Alegerile de sâmbătă, 1 iunie, din cadrul Organizaţiei Judeţene a Tineretului Naţional Liberal Suceava au fost anulate după o şedinţă care a durat aproape cinciore şi care s-a încheiat cu un adevărat circ şi cu înjurături. În cursa pentru şefia TNL Suceava s-au înscris avocatul Cătălin Pintea, care deţinea preşedinţia interimară a Organizaţiei Judeţene, şi Mihai Moraru, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Suceava şi fiul fostului primar din vatra Dornei Ioan Moraru.
De remarcat faptul că Mihai Moraru şi-a depus candidatura pentru şefia TNL Suceava deşi în ultimii trei ani nu a mai fost membru al PNL, potrivit unei adrese trimisede Secretariatul General al PNL Bucureşti. În această adresă se menţionează că Mihai Moraru a fost membru al PNL în luna ianuarie 2000, de atunci şi până în luna martie 2013 el dispărând pur şi simplu din evidenţele acestei formaţiuni politice. Aşa cum am spus anterior, Mihai Moraru s-a reînscris în PNL în luna martie 2013, situaţie în care el nu putea să candideze pentru preşedinţia TNL Suceava, deoarece, potrivit statului PNL, trebuia să aibă o vechime de minim şase luni în partid.
Cu toate acestea, Mihai Moraru şi-a depus candidatura şi a concurat împotriva lui Cătălin Pintea, fiul fostului primar din Vatra Dornei având susţinerea liderului PNL Suceava, Alexandru Băişanu.
Scandalul a pornit de la numărătoarea voturilor
Întregul scandal a pornit în momentul în care a început numărătoarea voturilor. Voturile au fost numărate de o comisie condusă de secretarul general la nivel naţional al TNL, Costel Alexe. Din comisie au mai făcut parte câte doi membri propuşi de candidaţii pentru şefia TNL Suceava, precum şi alţi doi membri din partea organizaţiei centrale a TNL.
În sala în care avea loc numărătoarea au avut acces doar membrii comisiei de numărare a voturilor, şeful comisiei precizând că acest lucru este prevăzut în statutul partidului. Această decizie a stârnit primele nemulţumiri în rândul celor care îl susţineau pe Mihai Moraru, însă în cele din urmă aceştia au acceptat decizia conducerii comisiei de numărare.
La un moment dat, printre cei care aşteptau rezultatul a apărut Cătălin Pintea, care a anunţat că a câştigat alegerile cu 59 de voturi, în timp ce Mihai Moraru obţinuse doar 49. După câteva zeci de minute a venit rândul taberei lui Mihai Moraru să se bucure. Acesta ar fi fost dat câştigător al alegerilor la renumărarea voturilor cu 67 de voturi în favoarea sa, Cătălin Pintea obţinând doar 40. Nu a durat mult timp, iar spiritele s-au încins după ce liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, susţinător al lui Mihai Moraru, a fost informat că un proces verbal care ar fi conţinut rezultatul alegerilor a fost rupt de şeful comisiei de renumărare a voturilor. În acel moment, Băişanu a tăbărât în sala în care se numărau voturile, împreună cu toţi ceilalţi, acuzând fraudarea alegerilor şi reuşind să obţină procesul verbal rupt. Culmea, atunci când oamenii lui Mihai Morar au refăcut procesul verbal rupt, se putea observa că cel care ar fi fost câştigătorul alegerilor era Cătălin Pintea.
Scandalul a atins cote maxime după alte câteva minute, când unul dintre membrii comisiei de validare a voturilor, propus de tabăra lui Moraru, a ieşit din sala în care se numărau voturile şi a anunţat că la a treia numărătoare a voturilor câştigător este Cătălin Pintea, însă i-a acuzat pe unii dintre membrii comisiei ar fi anulat o parte din voturile lui Mihai Moraru.
În acel moment, Alexandru Băişanu a intrat din nou în sala de numărare a voturilor, urlând la preşedintele comisiei. Scandalul dintre Băişanu şi secretarul general al TNL, Costel Alexe, a durat câteva zeci de minute, timp în care liderul PNL Suceava a contestat dreptul acestuia şi a încă doi membri ai TNL de la nivel naţional de a număra voturile.
Costel Alexe a încercat să aplaneze întregul conflict, invitându-l pe Alexandru Băişanu să participe la numărarea voturilor, cu condiţia ca toţi ceilalţi care asistau la scandal să părăsească sala. Mai mult, Costel Alexe a insistat de mai multe ori asupra faptului că în statut se precizează în mod clar că numărarea voturilor se face doar de membrii comisiei de numărare a voturilor. Propunerea lui Costel Alexe a fost refuzată în diverse rânduri de Alexandru Băişanu.
Scandalul s-a extins, iar la un moment dat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Ilie Niţă l-a înjurat pe secretarul general al TNL. Susţinându-l pe Băişanu, Ilie Niţă îl întreba pe Alexe ce caută la Suceava pentru a număra voturi, discuţia încheindu-se atunci când Ilie Niţă i-a spus secretarului "Du-te în p... mă-tii”.
