Consilierii judeţeni ai PDL vor vota împotriva proiectului privind acordarea operării în parte prin negociere directă către SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a serviciului de administrare, reparaţii şi întreţinere a drumurilor judeţene. Anunţul a fost făcut miercuri de către liderul grupului consilierilor democrat-liberali din deliberativul judeţean, Vasile Ilie. Proiectul iniţiat de consilierii Mihai Artene, Niculai Bosancu, Mihai Grozavu, Brînduşel Nichitean şi Constantin Proboteanu va fi discutat în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean. Vasile Ilie a declarat că procedura negocierii directe nu este legală, arătând că proiectul a primit aviz negativ inclusiv de la secretarul judeţului. Democrat-liberalul susţine că prin acest proiect se urmăreşte de fapt subontractrarea lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene către „firme prietene”, întrucât Drumuri şi Poduri nu are capacitatea de a realiza aceste lucrări.
„Şi de ce spun acest lucru? SC Drumuri şi Poduri a vândut până acum peste jumătate din activele pe care le deţine, şi anume secţiile din Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Pojorâta, Milişăuţi, societatea rămânând fără baze de deszăpezire şi fără principalele puncte de lucru. Maşinile şi utilajele pe care le deţine firma sunt uzate fizic şi moral. Mai mult, utilajele achiziţionate în leasing au fost înapoiate firmei de leasing pentru că nu au plătit ratele corespunzătoare. Cele două staţii de mixturi asfaltice sunt depăşite fizic şi moral. Iată de ce susţin că această hotărâre, fiind ilegală, aruncă o perdea de fum asupra unor interese imediate ale unor alte societăţi care trebuie să preia prin subcontractare lucrările încredinţate direct societăţii Drumuri şi Poduri”, a explicat Vasile Ilie.
Soluţie PDL pentru viitorul societăţii Drumuri şi Poduri
Pentru ca Drumuri şi Poduri să devină viabilă, democrat-liberalii propun ca societatea, al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean, să primească cele 56 de miliarde de lei vechi datorate de Consiliul Judeţean şi cele peste 50 de miliarde datorate de unele primării pentru lucrările executate în anii trecuţi. Vasile Ilie le sugerează celor care au iniţiat proiectul privind încredinţarea prin negociere directă a lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene să iniţieze la rectificarea bugetară din iulie un alt proiect, prin care societăţii Drumuri şi Poduri să-i fie alocate sumele respective. „Astfel, Drumuri şi Poduri ar ieşi din insolvenţă şi ar putea să participe la licitaţii, rămânând pe picioarele ei”, a concluzionat Vasile Ilie. Societatea Drumuri şi Poduri se află în prezent în insolvenţă, având în derulare un program de reorganizare menit să conducă la redresarea unităţii.
(16 mai 2013, 17:31:39