Consilierii judeţeni ai PP-DD susţin varianta înfiinţării unei a doua regiuni în Moldova, raliindu-se astfel opiniei exprimate de majoritatea politicienilor din judeţul Suceava. Cei de la PP-DD au venit şi cu argumente concrete vizavi de această propunere şi spun că există şi alte zone în Uniunea Europeană unde numărul locuitorilor şi suprafaţa teritorială nu au fost singurele criterii pentru înfiinţarea unei regiuni.
Potrivit aleşilor judeţeni ai PP-DD, printre care se numără şi Sorin Isopescu, delimitarea a două regiuni pe teritoriul Moldovei istorice ar fi cea mai viabilă soluţie. Acestea ar urma să se numească Moldova de Nord sau Bucovina, din care să facă parte judeţele Botoşani, Suceava şi Neamţ, respectiv Moldova de Sud, cu judeţele Iaşi, Bacău şi Vaslui.
„Această împărţire s-ar face pe baza liniilor de forţă ce pornesc din cele două oraşe de importanţă regională, Suceava şi Iaşi, şi a infrastructurii adaptate la acestea, precum şi a caracterului cultural. Potenţialul lor industrial şi de transport intermodal susţin deopotrivă posibilitatea unei dezvoltări metropolitane separate. Aceste două municipii, asemeni Braşovului şi Bucureştiului, reprezintă poluri de atracţie naturale cu impact asupra mai multor regiuni şi, în consecinţă, se justifică tratarea lor ca regiuni metropolitane separate”, consideră reprezentanţii PP-DD Suceava.
Aleşii acestei formaţiuni politice afirmă că în anumite cazuri regiunile există deja, ceea ce înseamnă că ignorarea sau rescrierea identităţilor regionale existente este contraindicată şi contraproductivă, iar tot ceea ce se va schimba în viitor trebuie să aibă acceptul populaţiei şi nu să fie nişte decizii luate dintr-un birou anume.
„Noul proiect de regionalizare a României ar trebui să ţină seama deopotrivă de faptul că teritoriul ţării este structurat în ansambluri regionale cu personalitate istorică şi culturală distinctă, provincii a căror funcţionalitate a fost demonstrată de-a lungul timpului, de realitatea că organizarea pe regiuni, însoţită de o reală descentralizare, este un proces susţinut de UE, dar şi de imperativul economic al apropierii exerciţiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, care astfel ar face ca dezvoltarea şi absorbţia fondurilor europene să fie cu mult mai mare decât până acum”, au mai arătat consilierii judeţeni ai PP-DD Suceava.
Preşedintele interimar al organizaţiei judeţene, senatoarea Steliana Vasilica Miron, este de părere că demersul colegilor ei din Consiliul Judeţean Suceava este unul corect şi îl va susţine atât în Parlament, cât şi cu ocazia întâlnirilor pe care le va avea cu oameni din mediul afacerilor, din mediul universitar sau din mediul politic.