Președintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, va prezenta în Parlament proiectul „Bucovina, pol de dezvoltare turistică”. Într-o declaraţie politică pe care o va prezenta în fața senatorilor, Gheorghe Flutur arată că turismul reprezintă un domeniu foarte important în dezvoltarea durabilă a fiecărei regiuni, motiv pentru care investițiile din acest domeniu trebuie să constituie o prioritate. Flutur a declarat că România are nevoie de un program special pentru turism care să fie negociat cu Comisia Europeană pentru ca în cadrul finanţării europene 2014-2020 să fie promovaţi poli de dezvoltare turistică, prin care să se finanţeze proiecte de construire de infrastructură turistică, dar şi încurajarea asocierii în turism.
„Aşa cum guvernarea PDL a creat acei poli de dezvoltare urbană prin care mai multe capitale de judeţ au obţinut finanţare europeană pentru proiecte de investiţii, aşa ar fi benefică realizarea unor poli de dezvoltare turistică”, spune liderul PDL Suceava.
El a precizat că Bucovina este una dintre principalele zone turistice ale României datorită condițiilor de relief favorabile de care dispune, a frumuseții peisajelor, a purității aerului, apelor, zonelor montane, a tradițiilor și obiceiurilor populare păstrate până în zilele noastre, a specificului gastronomiei moldovenești și nu în ultimul rând datorită ospitalității binecunoscute a localnicilor. Gheorghe Flutur a subliniat că Bucovina reprezintă și „Ținutul mănăstirilor”, oferind excelente oportunități în practicarea multor forme de turism, cum ar fi turismul montan, balnear, cultural, religios, la care se adaugă ecoturismul şi turismul rural şi agroturismul. El le explică senatorilor că Bucovina pune la dispoziţia turiştilor peste 10.000 locuri de cazare în pensiuni, hoteluri sau în camping, principala atracţie turistică fiind mănăstirile pictate, construite la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui de-al XVI-lea, parte a patrimoniului UNESCO, cum ar fi Putna, Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa etc.. „Trebuie menţionat faptul că cele mai importante proiecte turistice din Bucovina reunesc anual mii de turişti: <Paştele în Bucovina>, <Hora Bucovinei>, <Pelerin în Bucovina>, <Crăciun în Bucovina>. Iar Bucovina are nevoie de proiecte cu fonduri europene vizând investiţii în infrastructura turistică, în crearea de rute culturale, în dezvoltarea serviciilor sau în valorificarea particularităților gastronomiei regionale. Sunt pensiuni, dar trebuie să existe şi pârtii de schi. Pot fi promovate proiecte turistice de sate-muzeu, cum sunt Ciocăneşti, Bilca sau Mălini. Bucovina poate foarte bine, de asemenea, să pună în valoare multiculturalitatea. Pentru ca lucrurile să se realizeze solid şi sănătos în turism, proiectele trebuie să încurajeze și să faciliteze asocieri între cei care activează în branşă în vederea efectuării unor investiţii precum parcuri de agrement sau locuri de joacă”, a mai declarat Gheorghe Flutur. El a afirmat că toate aceste proiecte se pot realiza cu finanţarea europeană a unor poli de dezvoltare turistică.
(18 iun 2014, 19:12:23