Secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur, a anunţat în cursul zilei de ieri că democrat-liberalii vor beneficia de sprijinul experţilor Uniunii Creştin Democrate (CDU) din Germania la alegerile europarlamentare. Flutur a făcut această precizare la întoarcerea dintr-o vizită efectuată în Germania, la invitaţia CDU, în cadrul căreia au avut loc discuţii cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum şi cu lideri ai Uniunii Creştin Democrate.
Delegaţia PDL în Germania a fost condusă de liderul acestei formaţiuni politice, Vasile Blaga, alături de acesta fiind prezenţi şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, şi vicepreşedintele regional, deputatul Ioan Balan.
Gheorghe Flutur a mai spus că în cadrul vizitei în Germania liderii PDL s-au întâlnit la sediul central al CDU cu secretarul general al partidului, Peter Tauber, împreună cu care au discutat despre strategii de campanie, tehnici şi teme de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. „Colegii din CDU ne-au explicat campania lor de succes din anul 2013, în urma căreia liderul partidului, Angela Merkel, a câştigat alegerile din Germania. De asemenea, i-am solicitat secretarului general al CDU să ne trimită experţi în campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Răspunsul a fost afirmativ, iar PDL va putea beneficia de sprijinul experţilor CDU în această campanie. De asemenea, în cadrul acestei vizite am reuşit să vedem organizarea CDU până la nivel de comună şi cât de eficientă poate fi această organizare în campanile electorale”, a spus secretarul general al PDL.
El a adăugat că delegaţia PDL s-a întâlnit şi cu preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul Germaniei, Gunther Krichbaum, cu preşedintele saşilor transilvăneni, deputatul Bernd Fabritsius, originar din Sibiu, cu parlamentari ai landului Saxonia, în Dresda, precum şi cu mai mulţi consilieri locali ai acestui oraş german. Flutur a arătat că oraşul Dresda a înregistrat una dintre cele mai rapide dezvoltări şi datorită faptului că deciziile cu privire la patrimoniu se iau cu jumătate plus unu din voturi, şi nu cu două treimi, aşa cum se practică în România.
„În cadrul discuţiilor s-a subliniat în mod special preocuparea germanilor faţă de situaţia de instabilitate politică de la Bucureşti, nerespectarea statului de drept, dar şi îngrijorările cu privire la proiectul noii Constituţii a României şi la instabilitatea legislativă”, a subliniat Flutur.
Secretarul general al PDL a mai spus că în cadrul unei întâlniri organizate la Ministerul de Interne din Germania au avut loc discuţii despre votul mixt, Flutur precizând că în această ţară există 299 de colegii cu vot uninominal şi 299 de colegii cu vot pe liste. Gheorghe Flutur a mai spus că împreună cu liderii CDU au mai avut loc discuţii şi cu privire la stabilirea criteriilor de selecţie a candidaţilor, dar şi cu privire la criteriile de finanţare a partidelor.
Oamenii de afaceri germani sunt invitaţi să treacă munţii Carpaţi pentru a investi în Moldova şi în sudul ţării
Secretarul general al PDL a mai spus că, tot în Germania, liderii PDL au avut discuţii şi cu reprezentanţi ai conducerii Confederaţiei Oraşelor şi Comunelor, din care fac parte 11.500 de unităţi administrative germane. „Am discutat despre federalismul german, dar şi despre descentralizare. Iar în privinţa regionalizării, sfatul specialiştilor germani a fost să împărţim responsabilităţile şi modul de alocare a banilor pentru buget în mod foarte clar. În Germania, o comună primeşte 100% impozitul pe întreprindere, 15% impozitul pe venit şi 2,2% din TVA, iar în procesul regionalizării astfel de reguli trebuie să fie stabilite de la început”, a mai explicat Gheorghe Flutur. El a adăugat că alte întâlniri pe teme economice au avut loc şi cu membrii şi conducerea Consiliului Economic al CDU, împreună cu care s-au purtat discuţii cu privire la economia socială de piaţă, bazată atât pe competiţie, dar şi pe dreptate socială.
Pe de altă parte, Flutur a precizat că în România sunt peste 19.000 de firme care au capital german, iar ţara noastră înregistrează cu Germania cel mai mare volum de schimburi comerciale, de 19 miliarde de euro. „Mediul de afaceri german este interesat să investească în România, însă ni s-a spus că avem nevoie de legislaţie în domeniu, dar şi stabilitate legislativă. Trebuie spus că în urma acestei vizite am convenit cu Forumul parlamentar german ca după alegerile europarlamentare să organizăm vizite în România prin Camera de Comerţ a Oamenilor de Afaceri Germani, şi eu personal mă voi implica în acest proiect”, a spus Flutur.
El a subliniat că, din punctul său de vedere, parlamentarii români, indiferent de partid, trebuie să-i convingă pe oamenii de afaceri germani să investească şi în alte zone din România, nu numai în interiorul arcului carpatic. În aceste condiţii, secretarul general al PDL a declarat că intenţia sa este de a organiza vizite ale oamenilor de afaceri germani şi în Moldova şi în sudul României.
(24 feb 2014, 12:19:46