„Astăzi mă prezint cu conștiința împăcată în fața alegătorilor mei deoarece pot să spun că mi-am făcut datoria de candidat. Am putut prezenta în campanie cele 3 elemente minime care, de cele mai multe ori, sunt întâlnite și în teorie:
1) Programul politicpe care l-am intitulat ”Siguranța zilei de mâine pentru tine”
2) Am prezentat promisiunile electorale, pe care le voi onora ca senator, prezentate sub forma unui contract cu cetățenii înaintat fiecărei gospodării din Colegiul 4 Senat Vicov-Rădăuți-Siret
3) Crezul Politic al Candidatuluipe care îl voi prezenta mai jos, cel mai important, de altfel, deoarece reprezintă cheia de interpretare a tututor atitudinilor și comportamentelor viitoare ale parlamentarului.
Foarte mulți politicieni în campanie nu-și afirmă clar „credința politică”, iar la recomandarea consultanților politici sunt și social-democrați și liberali și conservatori. De obicei stau în acest șpagat doctrinar o lună de zile. Cred că este de datoria mea, chiar dacă această afirmare poate să-mi restrîngă din votanți, să spun oamenilor din zona Bucovinei că sunt un liberal de dreapta și voi rămâne așa.
De ce sunt liberal de dreapta? Liberalismul de dreapta, sau neoliberalismul de dreapta, cum circulă în literatura de specialitate, se diferențiază de liberalismul clasic prin faptul că permite interventia statului în economie și se bazează pe planificare (aici este de fapt legătura cu Pilonul II al programului meu politic: „Strategia pe termen scurt, mediu și lung-ca direcție fundamentală a dezvoltării statului” ). Competitivitatea ca și concept fundamental completează ideologia liberalismului de dreapta alături de Familie, Credință, Educație. Liberalismul de dreapta are în vedere instituții puternice (în sensul de instituții cu autoritate mărită, nu cu atribuții extinse ca la doctrinele etatice), iar aici am făcut referire în Pilonul I „Creșterea gradului de încredere în instituțiile statului”. În plus, liberalismul de dreapta promovează libera inițiativă, inițiativă care poate reporni România. Cred că această trecere sintetică este suficientă cât de cât pentru o identificare ideologică.
Referindu-mă la stil, pentru cei care nu au înțeles maniera mea de expunere din această campanie e pentru că sunt mai puțin obișnuiți cu o manieră didactică de prezentare. Cel mai probabil e dintr-un reflex pe care l-am căpătat demult, pe vremea când predam științe politice. Nu putem fi toți ingineri sau juriști, e bine ca din când în când să mai fie și un profesor. Și sper că m-am prezentat în această campanie nu numai la nivelul exigențelor electoratului din Colegiul 4 Vicov-Rădăuți-Siret, ci și la nivelul exigenței colectivelor unde am lucrat, fie că a fost vorba de Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, fie că a fost vorba de Poșta Română (al cărei președinte am fost) și de ce nu, și pentru colegii mei de partid, al cărui secretar general al Filialei Județene am fost.
Înainte de a închide seria de mesaje electorale pe această campanie, rog cetațenii din colegiul meu să voteze unul dintre liderii politici județeni și nu persoane care sunt de o lună în politică, să voteze oameni ai locului și nu oameni pentru care „acasă” e în alt județ. Doar prin aceasta se poate face dreptate până la capăt.
Vă mulțumesc.
Candidat Marius Vatavu
Colegiul nr. 4 de Senat