Președintele Organizației Municipale Suceava a PDL, deputatul Ioan Balan, a dezvăluit vineri, într-o conferință de presă, că aleșii democrat-liberali sunt supuși unor presiuni din partea reprezentanților puterii din județ pentru a-i determina să treacă la PSD. Balan susține că la nivel de județ acționează echipe coordonate de șeful administrației județene, de prefect și de unii parlamentari ai puterii care abordează fiecare primar, consilier local sau consilier județean de la PDL cu diferite promisiuni, mergând de la alocarea de fonduri pentru localități și până la rezolvarea unor probleme personale.
”Am discutat cu câțiva colegi de-ai noștri care au fost abordați şi cărora li s-a promis că le vor fi angajate soțiile, copiii, că li se vor rezolva anumite probleme personale sau probleme pe care le au cu instituții ale statului dacă în această perioadă vor trece în curtea PSD. Dacă s-a putut face amnistierea datoriilor pe care unele categorii de persoane le aveau către stat ca urmare a greșelilor făcute de unele instituții, așa vor face și cu alte legi care astăzi pun probleme aleșilor locali”, a declarat Balan.
El a prezentat în cadrul conferinței de presă un mesaj telefonic primit de la unul dintre aleșii locali PDL, care avea următorul conținut: ”S-au băgat pesediștii în noi pe aici... ca peștii piranha... ne mănâncă... merg până la 2.500 de lei de consilier. Au început de marți seara”.
Președintele PDL Suceava susține că unele presiuni sunt elegante, altele brutale. Ioan Balan crede că acest mod de lucru va bulversa Consiliile Locale și va crea iluzia rezolvării unor probleme.
”Nu poți muta oamenii din buton, dintr-o parte în alta, în 45 de zile, fără să bulversezi lucrurile. Acei oameni au fost în campanii electorale, au avut adversități politice. Lucrurile nu se vor rezolva așa.Cum vor reacționa cei de la PSD când vor vedea că nou-veniții vor primi fonduri care consideră ei că li s-ar fi cuvenit lor? Ei uită că în spatele acestor manevre stau oameni care au atitudini, care au speranțe de la clasa politică, de la Guvern și care sunt total nemulțumiți. În afară de faptul că li se servesc minciuni și promisiuni, primesc creșteri de taxe și noi taxe. Referitor la toți acești bani care le sunt promiși primarilor din alte partide, știți că uneori rămâne doar promisiunea. Dar să zicem că ajung la primării: ei vin din calcule politice meschine și nu vin din calcule făcute pentru dezvoltarea comunităților”, a spus Balan.
Ioan Balan susține că ordonanța de urgență „este izvorâtă din golănie de partid și dusă la rang de act oficial de către Guvern”
El crede că ordonanța de urgență a Guvernului care dă voie unui ales local ca în termen de 45 de zile să-și aleagă partidul fără să-și piardă funcția, ordonanță care „este izvorâtă din golănie de partid și dusă la rang de act oficial de către Guvern”, va fi declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională.
„Stau și mă gândesc ce se va întâmpla cu acei oameni care din aceste rațiuni mărunte, personale uneori, vor trece dintr-o parte în alta atunci când Curtea Constituțională va declara ordonanța neconstituțională, iar lucrurile vor trebui să revină la matcă. Cum vor rămâne acești oameni între scaune?”, a spus Balan.
El a declarat că PDL a luat hotărârea să nu participe ”la această degringoladă”, dorința fiind aceea ca partidul să-și conserve aleșii locali. ”Nu ne trebuie nici un consilier local, județean sau primar de la alt partid pentru că dacă la un moment dat cetățenii județului au hotărât să-l crediteze pe un ales local cu voturi, au făcut-o având în spate o echipă, fie ea PSD, PNL sau PDL. Cred că cetățeanul în primul rând trebuie respectat”, a spus liderul democrat-liberal.
Balan a mai declarat că premierul Victor Ponta a amintit de această ordonanță pentru prima dată la Suceava și că s-a ținut de promisiune și a adoptat-o. ”E adevărat că e o promisiune care aduce prejudicii imaginii statului de drept, dar asta e viața, însă aș fi vrut să-l văd pe premierul Victor Ponta respectându-și promisiunile vizavi de finalizarea lucrărilor la șoseaua de centură la aeroport și, de ce nu, la drumul Iacobeni - Borșa”, a precizat Ioan Balan.
El a mai spus că este curios să vadă ce vor face acei primari care au obținut un număr foarte mic de voturi pentru Gheorghe Flutur la alegerile din 2012 pentru șefia Consiliului Județean, dar au avut cele mai multe buletine de vot anulate. ”O cincime din buletinele de vot anulate la nivel național se găsesc în județul Suceava. Poate e doar o coincidență. Curios va fi de văzut după cele 45 de zile unde se vor situa acei primari care au obținut un număr mic de voturi pentru Gheorghe Flutur, dar în schimb au avut foarte multe buletine de vot anulate”, a mai spus Balan.
(30 aug 2014, 11:46:50