Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a început, la finele săptămânii trecute, un tur de forţă prin judeţ, tur care prevede mai multe dezbateri cu sucevenii pe tema regionalizării. Prima dezbatere a avut loc vineri seară, în sala de şedinţe de la Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” din Rădăuţi, şi a reunit circa 150 de localnici, dar şi cetăţeni din comunele învecinate.
Încă din startul discursului său, senatorul Flutur a arătat că are obligaţia morală de a sta de vorbă cu sucevenii, iar demersul său nu este împotriva puterii, ci are rolul de a găsi calea cea mai bună vizavi de regionalizare pentru zona noastră.
„Eu cred că Rădăuţiul este inima Bucovinei şi, din respect pentru oamenii care au ceva de spus, am vrut ca în debutul acestor dezbateri să ascult argumente de la oamenii din zonă. De ce merită Bucovina luată în seamă când vorbim de capitală de regiune, aici pe nord de ţară? Sunt oameni care îţi spun lucruri la care nu poţi da nici o replică, şi chiar dacă e o dezbatere de început, mă bucură grupul de iniţiativă pe care îl lansăm de aici, de la Rădăuţi, pentru a susţine acest proiect, dar şi faptul că vom merge mai departe spre decidenţii politici pe care ne-am propus să-i chemăm la o dezbatere cu argumentele noastre. În procesul de regionalizare şi Bucovina trebuie ascultată. Trebuie să fim uniţi pentru că despre Bucovina şi despre Suceava nu trebuie să se vorbească doar la 28 noiembrie, data când s-a unit Bucovina cu Ţara, şi după aceea nişte domni profesori universitari, pe care-i respect, să vorbească despre opt regiuni, despre Banat, despre alte zone, dar să uite Bucovina... Cu aceasta nu putem fi de acord...”, a spus Gheorghe Flutur.
Primarii suceveni au fost convocaţi în această săptămână la Iaşi, pe teme de regionalizare
Liderul PDL a mai afirmat că „trebuie găsită soluţia pentru ca şi vocea Bucovinei să fie auzită în noua regionalizare, dacă această regionalizare chiar aduce ceva bun şi pentru oamenii din zona noastră”, şi că cea mai bună soluţie pentru Moldova ar fi cea cu două regiuni, una cu capitala la Suceava, iar cealaltă cu capitala la Iaşi, pentru că „de la Cârlibaba la Vaslui, e greu de gestionat”.
Preşedintele PDL Suceava crede că dacă Banatul poate fi o regiune de sine stătătoare, atunci şi Bucovina merită această recunoaştere. Mai mult, Flutur şi-a exprimat nemulţumirea că primarii suceveni au fost convocaţi în această săptămână la Iaşi pe teme de regionalizare şi a mai afirmat că ar fi fost normal ca liderii ieşeni să vină în Bucovina. Parlamentarul democrat-liberal a mai spus că este convins că sucevenii îşi doresc o regiune Bucovina, cu capitala la Suceava, dovadă în acest sens fiind şi cele aproximativ 10.000 de semnături adunate în cursul anului trecut.
„Nu vrem să rămânem la regiunile trasate bont de Octav Cozmâncă. Vrem o regiune cu capitala la Suceava şi cred că acelaşi lucru şi-l doresc toţi oamenii din judeţ”, a concluzionat senatorul Gheorghe Flutur.
Alături de gazda dezbaterii, primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, la întrunire au mai participat deputatul Sanda Maria Ardeleanu, profesorul universitar doctor Radu Pentiuc, istoricul Daniel Hrenciuc, primari şi consilieri locali din zona Rădăuţi.
(20 mai 2013, 16:00:19
In problema regionalizarii ar fi de dorit ca forurile raspunzatoare sa se implice fara rezerve. Sunt toate motivele ca Bucovina sa ramina o regiune de sine-statatoare.