Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 feb 2014 - Anul XIX, nr. 46 (5555)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Consecinţe

Ce efect are ruperea USL în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nechifor şi Băişanu vor ca PSD şi PNL să fie în continuare parteneri în judeţul Suceava

 

Ruptura totală dintre PNL şi PSD la nivel central în urma ieşirii liberalilor de la guvernare nu pare a avea, momentan, aceleaşi efecte şi în judeţul Suceava. Conducerea centrală a PNL a adoptat marţi seară o rezoluţie prin care s-a stabilit denunţarea protocolul USL, ieşirea de la guvernare, dar în acelaşi timp acordarea libertăţii totale pentru aleşii locali în vederea negocierii majorităţilor la nivelul Consiliilor Judeţene şi al Consiliilor Locale.

Această ultimă prevedere din rezoluţia adoptată de PNL a provocat în cursul zilei de ieri numeroase discuţii pe plan local cu privire la modul în care PSD şi PNL vor colabora în continuare în Consiliul Judeţean şi în Consiliile Locale, în condiţiile în care nici unul dintre cele două partide nu deţin separat majoritateamandatelor de consilieri în instituţiile menţionate anterior.

Mai mult, eventualele înţelegeri fie între PSD şi PDL, fie între PNL şi PDL, ar putea în orice moment să ducă la schimbarea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean, dar şi a unor viceprimari din localităţile sucevene.

Cu toate acestea, liderii PSD şi PNL Suceava, Cătălin Nechifor, respectiv Alexandru Băişanu, susţin, cel puţin la nivel declarativ, că îşi doresc să continue colaborarea la nivel judeţean a celor două formaţiuni politice.

 

Nechifor le va propune liberalilor menţinerea actualelor majorităţi

Preşedintele PSD Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat după ruperea USL că acest lucru reprezintă un moment aparte al politicii româneşti, care din punctul său de vedere nu a fost foarte bine ales. „După o scurtă perioadă de guvernare în comun, din 2012 şi până în prezent, România a reuşit să atingă câţiva indicatori importanţi la nivel de creştere economică şi de dezvoltare socială. Şi dacă facem comparaţie cu restul statelor UE vom constata că România este undeva în plutonul fruntaş la aceşti indicatori. Şi cred că s-a ratat în acest moment o ocazie de a duce o guvernare puternică mai departe, o guvernare USL, însă decizia aparţine întru totul PNL, domnului Crin Antonescu, şi o respectăm ca atare, luând act de decizia lor de a pleca de la guvernare”, a spus Nechifor. El a arătat că social-democraţii au fost părăsiţi de PNL la nivel guvernamental, decizie pe care o regretă, însă este convins de faptul că PSD va fi mai performant în perioada următoare.

Făcând referire la situaţia de la nivel judeţean, Cătălin Nechifor a precizat că va avea discuţii şi cu membrii PSD, dar şi cu „partenerii” din PNL, iar el personal îşi doreşte păstrarea actualelor majorităţi din Consiliile Locale şi din Consiliul Judeţean.

„Nu voi fi cel care va deschide primul front de atac la adresa PNL. Şi mă aştept sincer la o reacţie corectă din partea tuturor colegilor din PNL, pentru că noi împreună am câştigat alegerile din 2012. Atunci am mers într-o campanie electorală civilizată, în care am spus oamenilor că putem să ne înţelegem, că putem să decidem pentru ei ce e mai bine, că putem să dezvoltăm localităţile, şi până acum, în calitate şi de preşedinte al CJ Suceava, pot să spun că sunt foarte mulţumit de modul în care am lucrat împreună, de modul în care ne-am înţeles în Consiliul Judeţean”, a afirmat liderul PSD Suceava.

El a subliniat că pe liberali îi consideră în continuare parteneri în guvernarea locală şi a adăugat că îşi doreşte ca atât liberalii, cât şi social-democraţii suceveni să dea dovadă de maturitate politică pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru judeţul Suceava.

