Judeţul Suceava îşi va reînnoi echipa de parlamentari care îl va reprezenta în Camera Deputaţilor şi Senatul României în următorii patru ani. Nu mai puţin de nouă parlamentari dintre cei 16 care vor reprezenta judeţul Suceava în Parlament în perioada 2012 – 2016 nu au fost deputaţi sau senatori în mandatul trecut. Doar unul dintre cei nouă a mai fost în Parlamentul României, respectiv liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, care a mai avut două mandate de senator. USL îi va avea parlamentari aflaţi la primul mandat pe Alexandru Băişanu, Radu Surugiu, Ovidiu Iane şi Constantin Galan, în Camera Deputaţilor, şi pe Ovidiu Donţu, Neculai Bereanu şi Mihai Neagu, la Senat. De asemenea, PP-DD îl trimite în Camera Deputaţilor pe Cezar Cioată, şi el aflat la primul mandat de parlamentar.
Ovidiu Donţu, senatorul sucevean cu cel mai mare număr de voturi
Candidatul sucevean care a obţinut cel mai mare număr de voturi pentru o funcţie de senator este Ovidiu Donţu. Acesta a candidat din partea USL în Colegiul nr. 3 Fălticeni, reuşind să obţină mandatul cu 35.054 de voturi, adică 70,46% din opţiunile de vot valabil exprimate. Donţu l-a învins categoric pe principalul său contracandidat, Corneliu Popovici (ARD), care a obţinut un scor de 12,95%. Ovidiu Donţu are 43 de ani, ocupă funcţia de preşedinte executiv al PSD Suceava şi conduce organizaţia municipală Suceava a partidului. Este de profesie jurist, se află la al doilea mandat de consilier local şi este director al cabinetului prefectului de Suceava.
Ca număr de voturi, Ovidiu Donţu este urmat de Mihai Neagu, de la USL, acesta fiind votat în Colegiul nr. 4 Rădăuţi – Siret de 31.302 de alegători, adică 59,89%. De altfel, scorul electoral obţinut de către acesta este una dintre surprizele alegerilor parlamentare din judeţul Suceava, având în vedere că Mihai Neagu este unul dintre candidaţii care nu au fost deloc în atenţia publică în ultimii ani. Neagu este membru al PC Suceava, are 56 de ani, este avocat în Baroul Suceava şi a fost judecător timp de 10 ani la Judecătoria Rădăuţi.
Un alt candidat al USL care a obţinut mandatul de senator cu jumătate plus unu din voturile valabil exprimate este Neculai Bereanu. Acesta a fost votat de 27.457 de alegători din Colegiul nr. 1 Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Gura Humorului, obţinând astfel 59,97 % din voturi. Neculai Bereanu (PSD) are 49 de ani, este om de afaceri din Suceava şi a absolvit Facultatea de Mecanică. În momentul în care şi-a depus candidatura el ocupa un post de consilier judeţean, este vicepreşedinte al PSD Suceava, iar în anul 2008 a mai candidat pentru un post de deputat în Colegiul Câmpulung – Gura Humorului.
Cel de-al patrulea mandat de senator din judeţul Suceava i-a revenit liderului democrat-liberalilor suceveni, Gheorghe Flutur, care a fost votat de 29.936 de alegători din Colegiul de Senat nr. 2 Suceava (42,67%). Cu acest scor el s-a clasat pe locul al doilea în colegiul în care a candidat, fiind devansat de candidatul USL, Tiberius Brădăţan, care a primit voturile din partea a nu mai puţin de 34.312 de alegători. Gheorghe Flutur are 52 de ani, este liderul PDL Suceava şi a fost preşedinte al Consiliului Judeţean în mandatul 2008 – 2012. A mai fost senator în perioada 2000 – 2008. Flutur a ocupat şi funcţia de ministru al Agriculturii.
Ioan Stan obţine al patrulea mandat de deputat cu peste 18.000 de voturi
La Camera Deputaţilor, candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi este actualul deputat din Colegiul nr. 5 Dolhasca – Mălini, Ioan Stan. Acesta a obţinut în acest colegiu nu mai puţin de 18.241 de voturi, adică 73,60%, obţinând astfel cel de-al patrulea mandat de deputat din cariera lui. Ioan Stan (USL) are56 de ani, iar primul mandat de deputat l-a câştigat în anul 2000. Stan ocupă funcţia de vicepreşedinte al PSD Suceava.
