nostru să trăiască mai bine”, a spus Pentiuc, el adăugând că „aparent, noi, cei din Consiliu, suntem asemănători. Dar e o mare deosebire între dumneavoastră şi noi, membri ai Consiliului Judeţean. Dumneavoastră aveţi cartea de muncă la Consiliul Judeţean, iar noi lucrăm în unităţi care ne-au promovat şi avem profesia noastră. Considerăm că nu v-aţi făcut temele şi nu sunt duse până la capăt. Cum aţi semnat un proiect de buget care să nu aibă fonduri pentru sport?”

El a arătat că dacă cele două proiecte menţionate anterior erau atât de importante pentru judeţul Suceava, atunci preşedintele CJ ar fi putut să le susţină la Guvern pentru a primi cofinanţarea necesară pentru realizarea lor şi nu ar mai fi fost nevoie de împrumuturi.

După afirmaţiile consilierului PNL Radu Pentiuc, şeful CJ Suceava a ţinut în mod expres să îi explice acestuia şi celorlalţi consilieri cum se derulează un proiect european. „Dumneavoastră ştiţi cum funcţionează un proiect european? Un astfel de proiect presupune o sumă importantă bani nerambursabili de la Uniunea Europeană şi Guvernul României. Apoi mai există o componentă care reprezintă cofinanţarea locală, care poate fi 50%, de 2% sau mai mult, dar e locală. Trebuie să o pui tu şi nu Guvernul sau Uniunea Europeană”, a spus Nechifor.

