Aleşii locali ar putea să-şi schimbe culoarea politică fără a mai risca să-şi piardă mandatul, dacă propunerea avansată, ieri, la Suceava, de vicepremierul Liviu Dragnea va avea acceptul premierului Victor Ponta şi va fi agreată de coaliţia guvernamentală.
Vicepremierul Dragnea a declarat, ieri, la o întâlnire cu primari suceveni din toate formaţiunile politice, că în ultima perioadă a primit foarte multe sesizări din ţară referitoare la apariţia unei anumite „instabilităţi administrative” generate de apariţia/dispariţia unor partide şi formaţiuni politice. Potrivit lui Dragnea, acest lucru ar bulversa funcţionarea consiliilor locale şi judeţene, pe de o parte pentru că opţiunile unor primari s-au schimbat de la ultimele alegeri până acum, iar pe de altă parte pentru că se reconfigurează majorităţile. Vicepremierul a declarat că se gândeşte „serios” dacă nu cumva ar trebui aplicat din nou modelul utilizat în 2006, la adoptarea legii care interzice migraţia politică a aleşilor locali sub sancţiunea pierderii mandatului, când aceştia au avut la dispoziţie o perioadă determinată de timp pentru a opta pentru o anume formaţiune politică.
„Până la sfârşitul acestui an trebuie să ne mobilizăm exemplar pentru proiecte şi ne interesează să nu avem sincope în consilii locale şi consilii judeţene, cu blocaje în administraţia locală. Îi voi propune premierului această variantă, ca aleşii locali să aibă din nou la dispoziţie două săptămâni în care să opteze politic”, a declarat Dragnea.
Dragnea:„Nu pot sta indiferent la ceea ce se întâmplă, din cauza unor deontologi care sparg televizoarele”
Având în vedere că Liviu Dragnea a fost unul dintre cei mai înverşunaţi adversari declaraţi ai migraţiei politice în rândul aleşilor locali, susţinând chiar extinderea măsurii de pierdere a mandatului şi la parlamentari, el a fost întrebat de presă asupra acestei schimbări radicale de poziţie.
„Nu susţin migraţia politică, dar nici nu pot sta indiferent la ceea ce se întâmplă, din cauza unor deontologi care sparg televizoarele şi nu ştiu ce se întâmplă în viaţa reală. Vorbim despre două săptămâni în care trebuie să se limpezească lucrurile. Nu vreau să fiu ipocrit, suntem în miezul unei migraţii politice în fapt”, a răspuns Dragnea.
Acesta a mai spus că „scena politică s-a tulburat foarte mult” atât prin ruperea USL, când unii dintre cei care au candidat sub sigla Uniunii Social Liberale nu se mai regăsesc în actuala configuraţie politică, cât şi prin apariţia Alianţei Creştin Liberale şi a Partidului Liberal Reformator, precum şi prin înscrierea candidatului PMP, Elena Udrea, în cursa alegerilor prezidenţiale, cu susţinerea preşedintelui Traian Băsescu.
Oficialul guvernamental a precizat că prin iniţierea unei astfel de măsuri legislative nu se aşteaptă la un aflux de primari şi consilieri locali şi judeţeni spre PSD, ci doar „la o clarificare a scenei politice”.
Întrebat ce modalitate legislativă apreciază că ar fi oportună pentru materializarea propunerii pe care intenţionează să i-o prezinte prim-ministrului Victor Ponta, Dragnea a apreciat că s-ar putea face prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, după aprobarea în coaliţia guvernamentală, iar ca timp, după ce începe sesiunea parlamentară.
(23 aug 2014, 12:13:59