Pe locul al doilea din punctul de vedere al voturilor valabil exprimate se situează liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu. El a obţinut 17.048 de voturi (61,22%), câştigând în mod clar mandatul de deputat din Colegiul nr. 1 Suceava. Alexandru Băişanu (USL)are 44 de ani, este preşedinte al PNL Suceava şi până la preluarea mandatului de parlamentar ocupă funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Este conferenţiar doctor la Universitatea „Ştefan cel Mare” şi a mai candidat în acest colegiu la alegerile din 2008. Colegiul nr. 1 Suceava va mai avea un deputat, în persoana Sandei-Maria Ardeleanu. Acest lucru a fost posibil ca urmare a dublării numărului de deputaţi din acest colegiu. Ardeleanu obţine astfel al doilea mandat de deputat, fiind unul dintre cei doi reprezentanţi ai ARD Suceava în Camera Deputaţilor.
ARD Suceava îl va avea ca deputat şi pe secretarul general al democrat-liberalilor suceveni, Ioan Balan. Acesta a câştigat cu scorul de 43,93% un nou mandat de deputat în Colegiul nr. 2 Suceava. Ioan Balan are 45 de ani, este de profesie jurist şi ocupă şi funcţia de secretar general adjunct al PDL.
Radu Surugiu este cel mai tânăr deputat sucevean
Nominalizat de conducerea centrală a PNL pentru a candida din partea USL pentru un post de deputat în Colegiul nr. 10 Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc, Radu Surugiu a produs o altă surpriză la alegerile parlamentare din judeţul Suceava. Radu Surugiu a reuşit să obţină 14.468 de voturi (60,36%), câştigând categoric acest colegiu, următorul clasat, deputatul PDL în funcţie, Dan-Gabriel Gospodaru, având doar 4.947 de voturi. Radu Surugiu are 28 de ani şi este din Piatra Neamţ. Ocupă funcţiile de preşedinte la nivel naţional al studenţilor liberali şi de secretar general adjunct al PNL.
Un alt liberal aflat la primul mandat de parlamentar este şi Constantin Galan, care a câştigat cu 53,69% alegerile pentru funcţia de deputat din Colegiul nr. 6 Rădăuţi – Milişăuţi. Galan l-a învins pe senatorul PDL Orest Onofrei, care a obţinut 28,79% din voturi. Constantin Galan are 55 de ani şi este proprietarul a două societăţi comerciale. Este preşedinte al PNL Rădăuţi şi se află la al treilea mandat de consilier local în acest municipiu. Timp de un an a fost şi viceprimar în Rădăuţi.
Liberalii din judeţul Suceava mai au un deputat prin Dumitru Pardău, el câştigând cu 61,86% (13.441 de voturi) alegerile din Colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Dumitru Pardău a câştigat al treilea mandat de deputat. De remarcat faptul că în acest colegiu, candidatul PP-DD Cezar Cioată s-a clasat pe locul al doilea, devansându-l pe candiadtul ARD, Ovidiu Milici. De altfel, Cezar Cioată a reuşit cu cele 4.128 de voturi obţinute să-şi adjudece mandatul de deputat care a revenit PP-DD. Astfel se face că şi în Colegiul Vatra Dornei pentru Camera Deputaţilor vor fi doi deputaţi în viitorul mandat de patru ani. Cezar Cioată are 36 de ani şi ocupă un post de consilier judeţean. Cioată este inginer la Compania Naţională a Uraniului Crucea.
Liderul Partidului Verde, Ovidiu Iane, va fi deputat în Colegiul Vicov – Putna
Un alt candidat pe care conducerea centrală l-a propus pentru a candida în judeţul Suceava este preşedintele Partidului Verde, Ovidiu Iane. Şi în acest caz se poate spune că Ovidiu Iane a produs o surpriză, învingându-l pe omul de afaceri Dumitru Mihalescul, contracandiatul său de la ARD. Iane „a închis” colegiul cu 52,79% din voturile valabil exprimate. Ovidiu Iane are 42 de ani, este preşedintele Partidului Verde, iar în anul 2009 a candidat pentru preşedinţia României din partea Partidului Ecologist din România. Iane este director la o firmă de hardware şi software.
Gavril Mîrza a lăsat Senatul pentru Camera Deputaţilor, iar Bejinariu obţine al treilea mandat de deputat
Un scor categoric a avut şi actualul deputat Eugen Bejinariu, care cu 12.462 de voturi (67,08%) a obţinut din partea USL un nou mandat în Colegiul nr. 8 Siret. Bejinariu se află la cel de-al treilea mandat de deputat. Eugen Bejinariu are 53 de ani, este preşedinte executiv al PSD, a fost secretar general al Guvernului condus de Adrian Năstase şi prim-ministru interimar.
Un alt colegiu câştigat de USL cu peste jumătate din voturile valabil exprimate este Colegiul nr. 3 Cajvana – Şcheia. În acest colegiu s-a impus senatorul Gavril Mîrza, care la alegerile parlamentare de anul acesta a candidat pentru un mandat de deputat. Gavril Mîrza a obţinut funcţia de deputat în acest colegiu cu un scor de 52,25% (11.279 de voturi). Gavril Mîrza are 64 de ani, s-a aflat la conducerea Consiliului Judeţean Suceava în perioada 1996 – 2008 şi a ocupat funcţia de preşedinte al PSD Suceava.
