Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a avut o implicare extrem de activă în viaţa mai multor comune din judeţul Suceava. În ultimii patru ani de mandat, iniţiativele lui Ghervazen Longher în Parlamentul României au însemnat peste 100 de miliarde de lei vechi pentru mai multe localităţi din judeţ. În fruntea listei se regăseşte comuna Cacica, acolo unde au ajuns aproximativ 35 de miliarde de lei vechi, dar şi alte comune au primit sume importante de bani, cum ar fi Zvoriştea, cu 24 de miliarde de lei vechi, sau Vatra Moldoviţei, cu 20 de miliarde de lei vechi.
Preşedintele Uniunii Polonezilor din România a fost determinant pentru alocarea de fonduri şi în alte localităţi, cum ar fi Suceviţa, Dorneşti, Şcheia, Todireşti, Pârteştii de Jos, Gura Humorului sau Suceava.
„Interesul meu este ca în toate localităţile din acest judeţ să fie condiţii cât mai decente de viaţă, indiferent dacă acolo trăiesc etnici polonezi sau nu. Ori de câte ori am putut am ajutat comunităţile din Suceava şi acest lucru îl voi face şi în viitor”, a anunţat deputatul Ghervazen Longher.
În afara acestor bani, nu trebuie neglijat nici ajutorul constant primit din Polonia. Asta înseamnă circa cinci milioane de euro, bani care au fost investiţi foarte bine, aşa cum au remarcat chiar cei care au semnat pentru alocarea fondurilor respective.
Cele mai importante investiţii din mandatul lui Ghervazen Longher din perioada 2008-2012 sunt şcoala de la Poiana Micului, un proiect extrem de ambiţios, dar care a avut ca rezultat o unitate de învăţământ extrem de modernă şi de care beneficiază atât copiii polonezilor din zonă, cât şi ceilalţi copii din comunitate.
O altă investiţie mare aflată în proces de finalizare este Casa Polonă de la Soloneţu Nou, construcţie începută în 2010 şi care a fost inaugurată parţial în luna noiembrie a acestui an, urmând ca în 2013 să funcţioneze la parametrii optimi la care a fost proiectată.
Proiectul „Copiii Bucovinei”, de care au beneficiat peste 1.500 de elevi, şi care s-a derulat pe parcursul mai multor ani, a fost, de asemenea, o preocupare permanentă a deputatului Ghervazen Longher. Taberele din România şi Polonia reprezintă un alt proiect important derulat de preşedintele Uniunii Polonezilor din România în ultimii ani, la care s-au adăugat pachetele oferite atât de Moş Nicolae, cât şi cu ocazia Zilei de 1 Iunie unui număr de peste 1.500 de copii.
Şi implicarea în viaţa religioasă a fost mereu în prim-planul activităţilor deputatului Ghervazen Longher, renovarea mai multor biserici din Bucovina constituind o prioritate pentru preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
„Vreau să cred că toate acţiunile pe care le-am derulat au fost de un real ajutor pentru comunităţile respective. Proiectele pe care le am sunt încă foarte numeroase şi doar împreună cu cei care m-au sprijinit şi mă vor ajuta în continuare le vom putea duce la bun sfârşit”, a mai arătat Ghervazen Longher.
Mai trebuie spus că preşedintele Uniunii Polonezilor din România poate fi votat în toate colegiile de deputaţi din judeţ şi din ţară la alegerile din 9 decembrie.