Adunarea Generală a Organizaţiei Municipale Suceava a PNL care a avut loc ieri, în sala mare a Casei de Cultură, a reprezentat un soi de preludiu al alegerilor din 5 octombrie, când se va stabili noua conducere a Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL. În afara membrilor organizaţiei locale Suceava, în calitate de invitaţi au participat toţi cei patru deputaţi ai PNL, Dumitru Pardău, Radu Surugiu, Constantin Galan şi Alexandru Băişanu, dar şi o mare parte dintre primarii şi viceprimarii din judeţ. Mai voalat sau mai direct, aceştia şi-au prezentat opţiunile pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a partidului, foarte rare fiind cazurile în care balanţa nu a fost înclinată către una din cele două tabere.
Deputatul Galan, luat în balon pentru „greşeli gramaticale”
De la şedinţa de ieri nu au lipsit nici câteva momente mai puţin ortodoxe, confruntarea ducându-se, evident, între cele două tabere.
Contrar uzanţelor, şedinţa Adunării Generale a Organizaţiei Municipale Suceava a PNL a fost condusă de preşedintele de la judeţ, Alexandru Băişanu. Acesta i-a invitat la microfon, rând pe rând, pe toţi invitaţii, iar primele scântei au apărut odată ce a vorbit deputatul Constantin Galan, aflat în tabăra adversă.
„Suntem de un an la guvernare. Voi aţi simţit ceva pentru dumneavoastră? Eu unul nu am simţit mai nimic. Aşteptat mai multe. Când ceilalţi au venit la guvernare, în 24 de ore şi-au pus oamenii în funcţii. Mă opreşte lumea pe stradă şi mă întreabă că nu se cunoaşte nimic”, a arătat deputatul Constantin Galan.
„L-am aplaudat pe domnul Ursaciuc, dar pe domnul Galan nu-l pot aplauda pentru că face greşeli gramaticale. Se vede de la distanţă că sunt mai frumos decât el, iar despre inteligenţă nici nu poate exista grad de comparaţie”, a spus Băişanu cu referire la discursul colegului său din Parlament, pe care l-a rugat „să pună osul la treabă”.
Din partea adversarilor replica a venit de la Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni. „Vă rugăm să nu mai faceţi mişto de noi, pentru că am adus voturi pentru partid. Colegii mei sunt supăraţi, eu sunt doar frustrat faţă de modul în care vă comportaţi”, a arătat Ioan Pavăl.
Îndemn la echilibru şi unitate în PNL
Nu toată şedinţa a fost pigmentată cu astfel de schimburi de replici. Au fost şi membri PNL care au făcut apel la unitate şi la echilibru. Adrian Popoiu, primarul din Siret, aflat în tabăra pro-Ursaciuc, a declarat că-şi doreşte la conducere o echipă unită, care să facă mai multe pentru partid, dar care să sprijine mai mult administraţiile locale, în special cele liberale.
De la Rădăuţi a vorbit, printre alţii, şi Petru Carcalete, fost şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Constat că e o şedinţă de campanie electorală internă, şi asta, într-un fel, este bine, dar problema este că această luptă nu trebuie dusă în faţa presei. De aceea, îi rog pe cei doi candidaţi să nu se mai atace şi să fie constructivi. Pledez pentru unitate şi pentru ca rufele să nu fie spălate în public”, a menţionat Carcalete.
Şi primarul din Cornu Luncii, Gheorghe Fron, a adoptat o poziţie de neutralitate şi s-a declarat supărat pe membrii PNL care au obţinut funcţii importante, dar nu s-au implicat suficient în a-i sprijini pe cei care au luptat să le aducă voturi în campania electorală, fără a nominaliza nici o persoană în acest sens.
O altă critică a fost aceea că liberalii suceveni nu au reuşit să-şi impună propriii oameni, iar unii dintre şefii instituţiilor descentralizate au fost numiţi de la Bucureşti sau Iaşi.
Băişanu: „Opoziţia dumneavoastră este un îndemn la raţiune şi moderaţie”
Spre finalul întâlnirii a luat cuvântul şi Alexandru Băişanu, preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL şi candidat pentru un al doilea mandat la alegerile din 5 octombrie.
„Opoziţia dumneavoastră, şi mă refer aici la jumătate din organizaţiile din Gura Humorului şi Siret, este un îndemn la echilibru, raţiune şi moderaţie. S-a spus că am condus partidul discreţionar, dar nu am făcut altceva decât să respect deciziile luate în Biroul Permanent Judeţean. Important este ca şi după aceste alegeri să rămânem uniţi, pentru că dacă vom fi dezbinaţi nu vom reuşi nimic”, a concluzionat Alexandru Băişanu.
Marius Ursaciuc: „O candidatură nu este un atentat la unitatea partidului”
Invitat pe scenă pentru a doua oară, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, singurul contracandidat al lui Băişanu, anunţat până acum, pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, a spus că el crede în valorile partidului şi în valorile votului, dar fără a uita să amintească faptul că membrii de partid acţionează cu teamă.
„O candidatură nu este un atentat la unitatea partidului. Am alergat prin acest judeţ şi am simţit frică, şi asta nu este normal. Mă chemau oamenii în beciuri, prin parcări sau prin maşini pentru a discuta cu mine, iar aşa ceva nu poate să însemne decât faptul că oamenilor le este frică. Să vă ajute Dumnezeu să faceţi ce e mai bun pentru PNL pe data de 5 octombrie”, a fost mesajul de final al lui Marius Ursaciuc.
(23 sep 2013, 14:37:54
unii şterg peştii de praf alţii o şterg pe două uşi
şi unii şi alţii se tem de "opoziţie" ( ar fi în doliu)
atenţi la asta nu văd că de "fraţi" vor fi excluşi
ca-ntr-un delir mistic levitează când sunt la putere
inteligenţa negativă şi-o duc la apogeu (şi peste)
aici e simplu : Băişanu-i Băişanu , n-ai ce-i cere !
iar Ursaciuc a greşit ( cu securiştii) ... copilăreşte
unii-şi dau (savant) cu părerea: că..reformă, că schimbare
dar, defapt, se schimbă doar locurile de parcare