Premierul României, Victor Ponta, şi ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, au prezentat, la Suceava, primele elemente din Planul de Dezvoltare a Moldovei. Victor Ponta a declarat că acest plan va fi discutat cu autorităţile locale din Regiunea de Nord – Est, iar prezentarea proiectelor pentru dezvoltarea fiecărui judeţ va fi făcută public în perioada imediat următoare. „Cât mai curând posibil venim cu proiectele concrete prin care Regiunea de Nord-Est să poată cât mai rapid posibil să reducă din decalajul faţă de celelalte regiuni ale ţării”, a spus Ponta. El a ţinut să reamintească faptul că până în momentul de faţă au fost finanţate o serie de obiective importante pentru această regiune, făcând referire în mod special la lucrările de modernizare a drumului naţional dintre Suceava şi Botoşani.
„Vorbind de proiectele concrete din cele două judeţe, mă bucur că am trecut cu linişte şi calm peste nenumăratele acuzaţii şi ironii, şi în cursul anului trecut am dat drumul la şoseaua care leagă Suceava de Botoşani. Ni s-a spus că nu o să facem, că nu o să fim în stare, că de 40 de ani au mai auzit această poveste. Şi iată că acest drum nu o să se termine în 2015, ci în 2014, şi îl vom plăti imediat ce este recepţionat”, a precizat premierul României.
El a făcut referire şi la proiectul de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” din Salcea, despre care a afirmat că este inclus în masterplanul de transport şi este finanţat din fonduri europene, dar şi la sprijinul financiar pe care Guvernul României îl acordă pentru finalizarea Spitalului Municipal Fălticeni.
Premierul a amintit şi de proiectul pe care ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, l-a semnat recent pentru restaurarea Mănăstirii Putna, proiect finanţat prin fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. „Vreau să-l felicit pe Liviu Dragnea, care a reuşit şi a deblocat proiectul pentru Mănăstirea Putna. Am văzut indivizi de aici din Suceava că sunt supăraţi pe noi. Şi vreau să le spun că bine a făcut domnul Dragnea. Şi vreau în continuare să alocăm, atât cât putem de fiecare dată, din bugetul de stat şi din fonduri europene, bani pentru construcţii religioase, în principal pentru Biserica Ortodoxă, dar nu numai, şi pentru celelalte culte”, a spus Ponta.
Planul de Dezvoltare pentru Regiunea Moldova va fi prezentat după alegerile europarlamentare
La rândul său, vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a afirmat că Planul de Dezvoltare pentru Regiunea Moldova este un document la care s-a lucrat „în mod serios”, iar intenţia Guvernului este de a transforma creşterea economică din România în dezvoltare şi, mai departe, „în bunăstare pentru fiecare cetăţean”.
„Regiunea Moldova este a doua ca nivel de sărăcie din Europa. Din acest motiv este nevoie de o abordare specială. În sensul acesta, şi prin programele operaţionale şi prin cele guvernamentale, va fi o alocare mai mare de fonduri pentru această regiune”, a spus Dragnea. El a arătat că pentru infrastructura rutieră, în perioada 2007 – 2013, din toate sursele de finanţare a fost alocată Regiunii de Nord - Est o sumă de aproximativ 1,2 miliarde de euro, urmând ca în perioada în 2014 – 2012 suma să ajungă la aproape 3,7 miliarde de euro. Liviu Dragnea a mai spus că prin Programul Operaţional Regional, Regiunea de Nord - Est a beneficiat în perioada 2007 - 2013 de fonduri în valoare de 492 de milioane de euro, iar pentru perioada 2014 – 2020 suma va fi de 900 de milioane de euro. „În fiecare domeniu s-a făcut o analiză, s-au stabilit cu exactitate care sunt cauzele pentru care această regiune a rămas la acest nivel de dezvoltare, s-au stabilit domeniile cu potenţial şi care sunt măsurile şi categoriile de investiţii care trebuie realizate în aşa fel încât regiunea să devină şi atractivă din punct de vedere al atragerii de investiţii şi creării de locuri de muncă şi să avem o dezvoltare echilibrată şi durabilă”, a explicat Liviu Dragnea. El a mai spus că Planul de Dezvoltare a Moldovei va fi prezentat pe larg la nivelul întregii regiuni, cât şi pentru fiecare localitate în parte, cu lista de proiecte concrete şi cu sursele de finanţare.