În cele din urmă, secretarul TNL Costel Alexe a decis anularea alegerilor din cadrul TNL Suceava, iar membrii comisiei de numărare a voturilor au plecat cu buletinele de vot. De precizat faptul că după modul în care s-a derulat, întregul scandal a părut pus în scenă după un scenariu bine stabilit, în care rolul principal a fost jucat de liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu. Asta cu atât mai mult cu cât, pe durata scandalului, Mihai Moraru, cel care ar fi fost îndreptăţit să-şi exprime nemulţumirea faţă de eventuale nereguli, a tăcut mâlc şi l-a lăsat pe Alexandru Băişanu să se certe cu şefii comisiei de numărare a voturilor.
Băişanu a acuzat faptul că nu toţi tinerii liberali au avut drept de vot
Nemulţumirile lui Alexandru Băişanu legate de alegerile de sâmbătă de la TNL Suceava au putut fi constatate încă de la începutul şedinţei. Invitat să vorbească în faţa tinerilor liberali suceveni, Băişanu s-a arătat deranjat de faptul că liderii judeţeni ai liberalilor nu au fost invitaţi să stea la prezidiu, scaunele fiind ocupate doar de lideri ai TNL. „Un lucru care m-a pus pe gânduri este acela că, pentru prima oară, în organizaţia pe care am reuşit să o facem funcţională am stat pe holuri. Cred că locul unui preşedinte era la prezidiu”, a spus Alexandru Băişanu.
El s-a legat şi de faptul că mai mulţi tineri care erau îmbrăcaţi cu tricouri pe care scria „Echipa lui Crin 2014” aveau la ei hârtii pe care se putea citi mesajul „Echipa lui Crin susţine pe Cătălin”. „Echipa lui Crin îl sprijină şi pe Mihai Moraru”, le-a atras atenţia Alexandru Băişanu tinerilor din sală. Liderul PNL Suceava a mai reclamat faptul că membri din 49 de organizaţii TNL din judeţul Suceava nu se regăseau pe convocatorul şedinţei de alegeri. „Fac public preşedintelui şi secretarului general al TNL că s-a întâmplat acest lucru, care ridică un semn de întrebare”, a spus Alexandru Băişanu, care a adăugat că organizaţii importante, precum cele din Siret, Marginea şi Drăgoieşti, nu se regăseau în convocatorul pentru şedinţă.
În replică, preşedintele la nivel naţional al TNL, Florin Alexe, a explicat că la astfel de conferinţe nu votează toţi membrii, ci delegaţii organizaţiilor TNL. Florin Alexe a mai precizat că toate sesizările urmează să fie analizate de Curtea de Onoare şi Arbitraj. „Din punctul nostru de vedere, toţi paşii prevăzuţi în statut au fost respectaţi”, a declarat liderul TNL.
Cătălin Pintea: Alegerile au fost câştigate de mine. Nu înţeleg atitudinea lui Alexandru Băişanu
După terminarea întregului scandal, cel care a rămas preşedinte interimar al TNL Suceava, Cătălin Pintea, a declarat că alegerile au fost organizate corect, şi că nu înţelege atitudinea lui Alexandru Băişanu.
„Alegerile au fost câştigate de mine, lucru confirmat de comisia care a numărat voturile, în mod corect şi civilizat. Din comisie au făcut parte şi două persoane propuse de contracandidatul meu, şi secretarul general al TNL. Procedura de vot, organizarea alegerilor şi rezultatul au fost corecte. Nu înţeleg atitudinea preşedintelui Alexandru Băişanu faţă de rezultatul acestor alegeri în urma cărora eu am ieşit câştigător. Nu înţeleg scandalul, cearta, opoziţia pe care o avea la ceea ce înseamnă procesul verbal de consemnare a rezultatului alegerilor. Nu pot să-mi dau seama şi nici nu fac eforturi să înţeleg ce s-a întâmplat după ce am fost declarat câştigător”, a spus Cătălin Pintea.
Băişanu: Cei de la nivel naţional nu aveau ce căuta în comisia de numărare a voturilor
Din cealaltă tabără, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a spus că reprezentanţii TNL de la nivel naţional nu aveau ce să caute în comisia de numărare a voturilor. Băişanu a acuzat şi faptul că mai multe voturi exprimate în favoarea lui Mihai Moraru au fost anulate. „Aici e vorba doar de principii. Şi în momentul în care se încalcă principiile nu mai facem politică. Cei de la nivel naţional nu aveau ce căuta în comisia de numărare. Organizaţia de la Suceava are suficienţi membri să numere, să voteze şi să candideze. Plus că ei au anulat voturile obţinute de Moraru”, a spus Băişanu.
În ceea ce-l priveşte pe Mihai Moraru, acesta a declarat că nu şi-a dorit să se ajungă într-o astfel de situaţie, care pune PNL într-o imagine proastă. „E o situaţie foarte delicată. Eu venisem cu dorinţa de a forma o echipă bazată pe înţelegere şi corectitudine. Şi am ajuns într-o situaţie pe care nu mi-o imaginam să fie în felul acesta”, a precizat Moraru.
( 3 iun 2013, 15:52:10