„Altfel riscăm să creăm un haos şi la nivel de judeţ, iar lucrul acesta va fi cel mai dăunător pentru suceveni. Cred în acest moment că printr-un dialog clar, categoric, calm, cu argumente şi cu variante de lucru să putem cu adevărat să găsim soluţiile cele mai bune. Ceea ce îmi doresc pentru Suceava este stabilitate politică, pentru că şi aşa avem instabilitate în plan central. Şi fac un apel la maturitate politică, la decizie bărbătească şi în felul acesta sunt convins că vom putea merge mai departe, pentru că sunt foarte multe localităţi în Suceava care au dificultăţi în continuare”, a afirmat Nechifor.

El a spus că mizează în continuare pe o construcţie care să însemne colaborarea dintre PSD, PNL, PC şi UNPR. Preşedintele PSD Suceava a precizat că de acum se bazează şi pe aleşii partidelor din USD, arătând că UNPR are trei viceprimari şi 55 de consilieri locali, iar PC are 25 de consilieri locali.

 

Nechifor: USL nu mai există la Suceava, dar vrem stabilitate

Cătălin Nechifor a explicat că din moment ce liberalii au denunţat unilateral protocolul USL la nivel naţional, acesta nu mai este valabil nici la nivelul judeţului Suceava.Nechifor a spus că deşi USL nu mai există la nivel judeţean, asta nu înseamnă că nu pot fi găsite variante de colaborare pentru a asigura stabilitate administrativă şi politică. Întrebat dacă exclude orice înţelegere cu PDL, liderul PSD Suceava a arătat că el îşi doreşte să continue colaborarea cu liberalii.

„Noi am avut un parcurs electoral comun în 2012 şi le-am spus sucevenilor că mergem în formula USL. Noi, PSD, nu am denunţat acest protocol, au făcut-o colegii din PNL. Noi mergem în continuare pe ideea de a colabora, de a găsi soluţii împreună. Dacă cei din PNL înţeleg acest lucru vom merge împreună, dacă nu vom găsi altă soluţie.  Nu voi încerca în acest moment nici o altă variantă. Eu sper ca PNL să înţeleagă şi să nu fie nevoie să ne gândim la alte situaţii”, a declarat Cătălin Nechifor.

El a mai spus că în condiţiile în care PSD are zece consilieri judeţeni, PNL are opt, PDL are 15, PP-DD are trei, iar PC are un reprezentant în deliberativul judeţean, ar exista diverse „permutări posibile”, însă mesajul său către liberali este de a păstra actuala structură, „pentru că sunt oameni care deja lucrează împreună”. „Şi nu mă refer doar la Consiliul Judeţean, ci şi la cele 114 localităţi în care avem structuri alese de consilieri locali, primari, viceprimari. Eu cred că nu este foarte înţelept să schimbăm lucrurile radical”, a mai afirmat Nechifor.

 

Băişanu: Dacă PSD ne va ataca oamenii va trebui să găsim soluţii de contracarare

Continuarea colaborării administrative şi politice între PNL şi PSD este susţinută şi de liderul liberalilor suceveni, Alexandru Băişanu, acesta declarând în cursul zilei de ieri că în acest moment nu îşi doreşte schimbarea echilibrului deja existent atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi în Consiliile Locale. El a arătat că în momentul de faţă nu se pune problema unor alianţe cu PDL. Alexandru Băişanu a atras atenţia că acest echilibru poate fi stricat doar în momentul în care PSD va începe să-i schimbe pe şefii instituţiilor sucevene care au beneficiat de susţinerea liberalilor în baza protocolului USL.

„Eu ca preşedinte de partid mă simt obligat să-mi apăr colegii care ocupă funcţii în instituţiile deconcentrate. Dacă PSD va proceda la schimbări este dreptul lor şi nu am cum să-i opresc. Dar din momentul acela vom intra în alt tip de relaţii. Echilibru înseamnă ca şi unii şi ceilalţi să găsim soluţii pozitive pentru întreg ansamblul. Dacă PSD ne va ataca oamenii, va trebui să găsim soluţii de contracarare”, a explicat preşedintele PNL Suceava.

