Violenţa a fost scăpată de sub control de poliţiştii din România, iar acest aspect se poate observa din recrudescenţa infracţiunilor tot mai grave. Opinia îi aparţine senatoarei liberale Steliana Vasilica Miron şi a fost exprimată ieri de la pupitrul Parlamentului României.
„Poliţia română, cea care trebuie să se ocupe de acest flagel, a scăpat fenomenul de sub control neavând forţă să reacţioneze în mod corespunzător. Agenţii de poliţie sunt umiliţi la propriu de bandele de infractori, dar ceea ce este şi mai grav este că sunt la fel de umiliţi şi de conducătorii sistemului din care fac parte. Pe lângă lipsa dotărilor de echipamente specifice, agenţii de poliţie se confruntă cu proceduri neadecvate pentru infracţiunile cu violenţă”, a arătat parlamentarul care reprezintă zona de munte a judeţului Suceava.
Steliana Vasilica Miron este de părere că folosirea forţei de către poliţişti le aduce acestora numai necazuri, iar acţiunile în instanţă promovate de infractori sunt tot mai numeroase.
„Fermitatea cu care legea, astăzi, le permite agenţilor de poliţie să acţioneze în cazurile de violenţă se rezumă în general doar la sporirea numărului decibelilor de la sirenele maşinilor de poliţie. Folosirea forţei, echipamentelor sau armamentului din dotarea agenţilor de poliţie înseamnă pentru aceştia un risc imediat de a fi târâţi în instanţele de judecată”, i-a transmis Steliana Miron ministrului Afacerilor Interne.
Din aceste motive, violenţa s-a transformat într-un fapt cotidian, care poate fi regăsit în şcoli, pe terenurile de sport, dar şi la orice colţ de stradă.
„Consideraţi că aveţi obligaţia să-i apăraţi pe români şi bunurile acestora, că aveţi obligaţia să apăraţi statul şi ordinea socială din interiorul statului cu ajutorul unei poliţii puternice, respectată de întreaga societate, sau consideraţi că forţele paramilitare constituite în firmele de pază trebuie să îndeplinească acest lucru?”, este întrebarea pe care parlamentarul liberal a adresat-o ministrului Afacerilor Interne.
(18 mar 2014, 14:14:08
Impasibilitatea, inchiderea ochilor, ridicatul indiferent din umeri par sa fie regula generala. O regula care unora dintre noi ne repugna si impotriva careia ar trebui sa sa se faca ceva.