Tot din partea USL va reveni în Camera Deputaţilor pentru un nou mandat şi Eugen Uricec. Acesta a obţinut în Colegiul nr. 4 Fălticeni nu mai puţin de 15.573 de voturi, obţinând mandatul de deputat cu 63,09% din voturi.
Rezultatele oficiale şi finale ale alegerilor parlamentare din judeţul Suceava
Biroul Electoral Judeţean a prezentat rezultatele oficiale şi finale ale alegerilor parlamentare din judeţul Suceava. USL Suceava a câştigat detaşat alegerile atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, obţinând cu 50%+1 din voturile valabil exprimate trei mandate de senator şi nouă mandate de deputat. Potrivit rezultatelor prezentate de BEJ Suceava, la Senat clasamentul este următorul: USL - 58,79%, ARD – 26,52%, PP-DD – 11,49%, PRM – 1,88%, Partidul Popular – 0,56%, Partidul Ecologist Român – 0,40%, UDMR – 0,24% şi Partidul Alianţa Socialistă – 0,08%.
Comparativ cu alegerile pentru Senat, la Camera Deputaţilor, USL a obţinut un procent mai mare, în timp ce ARD a scăzut cu peste 3%. Clasamentul oficial la alegerile pentru Camera Deputaţilor din judeţul Suceava este următorul: USL – 59,4%, ARD – 23,13%, PP-DD – 11,82%.
Cum USL Suceava a obţinut din prima nouă mandate de deputat şi trei de senator, şi-a ocupat toate locurile de parlamentar care i s-au cuvenit în urma rezultatelor alegerilor din judeţ.
De asemenea, ARD Suceava are dreptul la un mandat de senator şi două de deputat, în timp ce PP-DD Suceava va avea un deputat.
Deşi a ocupat locul al doilea în Colegiul de Senat nr. 2 Suceava, liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a obţinut mandatul de senator. Cum contracandidatul său nu a obţinut jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, ci doar 48,91%, Gheorghe Flutur şi-a adjudecat mandatul de senator cu 42,67%.
Singurul candidat ARD care a câştigat Colegiul la Camera Deputaţilor a fost actualul deputat PDL Ioan Balan. Acesta a obţinut 43,93% din voturi, fiind urmat de candidatul USL Paul Rusu, 42,25%. Ioan Balan obţine astfel cel de-al doilea mandat de deputat în Colegiul nr. 2 Suceava – Burdujeni.
Având în vedere că ARD are dreptul la doi deputaţi în judeţul Suceava, cel de-al doilea mandat îl va obţine Sanda-Maria Ardeleanu, actualul deputat în Colegiul nr. 1 Suceava. Sanda-Maria Ardeleanu a ocupat locul al doilea în acest colegiu, însă având în vedere că are cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii ARD din celelalte colegii, obţine un mandat de deputat. Astfel se face că în Colegiul nr. 1 Suceava vor fi două mandate de deputat.
Tot două mandate pentru Camera Deputaţilor vor fi şi în Colegiul nr. 9 Vatra Dornei. Acest colegiu a fost adjudecat cu peste jumătate plus unu din voturile exprimate de către candidatul USL Dumitru Pardău, care obţine astfel al treilea mandat de deputat. Cum PP-DD Suceava a obţinut voturile necesare pentru un mandat de deputat, acesta va fi atribuit candidatului acestui partid care are cel mai mare număr de voturi. În acest caz este vorba despre candidatul PP-DD din Colegiul nr. 9 Vatra Dornei, Cezar Cioată.
Sucevenii Ghervazen Longher şi Mircea Grosaru au obţinut mandatele de deputat din partea minorităţilor poloneze, respectiv italiene
Judeţul Suceava va mai avea încă doi deputaţi din partea minorităţilor naţionale. Este vorba despre Ghervazen Longher, care a candidat din partea Uniunii Polonezilor din România. Acesta a obţinut la nivel naţional 7.400 de voturi, suficiente pentru a-şi adjudeca mandatul de deputat din partea acestei minorităţi. Un alt sucevean care a reuşit să ajungă în Camera Deputaţilor în urma alegerilor de duminică este şi Mircea Grosaru, preşedintele Asociaţiei Italienilor din România – RO.AS.IT, el obţinând peste 7.300 devoturi la nivel naţional.
Minorităţile au obţinut aproape 6.700 de voturi în judeţul Suceava
Aproape 6.700 de alegători din judeţul Suceava au preferat ca pentru Camera Deputaţilor să voteze candidaţii minorităţilor naţionale, în locul celor propuşi de alianţele şi partidele politice. Potrivit datelor oficiale ale BEJ, 6.692 de suceveni au votat candidaţii minorităţilor naţionale, în această cifră neintrând şi voturile exprimate pentru UDMR.