El a arătat că la nivel local, atât în judeţul Suceava, cât şi în întreaga ţară, relaţiile dintre PSD şi PNL se vor aşeza în funcţie de modul în care se înţeleg liderii judeţeni ai celor două formaţiuni politice. „Unde a fost înţelegere va fi la fel şi în continuare, iar unde nu a fost lucrurile se vor acutiza. La Suceava pot să spun că am avut o colaborare nu fără reproşuri, dar în limite rezonabile, suportabile şi acceptabile atât pentru PSD, cât şi pentru PNL”, consideră liderul liberalilor suceveni. Alexandru Băişanu a mai spus că PNL are forţa şi obligaţia de a se organiza în vederea obţinerii unui scor cât mai bun la alegerile europarlamentare, la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României, precum şi pentru reîntoarcerea la guvernare prin forţe proprii. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ce efect are ruperea USL în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 4942 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 12 voturi
Ce efect are ruperea USL în judeţul Suceava2.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara daca... trimis de
(27 feb 2014, 12:44:55
Sa nu mai umble PNL-ul cu daca PSD,,,ca nu-i ataca nimeni.Sa-si vada fiecare de treaba lui,sa se gandeasca la alegatori ca datorita acestora au cu totii niste functii,mai ales ca se apropie alte alegeri.Electoratul i-a pocnit si pe unii si pe altii cand s-au zbarlit si au facut-o pe PROPRIETARII DE TARA.E bine asa:nu va mai potriviti smecherilor de la centru ;isi aduc aminte de TERITORIU doar cand au interese si orgolii personale.
2.   Ciolanelul trimis de
(27 feb 2014, 12:50:06
Nu am rabdare sa citesc tot articolul, ca banuiesc ce scrie. Dar c.u..varaie mai mare ca la Suceava nu cred ca mai exista. Si politica si morala si de toate felurile. Cum sa renunte Baisanu la putere cand nevasta-sa e sefa pe la Casa de asigurari de sanatate? Si inca multe alte mismasuri.
2.1  RE: Ciolanelul trimis de
(27 feb 2014, 13:18:58
Aici macar s-a dat examen.
2.2  RE: Ciolanelul trimis de
(27 feb 2014, 14:51:18
Probabil ati vrut sa spuneti ca s-a dat concurs, la care au fost lasati sa se inscrie doi candidati, din care, unul s-a retras si a ramas madam'Baisanu. Pacat ca astfel de specimene umbresc verticalitatea unor oameni care au renuntat la functii de ministri si secretari de stat pentru un principiu. Doar "caracterele" de la Suceava nu se satura. Si nici nu realizeaza ca pana la urma, le vine randul si lor.
3.   PSD flamand flamand flamand trimis de
(27 feb 2014, 13:45:49
Alianta USL a fost ciudata de la inceput.Dar din moment ce partile au facut un program de guvernare totul era OK.S-au castigat alegerile(pe un vot negativ masiv contra lui Basescu si PDL)si a fost numit premier Ponta.Asta era punctul 1.Punctul 2 era sustinerea lui Crin Antonescu la presedentie.Ei uite ca punctul 2 nu s-a mai indeplinit.Cunoscand guvernarea PSD mai ales din anii 2000-2004(epoca Nastase)nu ne mira comportamentul PSD.acest partid stat are genetic in gena lacomia.Vorba lui Antonescu,nu le ajunge ca farfuria e plina,vor sa dea si pe dinafara.Si asta s-a intamplat.
4.   PSD flamand flamand flamand trimis de
(27 feb 2014, 13:54:09
Ponta a golit de continut ministerele liberalilor.De la transporturi a luat autostrazile-CNADNR si le-a dat lui Sova la ministerul marilor proiecte.De la finante a luat doua din cele mai profitabile companii de stat,Trans Electrica si Trans gaz si le-a pus sub controlul primului ministru.Voia sa treaca STS la Ministerul de Interne,dar cand a auzit de Johannis l-a trecut sub controlul parlamentului.A facut USD,alianta paralela si cu nume asemanator ca sa submineze USL si sa propuna un candidat la presedentie din partea USD.A introdus in programul de guvernare lucruri noi,neagreate de liberali.Rosia Montana,gazele de sist,legea amnistiei,impozitul diferentiat.
