Secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, a anunțat că PDL a decis să inițieze Coaliția pentru Constituția Cetățenilor, Constituție pentru România, nu pentru USL. Invitate să participe la această coaliție sunt partidele parlamentare de opoziție, partidele neparlamentare, dar și simpli cetățeni și organizații nonguvernamentale.
Flutur consideră că această variantă de Constituție este una posttraumatică, una resentimentală, extrem de periculoasă pentru democrația din România. Mai mult de jumătate dintre amendamentele depuse de USL-iști, a subliniat Flutur, se referă la reducerea prerogativelor președintelui României, pe care, nici mai mult nici mai puțin, îl scot și din puterea executivă. ”Practic, am ajuns la a defini o republică aproape parlamentară, spun aproape parlamentară, pentru că le-a fost frică să-l aleagă pe președinte prin votul Parlamentului, știind că, în marea lor majoritate, peste 80% dintre români doresc să-și aleagă președintele”, a spus liderul democrat-liberal.
Flutur a arătat că majoritatea USL și-a subordonat și încearcă să subordoneze, prin acest proiect de Constituție, toate instituțiile statului. ”Asta demonstrează că acțiunile lor de astă-vară nu au fost deloc întâmplătoare și acum, în liniște, încearcă să ajungă la același rezultat. Curtea Constituțională nu mai poate ataca nici o hotărâre a Parlamentului. Președintele României a rămas o instituție golită de prerogative. Justiția primește un căpăstru de la majoritatea USL, ea trebuie să ceară cuminte acceptul conducătorului suprem, care este majoritatea parlamentară, așa se și definește forul suprem de dezbatere și de decizie politică. Oricine intră în contradicție cu Parlamentul, cu majoritatea parlamentară, de fapt nu mai are câștig de cauză. Poporul nu mai poate iniția un referendum dacă nu este de acord Parlamentul, indiferent câți cetățeni români doresc să apeleze, într-un moment sau altul, la referendum. Majoritatea parlamentară poate chema pe oricine în fața Parlamentului! N-o să-l cheme pe procurorul de caz, dar o să-i cheme pe șefii procurorilor de caz atunci când sunt situații în care potentați ai zilei ar avea probleme cu justiția”, a mai spus Flutur.