Vicepreședintele regional al PDL, deputatul de Suceava Ioan Balan, și-a exprimat pesimismul în legătură cu relansarea economică a României sub guvernarea USL, arătând că previziunile pentru perioada 2013-2016 sunt deprimante. Balan a subliniat că sub USL, „România a rămas corigentă” la creșterea economică în anul 2012, an în care relansarea economică trebuia să ia avânt. „Relansarea economică sub USL nu a mai venit şi nici nu se întrevede. După ce am dus în spate o criză economică epuizantă şi împovărătoare de trei ani de zile, am închis anul 2011, sub guvernarea PDL, cu 2,2% creştere economică. Tot ce a făcut USL de când este la guvernare pentru creşterea economică a fost să o revizuiască, de nenumărate ori, în jos. De la o creştere economică de 1,7% prognozată pe anul 2012, USL a obţinut doar 0,7%. Ba mai mult, România figurează în raportul FMI cu o creştere de doar 0,3% a Produsului Intern Brut (PIB)”, a spus vicepreședintele regional al PDL.
Deputatul democrat-liberal a arătat că nici în Programul de convergenţă 2013-2016, USL nu se dezice de vechiul obicei, precizând că creşterea economică este din nou prognozată în scădere comparativ cu Programul de convergenţă anterior, trimis la Bruxelles în aprilie 2012.
„Mai grav este că ţinta de creştere economică a fost redusă fără menajamente, cu peste un punct procentual în fiecare an”, a menționat Balan.Potrivit acestuia, perspectiva pentru anul 2013 se înrăutăţeşte deprimant, fiind redusă la jumătate faţă de ce se aştepta anul trecut în aprilie. Anul acesta, a menționat Balan, ne aşteaptă o creştere a PIB de 1,6%, faţă de 3,1%, conform anteriorului Program de convergenţă. El consideră însă că nici această cifră nu este definitivă, pentru că asupra ei planează perspectivele evoluţiilor economice sumbre din statele Uniunii Europene.
„USL prevede că nici în anul 2014 nu vom creşte economic cu mai mult de 2,2%. În raportul menţionat, FMI e şi mai pesimist: doar 2% avans al PIB-ului. De altfel, abia dacă vom atinge o creştere economică de 3% până în anul 2016, fără nicio şansă de a mări pasul pentru a prinde din urmă restul ţărilor europene. Ori o creştere economică de 1-2% pe an nu este mulţumitoare pentru o ţară ca România, care trebuie să recupereze un decalaj important de dezvoltare şi standard de viaţă faţă de celelalte state membre ale UE”, a încheiat deputatul PDL de Suceava Ioan Balan.