Primarul PNL din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a criticat şi a ironizat în acelaşi timp modul în care Guvernul României a decis să împartă anul acesta fondurile pentru bugetele administraţiilor locale. Marius Ursaciuc a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în baza noilor criterii de alocare a fondurilor de la bugetul de stat oraşul pe care îl conduce nu a primit nici un leu. Ursaciuc a subliniat faptul că se simte onorat că împreună cu alte circa 24 de localităţi ale judeţul Suceava ar putea înfiinţa „Partidul localităţilor bogate”, lăsând să se înţeleagă faptul că aceste administraţii nu au primit fonduri deoarece Guvernul a considerat că au prea mulţi bani.
„Şi pentru că suntem atât de bogaţi, s-a decis prin această lege să primim zero lei. Anul trecut eram supărat că sumele pentru echilibrare s-au diminuat cu un milion de lei. Am aflat că se poate şi mai rău”, a declarat Marius Ursaciuc. El a adăugat că în anul 2004 Primăria Gura Humorului avea venituri proprii de 2,4 milioane de lei, iar în momentul de faţă acestea au ajuns la 11,3 milioane de lei. „Numai cei care nu au făcut niciodată în viaţa lor afaceri pot crede că poţi să ajungi la 11,3 milioane de lei, într-un oraş de 15.000 de locuitori, fără să investeşti. Aşa că domnilor care luaţi decizii, ca să câştigi doi lei cinstit, trebuie să investeşti minim 1,7 lei. Aşa că nu aş fi avut nimic de remarcat dacă această nouă lege s-ar fi aplicat după numărul de locuitori şi dacă s-ar fi ţinut cont şi de faptul că marea majoritate a localităţilor sunt grevate de credite făcute exclusiv pentru cofinanţarea proiectelor europene, care s-au implementat nu numai în Gura Humorului, ci şi în alte părţi”, a explicat Marius Ursaciuc.
El a adăugat că la împărţirea banilor de la bugetul central, Guvernul României a aplicat o formulă din birou, fără a ţine cont de adevăratele realităţi de la nivelul localităţilor. Astfel, primarul sucevean a spus că nimeni de la Guvern nu a luat în calcul nivelul gradului de îndatorare care grevează veniturile proprii din oraşele sau comunele care au fost considerate bogate. „Cred că nimeni, oricât de bine intenţionat ar fi, dintr-un birou, de undeva de la Bucureşti, nu ar putea să aplice o formulă peste noapte în situaţia dată. Consider că a fost o decizie pripită, încă o dată neargumentată şi, ca de obicei, făcută în stilul nostru mioritic, în care dregem busuiocul mai târziu”, a spus primarul din Gura Humorului.
Marius Ursaciuc a spus că nu a făcut aceste afirmaţii pentru a se plânge de situaţia existentă, însă dacă până în prezent a avut ca provocare „să facă din rahat bici, şi să-l facă să pocnească”, de acum înainte marea provocare va fi să găsească materia primă pentru bici. „Aşa că m-am gândit să fac şi un pic de politică pentru că în situaţia dată, cu 25 de miliarde de lei vechi mai puţin decât în anii anteriori, cam 5 minute trebuie să stai în primărie, iar în restul timpului faci politică, să îndrepţi lucrurile prost făcute”, a declarat Ursaciuc.
El a afirmat că speră ca în primele şase luni ale acestui an să facă faţă gradului de îndatorare foarte ridicat pe care îl are Gura Humorului. Marius Ursaciuc a atras atenţia că există posibilitatea ca în vara acestui an, atunci când va fi evaluat acest proiect de împărţire a banilor, cineva să vină şi să spună că „nu mai poate resuscita morţii”.