Evenimentele recente de la Braşov, unde mai multe produse expirate au fost reambalate şi reetichetate, dar mai ales sancțiunile blânde aplicate celor vinovaţi au stârnit nemulțumirea senatorului liberal Steliana Vasilica Miron. Aceasta s-a adresat ieri după-amiază, de la microfonul Parlamentului României, premierului Victor Ponta, căruia i-a solicitat măsuri ferme pentru a stopa aceste fenomene periculoase şi pe care le consideră un adevărat atentat la viaţa şi sănătatea oamenilor.
„Opinia publică a fost îngrozită că un mare lanţ de magazine din Braşov reeticheta produse expirate şi le oferea consumatorilor români, iar sancţiunea aplicată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor pentru această infracţiune era contravaloarea produselor vândute de acest magazin în 35 de secunde. Practic, acel lanţ de magazine nu a primit nici o sancţiune raportată la gravitatea acţiunilor săvârşite”, consideră Steliana Vasilica Miron.
Parlamentarul sucevean este de părere că instituţiile statului care ar fi trebuit să ia măsuri drastice în acest caz nu au „arme utile”, iar consecinţa este aceea că toţi consumatorii români sunt captivi şi nu pot reacţiona în mod eficient.
Pentru a reglementa aceste abuzuri, Steliana Vasilica Miron a venit cu o propunere concretă, pe care a prezentat-o sub formă de întrebare premierului României.
„Domnule prim-ministru, consideraţi că, în România, consumatorul trebuie să fie umilit sau consideraţi că are dreptul să fie respectat, iar cei ce nu-l respectă să plătească o amendă echivalentă cu 10% din cifra de afaceri şi nu o amendă identică cu cea aplicată unui vânzător de mărţişoare? România trebuie să fie şi ţara românilor şi nu doar o haltă a fondurilor de investiţii <de aiurea>”, a fost propunerea senatoarei din zona de munte a judeţului Suceava.
În plus, Steliana Vasilica Miron consideră că România este o ţară plină de instituţii care îi protejează pe cei care scot bani din ţară.
„Instituţiile sunt puternice în relaţiile cu oamenii de afaceri care şi-au garantat afacerile cu casele personale, cât şi ale apropiaţilor, şi sunt doar formale cu cei care-şi externalizează profiturile după ce în prealabil folosesc consumatorul român după criterii străine Uniunii Europene. Ori, acest lucru nu trebuie să se mai întâmple în România zilelor noastre”, a conchis Steliana Vasilica Miron.
(25 feb 2014, 12:21:44