5.   PSD flamand flamand flamand trimis de
(27 feb 2014, 14:00:58
Deci eu personal salut iesirea liberalilor de la guvernare.PNL nu putea ajunge un partid aservit PSD precum PC si UNPR .PSD este un partid stat,un partid dictatorial care nu suporta parteneri pe picior de egalitate.Ei vor sa-si impuna politicile si niciodata nu ar fi sprijimnit un candidat liberal la presedentie.Ei tot timpul au avut candidatul lor.S-au folosit de PNL sa castige alegerile si sa-l puna pe Ponta prim ministru,Apoi au inceput sa faca ce au vrut ei.Nu au respectat programul de guvernare USL si nu au fost de acord cu Antonescu ca presedinte.
6.   PSD flamand flamand flamand trimis de
(27 feb 2014, 14:06:52
Tin sa felicit atitudinea domnului Crin Antonescu si a PNL.A demonstrat ca PNL este un partid care nu tine de ciolan ci tine de principii si programe de guvernare.Conferinta de presa din seara ruperii a fost epocala.Domnul Antonescu a demonstrat nu doar caracter politic,nu doar ca este un mare orator ci ca este si un om de spirit.A fost mai tare decat Divertis si Icomedi la un loc.Cat despre domnul Baisanu ,ori este naiv,ori este diplomat.Intr-o saptamana PSD ii va schimba pe liberali de la toate functiile care incep cu vicepresedinte si director deconcentrate.
7.   A plecat Manda si a venit Tanda trimis de
(27 feb 2014, 14:16:15
De-abia am scapat de PDL si UDMR cand a venit PSD si UDMR.Si generalul Oprea UNPR de asemenea.Si varanul Voiculescu de asemenea.O luam de la capat,incepe perioada neagra neagra.Iar o luam cu gazele de sist,Rosia Montana,autonomia locala,insemnele si tinutul secuiesc.Iar prefectii celor doua judete Harghita si Covasna vor fi unguri.Iar Kelemen Hunor va fi ministrul culturii romanesti,iar o sa avem vicepriministru ungur.Legea amnistiei coruptilor probabil ca va trece in parlament.legea impozitului diferentiat si marit va trece si el.S-a ales praful de programul USL pentru care au votat romanii.Guvernul Ponta 3 e ilegitim rau de tot.
8.   Isterie si linsaj mediatic trimis de
(27 feb 2014, 14:27:03
Varanul Voiculescu s-a reorientat.A sarit din barca USL in barca USD.Si a inceput linsajul mediatic asupra lui Antonescu.Mihai Gadea conduce corul postului care canta melodia:Antonescu e cu Basescu.In cor Mircea badea,Dana Grecu,Mugur Ciuvica,Radu Tudor,Emil Ursu,Alesandra Stoicescu.Toti canta cu forta:Antonescu e cu Basescu.Mugur Ciuvica urla chiar.Apare stirea:La sedinta PNL Mariana Campeanu a fost data afara din partid de Antonescu.Si toti urla.Pe celalat post al lui Ghita apare stirea:La sedinta PNL s-a rupt in doua.Si ambele posturi TV aservite urla:Antonescu e cu Basescu.
9.   Don Quijote insuracios trimis de
(27 feb 2014, 14:36:11
A fost odata un tanar pe nume Don Quijote care avea trei pasiuni:motocicleta,nuntile si politica.Dupa ce a rupt vreo trei motociclete si a avut vreo patru neveste s-a facut prim ministru.Apoi spre batranete a ramas doar cu insuratorile.Dar iata ca asa cum statea el in fotoliu si medita la tinerete aude o voce:Taricene,ia si fa un partid.Apoi fii presedintele senatului.apoi fii candidat la presedentie.Apoi fii presedinte.Caline,scoala draga ca gemi in somn.Ce-ai visat???Ceva frumoooooooooossssssssssssssss
10.   Metode specifice trimis de
(27 feb 2014, 15:31:51