În cele din urmă, proiectul cu privire la contractarea acestui împrumut a trecut cu votul majorităţii consilierilor, reprezentanţii PNL votând împotrivă. După şedinţă, Cătălin Nechifor a declarat că, după cum au decurs o serie de discuţii în plenul deliberativului judeţean, unii dintre consilieri ar avea nevoie de cursuri de administraţie publică locală. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Ilie acuză Guvernul că a întors spatele judeţului Suceava. Nechifor crede că unii consilieri judeţeni liberali au nevoie de o lecţie de administraţie publică.
 Vizualizări articol: 1780 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Vasile Ilie acuză Guvernul că a întors spatele judeţului Suceava. Nechifor crede că unii consilieri judeţeni liberali au nevoie de o lecţie de administraţie publică1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cat platim iluminatul public trimis de
(14 feb 2015, 11:14:46
Cat platesc sucevenii diferitele utilitati intr-un top al resedintelor de judet.
*Apa potabila 4,33 lei/mc.In comparatie cu Cluj 2,63 lei/mc sau Targu Jiu 2,42 lei /mc
*Tarif salubrizare 5 lei/pers/luna (la noi se cheama taxa ecologizare) in comparatie cu Arad 3,83 lei sau Targoviste 16 lei,Timisoara 10 lei.
*Gigacaloria 187 lei (subventionata cu 50% din bani de la bugetul local)in comparatie cu Botosani 170 lei,Vaslui 180 lei,Ramnicu Valcea 182,52 lei,Resita 387 lei
Un capitol foarte interesant este ILUMINATUL PUBLIC.
Suceava este pe primul loc in tara la plata iluminatului public lei/persoana/an
SUCEVENII PLATESC SUMA DE 13,26 LEI.In comparatie Bacau 1,39 lei,Botosani 1,44 lei,Cluj 1,59 lei,Constanta 0,6 lei,Iasi 1,44 lei,Piatra Neamt 1,89 lei,Tulcea 0,33 lei
2.   Cat platim iluminatul public trimis de
(14 feb 2015, 11:23:44
Deci noi sucevenii platim iluminatul public de 7 ORI mai mult decat celelalte orase municipiu de judet.Asta in conditiile in care de-abia de 2,3,luni s-a clarificat licitatia cu administrarea iluminatului public si avem acum o firma care se ocupa de iluminat.Dupa o pauza de multe luni in care nimeni nu a gestionat acest lucru.In conditiile in care suntem pe primele locuri la sesizari privitoare la iluminat public(circa 2000 de sesizari).Mi-aduc aminte de ce a zis domnul Cimpoesu din Mirauti despre consumul de apa al celor 70-80 de romi care stau in locuinte fara autorizatie de constructie.A zis ca acest consum este platit de Primarie pe factura de apa fantani arteziene.A mai zis ceva domnul Cimpoesu de bransamentul si consumul de curent electric .Ar fi interesant de verificat facturile de iluminat public daca tot platim de 7 ori mai mult decat media pe tara.
3.   Adevaratele probleme stringente ale judetului trimis de
(14 feb 2015, 11:30:54
Vedem ca Consiliul judetean vrea sa imprumute un purcoi de bani pentru a finanta niste proiecte europene ,muzeul de istorie si gestionarea deseurilor.De asemenea ar mai vrea sa finanteze cinci foisoare in zone de belvedere?????
Cred ca problemele judetului sunt in alta parte.Dintre cele peste 800 de unităţi de învăţământ din judetul Suceava , 599 au WC-ul în curte, nu au apă curentă sau canalizare şi prin urmare nu pot fi autorizate de Direcţia de Sănătate Publică .
Judeţul Suceava se află pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de şcoli şi grădiniţe neautorizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP). Declaraţia a fost făcută de Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). „Încă la nivelul ţării suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte autorizarea sanitară. Vom face eforturi ca să introducem apa curentă şi canalizarea în toate unităţile de învăţământ�
4.   Pentru ilie gigacalorie trimis de
(14 feb 2015, 14:30:09
nu cred ca ilie se pricepe la economie, ia sa imi spui tu mie, cum de acum o sa mai fie, dupa ce i-a scris nevasta, draga ilie:
am ajuns la eforie
mi-am luat blugi
mi-am luat o ie
din 5 lei mai am o mie
pasarica mi-e piftie
... ei? vedeti ca ilie nu tine la bani, nevasta-sa s-a descurcat singura...si voi vreti sa dati bani pe mina lui ilie? asta doar lungu o face si doar pentru faptul ca ilie stie sa numere teancurile de bani, de pe vremea cind era trezorierul de noapte al lui flutur. iar asta la rindul sau vine de la faptul ca s-a obisnuit cu cifrele de cind citea contoarele de bloc. in rest, in afara de buba aia din crestetul capului plesuv si de bustul ala de tarabostes de pe prispa casei, nu prea ai ce lua din el pe doua bete.
lasati baiatul in pace, ca poate vine tsunami si pina aici si atunci il vom vedea pe ilie cum isi flocaieste pamatuful, incercind gestul catelei turbate si mai nou legate, recte udrea. daca nu va vedea nasul din cauza padurii de sub el, atunci poate sa nu lese degetul nefolosit si sa il bage acolo unde l-a mincat cind a hotarit ca el e om politic, adica nimeni pe schema...
5.   Iti dau, imi dai trimis de
(14 feb 2015, 20:02:34
Fliutur era atat de "performat" pt ca avea coloana vertebrala numai buna de dus la bai. Mai era o chestie afinitatea , aia cu "convingerile politice si de printipii" si schespisu ala care ii leaga pe niste oameni de aceaasi teapa. Nea fliutur avea banii , avea si de unde sa dea "paraindaratu" la greu si mergea treaba.Grasutu nostru a preferat tactica pasilor mici , un pic cam paguboasa dar daca va primi niste suturi in coor de la nivel mare o sa imbine armonios prudenta cu asumarea pe bune a responsabilitatii in cazul unor proiecte cheie pt. judet.
6.   UN ORAS RAMAS FARA CARMA! trimis de
(15 feb 2015, 12:36:47
Nu inteleg de ce va spurcati cu acest ilie zis valie. E un om care a spurcat merele copiilor, asta a facut pana acum. El, fiind sef de firma, pus de un rahat de investitor, crede ca lungu se screme pe ultima 111 de metrii sa face treaba. Iti spun clar Vasile si Iliuta, esti depasit, poarta grija sotiei, stii ce operatie a facut la cap. Sa-ti fie rusine!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Crap cu roșii Ai trebuință de un crap de 1,5-2 kg, 6 roșii, 5 ardei grași, 200 ml untdelemn, 3 cepe, o căpățână de usturoi, o legătură de pătrunjel verde, o crenguță de cimbru, sare, piper, 200 ml vin alb... Citeşte