Preşedintele Organizaţiei Municipale Suceava a PSD, senatorul Ovidiu Donţu, a declarat miercuri că ordonanţa de urgenţă a Guvernului care permite aleşilor locali să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele reprezintă „un act de restabilire firească, de recunoaștere” și un prim pas către o necesară modificare a unei legislații depășite și inadecvate realităților reprezentanților locali și ale comunităților care i-au ales. Donţu susţine că ordonanţa a apărut ca urmare a nevoilor și problemelor reale ale aleșilor locali, arătând că la momentul actual, poate mai mult ca oricând, scena politică din România a devenit una extrem de volatilă și, ca o consecință firească, extrem de nesigură. El a dezvăluit uriaşa ipocrizie a celor care „în mod eronat și răuvoitor” critică actul normativ adoptat de Guvern.
„În definitiv, aleșii locali și numai aleșii locali sunt cei care știu ce au de făcut și ce este mai bine pentru oamenii care le-au oferit girul”
„A demonta acuzele și intoxicările celor care văd acest act normativ favorabil sau chiar sinonim traseismului politic ar însemna să îi jignesc pe toți aleșii locali din România și, implicit, pe toți cetățenii care, acum doi ani, i-au votat. Pentru că cei care blamează această Ordonanță s-au obișnuit de prea multă vreme să vadă și să trateze alesul local drept instrumentul politic pe care domniile lor îl folosesc cum și când au dispoziție, iar dovada stă tocmai în atitudinea pe care o au față de această Ordonanță, apărută ca urmare a nevoilor și problemelor reale ale aleșilor locali pe care, ce-i drept, e greu să le afli atunci când nu te interesează sau când este cu mult mai profitabil și comod să vorbești de la pupitrul prezidențial sau dintr-un studio tv”, a declarat Donţu. Acesta a mai adăugat că „alesul local poate fi membru de partid, dar nu trebuie să fie sclavul acestuia, o persoană lipsită de voință proprie, de discernământ și de conștiință, așa cum insinuează taman aceia care au dovedit din plin că nu dețin nimic din toate acestea. Alesul local este în primul rând reprezentantul comunității care l-a ales și pe care are datoria să o îngrijească așa cum s-a obligat să o facă. A spune sau măcar a sugera altceva înseamnă a-l jigni nu numai pe el, ci, mai ales, pe cei care l-au învestit prin votul lor. Să nu vorbească de traseism cei care l-au patentat, l-au folosit și s-au folosit de aleșii locali prin santaj și constrângeri”.
Donţu consideră că alesul local are dreptul să ia orice decizie pe care o consideră necesară în folosul cetățenilor, inclusiv aceea de a alege să devină independent sau să părăsească un partid în favoarea altuia dacă acțiunile respectivului partid nu mai servesc intereselor cetățenilor.
„În definitiv, aleșii locali și numai aleșii locali sunt cei care știu ce au de făcut și ce este mai bine pentru oamenii care le-au oferit girul. Spre deosebire, din păcate, de mulți dintre cei care critică ordonanţa, care vorbesc și au pretenția să apere o onoare pe care nu au avut-o niciodată”, a încheiat senatorul PSD de Suceava.