Candidatul Alianţei România Dreaptă pentru funcţia de senator în Colegiul nr. 4 Rădăuţi - Siret, Marius Vatavu, a prezentat în cursul zilei de ieri cel de-al patrulea pilon al programului său politic pe care îl va susţine în Parlamentul României, intitulat „Siguranța zilei de mâine pentru tine”. Marius Vatavu a amintit că zilele trecute a prezentat pilonul întâi de susținere al acestui program politic „Creșterea încrederii în instituțiile publice (Biserică, Sănătate și Educație)” , pilonul al doilea, „Creșterea Gradului de siguranță în societate” şi pilonul al treilea, „Protecția veniturilor cetățenilor”.
Vatavu a mai arătat că „Perspectiva pe termen scurt, mediu şi lung” ca strategie naţională este nediferențiată în acest moment sau chiar lipsește cu desăvârșire. „Nimic nu afectează mai mult viața unui om decât lipsa de speranță, şi nimic nu afectează mai mult moralul unui unui popor decât lipsa de perspectivă, lipsa perspectivei că într-o bună zi o va duce mai bine. O perspectivă clară, asumată public de mediul politic, anuală sau cincinală, ar însănătoși viziunea oamenilor despre <viitorul națiunii>”, a declarat Marius Vatavu.
El a arătat că, pe termen scurt, principalul obiectiv avut în vedere de el este conservarea actualelor locuri de muncă.
„Nefiind o perioadă de expansiune economică, nu cred că poate fi vorba de adus mari investitori străini, iar cadrul actual nu este propice deloc, cu instabilitate politică, parteneriatele publice-private nu au o legislație clară, iar edilii se feresc să ofere facilități prea mari investitorilor din cauza unor interpretări nefavorabile pe care le-ar putea face presa, instituțiile de control”, a spus candidatul ARD în Colegiul de Senat nr. 4 Rădăuţi – Siret.
Marius Vatavu a precizat că, în primul rând, aceste trei componente strategice trebuie efectuate cât mai rapid și afirmate la nivelul mijloacelor de comunicare în masă. EL a explicat că Austria are din 2011 o strategie clară pe următorii cinci ani pentru ieșirea din criză, iar acest exemplu trebuie să fie urmat şi de România. Marius Vatavu a mai explicat că orizontul de timp pe care îl are în vedere pentru o strategie pe termen scurt trebuie să fie de 3 - 6 luni.
Vatavu propune realizarea unui inventar al resurselor pe care le are România
Pe de altă parte, Vatavu a declarat că pe termen mediu trebuie revizuită, conform interesului național, componenta strategică privind resursele naturale, păduri, ape etc., dar și a resurselor energetice, petrol, gaze, cărbuni, cupru, energie electrică etc..
„Cred că este necesară o strategie integrată, şi nu defalcată pe ministerele de profil cum este acum, a acestor resurse. Iar așa va fi asigurată mai ușor protecția acestor resurse. Orice dezvoltare economică pornește și de la un inventar al resurselor care, spre ştiința mea, nu există decât parțial la această oră. Consider absolut necesar un inventar al resurselor care să stea la baza acestei strategii a lor în care să se menționeze clar unde investim pentru conservare, ce utilizăm pentru consum, ce exploatăm pentru profit, ce exportăm etc.. La ora actuală mai pică câte o companie îngenunchiată de datorii și atunci toată lumea începe să analizeze ce anume să facă cu ea, studii de impact vizavi de rolul ei în economie. Întrucât controlul asupra resurselor înseamnă într-o anumită măsură și controlul asupra țării, o strategie integrată asupra evoluției resurselor energetice e absolut necesară”, a spus Marius Vatavu.
Candidatul ARD pentru funcţia de senator în Colegiul nr. 4 Rădăuţi – Siret a mai declarat că în stabilirea unei strategii pe termen lung, există două riscuri majore, şi anume îmbătrânirea populației și creşterea deficitului pe fondul de pensii. Marius Vatavu a mai spus că o strategie pentru ameliorarea efectelor acestor două riscuri este absolut necesară.