Legea de modificare și completare a Legii 46/2008- Codul Silvic, care a fost adoptată ieri de Senat, este o lege care luptă cu tăierile ilegale și abuzive de arbori, a declarat senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu. Donțu a arătat că, deși proiectul inițial propus spre dezbatere de ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Lucia Varga, a stârnit controverse, fiind în opinia sa „o cârpăceală, un cod politic, nicidecum unul silvic”, amendamentele Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală din Senatul României au salvat aparențele. Donțu consideră că inițiatorul trebuia să prezinte un nou Cod Silvic, însă se declară mulțumit de amendamentele Comisiei, care a adus și reformulat o serie de modificări precum cea referitoare la înființarea Jandarmeriei Silvice ca organism profesional și competent care să lupte cu tăierile ilegale și abuzive de arbori.
”Pe lângă organele de urmărire penală, este competent să constate faptele prevăzute la art. 106-114 personalul silvic din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură şi al structurilor sale teritoriale cu specific silvic, personalul silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva şi al structurilor sale teritoriale, personalul silvic din cadrul ocoalelor silvice de regim autorizate, precum şi personalul împuternicit din cadrul Jandarmeriei Române”, a explicat Donțu.
Un alt amendament este acela că începând cu data de 1 ianuarie 2015, este interzisă vânzarea unui procent mai mare de 50 din masa lemnoasă pusă în valoare pentru a fi recoltată ca „lemn pe picior” din păduri proprietate publică, încurajandu-se vânzarea lemnului, măsurat, din depozite, experimental, în proporție de 50%, iar în funcție de rezultate acest lucru va putea fi extins.
”Încărcarea materialelor lemnoase în mijloace de transport de la locul de recoltare şi circulaţia pe drumurile publice a mijloacelor de transport încărcate cu materiale lemnoase este interzisă între orele 22.00-05.00. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva poate să achiziţioneze terenuri în vederea împăduririi, cu prioritate terenuri degradate, astfel încât suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului să crească. Finanţarea acţiunilor de achiziție și de împădurire se asigură din: fonduri proprii ale Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, fondul de conservare şi regenerare a pădurilor, precum şi de la bugetul de stat”, sunt alte două amendamente aduse în prim-plan de senatorul social-democrat.
Donțu: ”Susțin depolitizarea sistemului silvic”
În fine, un al cincilea amendament important adus de Comisia de Agricultură la Codul Silvic prevede eliminarea avizului Autorității Publice Centrale care răspunde de silvicultură la numirea șefilor de ocoale silvice, care constituie un bun început pentru depolitizarea sistemului silvic. ”Odată cu adoptarea modificărilor la Codul Silvic, doamna ministru Varga, Ministerul Apelor și Pădurilor, Regia Națională a Pădurii au obligația să reglementeze prin acte juridice subsecvente următoarele situații de fapt: cum se va asigura la modul real întregul circuit funcțional și de control în privința tăierii, sortării, vânzării lemnului? Cum se va reuși să avem, în sfârșit, o pădure respectată și apărată, o exploatare legală, un comerț legal și competitiv, o distribuție echitabilă pe piață, o economie cu beneficii, o industrie a lemnului de calitate care, să nu omitem acest amănunt extrem de important, să corespundă pe deplin cu toate normele și cerințele pieței europene și nu numai”, a spus Donțu.
El a menționat că indiferent de cum va arăta Codul Silvic, trebuie avute în vedere mai multe aspecte, printre care faptul că pădurea românească a fost, este și va fi abuzată dacă nu se iau măsuri urgente, coerente și absolut palpabile în privința a tot ceea ce presupune circuitul sectorului forestier. ”A nu lua în calcul economia, fiscalitatea, munca, condițiile specifice zonale din toate punctele de vedere, motivându-le cu necesitatea eradicării tăierilor ilegale, reprezintă o măsură care nu va face în final decât să aducă modificări la un anumit nivel, destabilizând crearea locurilor de muncă în domeniu, dezvoltarea domeniului și colectarea taxelor. La anumite niveluri, fiecare dintre noi reprezintă un partid politic sau un altul, însă, atunci când vorbim de lege și de oameni, specialiștii care trebuie să o aplice în diversele domenii ale societății noastre, este necesară încurajarea competențelor profesionale ale sistemului, situație față de care susțin depolitizarea sistemului silvic prin eliminarea oricărui aviz care ar urma să exceadă Codului Muncii la angajarea personalului, muncitorilor, inginerilor și șefilor de ocoale silvice”, a conchis Ovidiu Donțu.
(11 dec 2013, 11:58:45
cel mai grav va fi desfiintarea locrilor de munca de la privat deoarece dispare sectorul de exploatare . privatii vor cumpara lemn numai la drum auto in care vor cfi incluse toate cheltuielilie rnp.
se spune ca rnp va mai angaja lucratori : dupa cum s-a dovedit si la tv un post la rnp merge de la 10.000 euro. Dl senator ar trebui sa stie ca contributiile varsate de regii sunt cu bani virtuali luati tot din bugetul national pe care il alimenteaza exclusiv numai sectorul privat .Dec i ce urmarim ? desfiintarea locurilor de munca de la privat care platesc cu bani reali contributiile si impozitul pe profit , tva ,etc ; cresterea cheltuielilor bugetare cu angajarea de personal bugetar ;
PROBLEMA REALA ESTE CA ACEST COD SILVIC ESTE DAT CU DEDICATIE PENTRU HOLZINDUSTRIE SI SE VREA CA NIMENI DIN AFARA RNP SA NU MAI POATE ACCEDE IN PADURE SI SA SE VADA JAFUL PE CARE IL FACE RNP .
TOT PSD A ADUS HOLTZUL IN TARA SI VAD CA IL TIN IN CONTINUARE IN BRATE . RUSINE!