Cel mai mare număr de voturi l-a primit candidatul Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, acesta fiind votat de 2.664 de alegători suceveni. Cel de-al doilea sucevean care a candidat din partea minorităţilor naţionale, respectiv Asociaţia Italienilor din România, Mircea Grosaru, a obţinut doar 206 de voturi în judeţul Suceava.
Vă prezentăm în continuare ocupanţii primelor trei locuri din fiecare colegiu pentru Camera Deputaţilor şi Senat din judeţul Suceava, precum şi candidaţii care au reuşit să intre în Parlamentul României (numele scrise cu litere îngroşate sunt ale viitorilor parlamentari suceveni):
Senat
Colegiul 1 Vatra Dornei
Neculai Bereanu – USL- 59,97% (27.457 de voturi)
Cristian Irimie – ARD - 21,41% (9.806 de voturi)
Vasilica Steliana Miron – PP-DD - 15,54% (7.115 de voturi)
Colegiul 2 Suceava
Tiberius Brădăţan – USL - 48,91% (34.312 de voturi)
Gheorghe Flutur – ARD - 42,67% (29.936 de voturi)
Costel Ignătescu – PP-DD - 6,58% (4.619 de voturi)
Colegiul 3 Fălticeni
Ovidiu Donţu – USL - 70,46% (35.054 de voturi)
Corneliu Popovici – ARD 12,95% (6.445 de voturi)
Vasile Mustea – PP-DD 12,80% (6.371 de voturi)
Colegiul 4 Rădăuţi – Siret
Mihai Neagu – USL - 59,89% (31.302 de voturi)
Marius Vatavu – ARD - 22,24% (11.627 de voturi)
Constantin Enea – PP-DD - 13,29% (6.948 de voturi)
Camera Deputaţilor
Colegiul 1 Suceava
Alexandru Băişanu – USL – 61,22% (17.048 de voturi)
Sanda Maria Ardeleanu – ARD – 26,83% (7.472 de voturi)
Marius Boghian – PP-DD – 6,52% (1.818 de voturi)
Colegiul 2 Suceava – Burdujeni
Ioan Balan – ARD - 43,93% (8.919 de voturi)
Paul Rusu – USL - 42,25% (8.578 de voturi)
Bogdan Păstrăv – PP-DD - 9,05% (1.838 de voturi)
Colegiul 3 Cajvana – Şcheia
Gavril Mîrza – USL - 52,25% (11.279 de voturi)
Vasile Ilie – ARD - 28,84% (6.227 de voturi)
Lăcrămioara Vieru – PP-DD - 10,20% (2.203 de voturi)
Colegiul 4 Fălticeni
Eugen Uricec – USL - 63,09% (15.673 de voturi)
Vasile Tofan – ARD - 20,29% (5.040 de voturi)
Mihai Artene – PP-DD - 12,34% (3.067 de voturi)
Colegiul 5 Dolhasca – Mălini
Ioan Stan – USL - 73,60% (18.241 de voturi)
Aneta Waclawski – PP-DD - 12,92% (3.203 de voturi)
Mihai Vitcu – ARD - 9,08% (2.251 de voturi)
Colegiul 6 Rădăuţi – Milişăuţi
Constantin Galan – USL – 53,69% (9.187 de voturi)
Orest Onofrei – ARD – 28,79% (4.927 de voturi)
Marin Buraciuc – PP-DD – 12,00% (2.054 de voturi)
Colegiul 7 Vicov – Putna
Ovidiu Iane – USL - 52,79% (8.843 de voturi)
Dumitru Mihalescul – ARD - 30,88% (5.173 de voturi)
Adrian Vasile – PP-DD - 10,75% (1.802 de voturi)
Colegiul 8 Siret
Eugen Bejinariu – USL - 67,08% (12.462 de voturi)
Brînduşa Humeniuc – PP-DD - 14,55% (2.704 de voturi)
Daniel Ungurian – ARD - 12,92% (2.402 de voturi)
Colegiul 9 Vatra Dornei
Dumitru Pardău – USL - 61,86% (13.441 de voturi)
Cezar Cioată – PP-DD - 18,99% (4.128 de voturi)
Ovidiu Milici – ARD - 13,62% (2.960 de voturi)
Colegiul 10 Gura Humorului – Câmpulung Moldovenesc
Radu Surugiu – USL - 60,36% (14.468 de voturi)
Dan-Gabriel Gospodaru – ARD - 20,64% (4.947 de voturi)
Anilore Plaiu – PP-DD - 12,07% (2.895 de voturi)
(11 dec 2012, 12:24:35