Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că membrii comisiei pentru revizuirea Constituţiei se vor întruni la începutul acestei săptămâni, proiectul pentru revizuirea legii fundamentale a statului român urmând a fi finalizat în perioada următoare. Ovidiu Donţu a precizat că în proiect vor fi introduse şi observaţiile Consiliului legislativ şi cele ale Comisiei de la Veneţia.
„Doresc în calitate de membru al acestei comisii să spun câteva lucruri care nu s-au mai spus despre revizuirea Constituţiei. Cred în acest proiect, este un proiect serios, făcut în urma consultărilor făcute de Forumul Constituţional cu o largă categorie de cetăţeni, iar sintezele acestor întâlniri au fost înaintate într-un manual către comisia de revizuire”, a spus Donţu.
El a subliniat că pricipalele modificări aduse Constituţiei au în vedere mărirea drepturilor cetăţeneşti, reforma instituţiilor statului în sensul deblocării funcţionării lor, reforma Parlamentului, apariţia regiunilor pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene şi întărirea rolului Băncii Naţionale a României.
Donţu anunţă că USL îşi asumă reforma parlamentară
Senatorul PSD a explicat că, în primul rând, modificările aduse Constituţiei vor întări capitolul de drepturi cetăţeneşti. El a arătat că în noua Constituţie va fi introdusă noţiunea de „interesul superior al copilului”, dar şi prevederi legate de egalitatea de şanse a persoanelor cu handicap, tratament imparţial echitabil şi într-un termen echitabil în administraţia publică, garantarea dreptului la viaţa privată, accesul gratuit la varianta electronică a Monitorului Oficial, protecţia reală a datelor cu caracter personal, dar şi garantarea autonomiei universitare.
Legat de întărirea rolului Băncii Naţionale a României, Ovidiu Donţu a afirmat că potrivit noilor modificări, BNR nu poate primi instrucţiuni de la nici o instituţie şi de la nici o autoritate a statului, ceea ce garantează independenţa Băncii, în special din perspectiva trecerii la moneda euro.
Donţu a mai declarat că un alt punct major se referă la reforma constituţională a instituţiilor statului. „România are o problemă constituţională cu puterea executivă, formată din două instituţii, Guvernul şi Instituţia Prezidenţială. Iar prin noile modificări se intervine în trei puncte la atribuţiile Instituţiei Prezidenţiale. Astfel, la desemnarea prim-ministrului, prima opţiune o va avea partidul care a obţinut cel mai mare număr de mandate şi/sau cel mai mare număr de voturi, în cazul în care mandatele sunt egale. Apoi, numirea şi revocarea miniştrilor nu mai pot fi făcute de preşedintele României, iar acesta este un atribut care rămâne la nivelul premierului. Şi nu în ultimul rând, Guvernul va reprezenta România la Uniunea Europeană, cu excepţia relaţiilor externe şi problematici de securitate, care rămân ale preşedintelui”, a explicat senatorul PSD de Suceava.
Ovidiu Donţu a spus că o altă modificare esenţială a Constituţiei vizează reforma Parlamentului. El a subliniat că în baza noilor modificări va fi eliminat traseismul politic, timpii de adoptare a legilor vor fi reduşi şi se vor crea premizele pentru reducerea în viitor a numărului de parlamentari cu circa 200. Donţu a declarat că reducerea numărului de parlamentari trebuia făcută de fostul Parlament, iar în condiţiile în care acest lucru nu s-a întâmplat, USL îşi asumă acest tip de reformă parlamentară.