PSD l-a atacat tot timpul pe Antonescu prin intermediul televiziunii prietenului sau Ghita Romania TV.Acum a inceput batalia adevarata.Contra PNL si Antonescu.Cele doua televiziuni Antena 3 si Romania TV executa atacuri concentrate si incrucisate asupra lui Antonescu.Mai nou este folosit Tariceanu pe post de cal troian in PNL.Demersul lui Călin Popescu Tăriceanu de a-şi crea un partid demonstrează că iubeşte funcţiile mai mult decât liberalismul. Tăriceanu face jocul lui Victor Ponta, a fost scos la înaintare ca o momeală ieftină, doar-doar o mai rupe vreo câţiva liberali, dar partidul său nu e nimic altceva decât un UNPR cu papion.
11.   Comentariu trimis de
(27 feb 2014, 16:29:25
Realitatea este că acest fost USL de la naşterea sa, a fost o alianţă creată artificial, împotriva oricăror principii, cu scopul clar de a lovi în Băsescu. Prin urmare, mariajul celor doi preşedinţi era un mariaj bazat pe interese şi nu pe "ubire"; prin urmare era clar că acest lucru nu va ţine la infinit. Durerea mare pentru noi românii de rând este aceea că anul 2014 este un an pierdut, un an în care politicienii se vor muşca la propriu unii pe alţii, un an în care DNA-ul va face ravagii prin clasa politică şi mai puţin un an al reuşitelor. Dacă mai adăugăm şi faptul că se vor reduce substanţial fondurile europene pe fondul acestui climat politic şi economic instabil, cei ce vor suferi cu adevărat vom fi tot noi, românii. Bravos clasa politică, bravos naţiune...
12.   Bravo trimis de
(27 feb 2014, 17:12:33
Bravo Baisene!...mai sta o tura nevasta ta la Casa de asigurari de sanatate. Faci orice pentru ciolan...
13.   Revolutie nu rezolutie, alta scapare nu-i. trimis de
(27 feb 2014, 18:52:33
USL-UL si toti astia au lasat o profunda greata. Alo, domnul din imagine, mai scoate frapiera aia ca n-avem unde, a intrat Groza pe avarie.
14.   Metode specifice PSD trimis de
(27 feb 2014, 19:07:46
*Ponta a incercat sa sparga PNL prin Tariceanu.Intelegerea a fost asa:Daca aduci 30 de parlamentari pana luni te fac presedintele senatului si-ti dau cateva posturi de ministru pentru oamenii tai.Dar totul s-a dovedit pentru tariceanu un fiasco total.Nimeni n-a plecat cu el.
*Miza alianţei PSD şi UDMR nu este ca Ponta şi Hunor să aiba acces la ciolanul bugetar ci aplicarea legislaţiei de promovare a autonomiei şi simbolurilor naţionale ungureşti şi secuieşti în Ardeal. Pe udemerişti îi interesează strict două lucruri de realizat astăzi: arborarea Steagului Secuiesc pe instituţiile statului din Ardeal şi proclamarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Numai pentru acestea, deocamdată vine UDMR la putere, nu pentru stabilitatea politică, prosperitatea economică a românilor şi binele României.
15.   Mda trimis de
(27 feb 2014, 19:48:04
Ce efect are ruperea USL în judeţul Suceava?

Are efect, unii isi vor pierde ciolanul in detrimentul altora de aceeasi teapa.

Oricum nimic bun pentru judet.
16.   ALOOO trimis de
(27 feb 2014, 19:54:50
Ce faceti ramolitilor de bosorogi pensionari, ati votat ca pr.USL ce bine traiti,din cauza voastra am ajuns unde am ajuns.
17.   PNL e un partid cu vechime de 150 de ani trimis de
(27 feb 2014, 21:14:42
Mutantii ulta securistilor smenari adica "pierdeleii" sant de aceeasi sorginte ca si PARTIDU lu ceasca adica psd. Ce ma distreaza e ca si unii si altii incearca sa-l demonizeze pe mult prea incercatul PNL.
18.   ;) trimis de
(28 feb 2014, 17:28:38
PNL s-a ridicat pe spatele PSDULUI au vrut sa faca alinta doar pentru imagine. Sa vedem de acum ce o sa faca PNL ca nu sunt in stare de nimic.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei